FőoldalKarriercentrumKérdések-válaszok
 
Keresés a kérdések közül
 1 2 3 4 5 6 

(29.04.2008)  Két éves munkaviszonyom auguszus 1-én lejár, tehát bőven meg van a 180 napom. Én már babát várok, így aug. 1-től táppénzzen leszek a gyermek születéséig(decemberig). Meg szeretném kérdezni, hogy igaz -e, hogy az első két hét táppénzemet a munkáltatónak kell e fizetnie? Ha igen, akkor ugye már július közepétől kell táppénzre mennem?!nem elég augusztus 1-től?
Köszönöm válaszát előre is!

Szabados Zsófi
Kedves Zsófi!
A táppénz első 15 napját betegszabadságnak hívják, és ezt valóban a munkaadó fizeti. Ettől függetlenül táppénzes időnek számít, az orvosi igazolást is ennek megfelelően kell kiállítani.

Tisztelettel:
Déri Tamás
tanár, szaktanácsadó

(08.04.2008)  Tisztelt Déri Tamás!
33 éves vagyok ,2007.09.22-én járt le a gyes azóta állákereső támogatást kapok de az is le fog járni 2008.05.05-én.
Szeretnénk egy másik babát de úgy tudom az álláskereső támogatás után egyből nem mehetek táppénzre mert megszűnik a biztosításom.
Mit tudok csinálni ,hogy járjon a táppénz az anyasági a gyed?
Úgy hallottam van egy olyan lehetőség ,hogy befizetek a TB-nek 6200Ft/hó 180napig és utána elmehetek táppénzre és járnak a fent említett juttatások is.Ez valóban így van?
Továbbá azt szeretném még tudni,hogy pontosan milyen,és mennyi járulékot vállal át az állam,ha a vállalkozó tartós munkanélkülit foglalkoztat?
Meddig kell,hogy foglalkoztasson?Úgy tudom talán két évig?De ha én egy év után teherbe esek és elmegyek táppénzre, neki akkor sem kell visszafizetnie semmit, amit utánam igénybe vett??
Várom mielőbbi válaszát.
Köszönettel:Erika
Kedves Erika!

A kérdés összetett. Keresse fel személyesen az OEP ügyfélszolgálati
irodáját, ott tudnak érdemi tanácsot adni arra vonatkozóan, hogy mely
ellátásra, milyen feltételek mellett jogosult. A táppénz igényléséhez nem
gondolom hogy önmagában az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése
elegendő lenne, - a jogosultságot megelőző legfeljebb 180 nap biztosítotti
viszony esetén viszont passzív jogon járhat a GyED, GyES.

Az aktív munkaerőpiaci támogatások több féle konstrukcióban léteznek, az sem
mindegy, hogy a támogatás tiszta hazai, vagy EU forrás.
A fő szabály szerint legalább a támogatási idő duplájára kell
továbbfoglalkoztatási kötelezettséget vállalni és a foglalkoztatottak számát
is növelni kell.
A támogatás logikája szerint az nem működik, hogy a vállalkozó, vagy
vállalkozás megkapja Ön után a támogatást, - és a foglalkoztatás fennmaradó
részét nem teljesíti. Miután Ön táppénzre, vagy fizetés nélküli szabadságra
ment, - az Ön pozícióját be kell tölteni. (Azt Ön is érzi, hogy amit Ön
elvben elképzelt, az a támogatással való visszaélés lenne. 10 éven belül az
arra feljogosított szervezetek bármikor ellenőrizhetik a felhesználás
szabályszerűségét.

Tisztelettel:
Déri Tamás
Tanár, szaktanácsadó

(24.03.2008)  Tisztelt Déri Tamás!

A munkáltatóm folytonosan működő 24 órás szolgáltatást nyújtó cég. 2 hónapos munkaidőkeret alapján vagyunk foglalkoztatva.
Szeretném megtudni, hogyha a beosztásom alapján március 15-én munkát kellett végeznem, a fizetésemen felül milyen díjazás illet még meg?
Köszönöm
Erika
Kedves Erika!

Ezzel kapcsolatban az a véleményem, ha a heti 2 szabadnap biztosított, illetve 2 hónapos ciklusban a foglalkoztatás a 160 órát nem haladja meg,
akkor a hétvégi munkavégzés miatt nem kell a munkaadónak külön pótlékot fizetnie.

Tisztelettel:
Déri Tamás
Tanár, szaktanácsadó

(19.03.2008)  Tisztelt Hölgyem/Uram!
A munkahelyem tavaly szeptemberben megszűnt, mialatt GYES-en voltam. Ez utóbbi idén jan. 18-án járt le. Jan. 21-től a körzeti orvos kiírt táppénzre - 45 nap. Viszont egy munkaügyis ismerősöm azt mondta, hogy GYES után nem vagyok jogosult erre a passzívjogú táppénzre. Ez így van?
Várom mielőbbi szíves válaszukat!
Kedves Szilvia!

Táppénzre akkor jogosult valaki, ha fizetik utána a TB járulékot. Az Ön esetében nincsen olyan jövedelem, amely táppénzalapot képezhet. A nagyobb probléma az, hogy a GyES letelte után – ha el nem tud helyezkedni- az Ön általános biztosítási jogviszonya is megszűnik, tehát egsézségügyi szolgáltatási járulékot KELL fizetnie.

Tisztelettel:
Déri Tamás
tanár, szaktanácsadó

(24.03.2008)  Tisztelt Hölgyem/Uram!

A munkahelyem tavaly szeptemberben megszűnt, mialatt én GYES-en voltam. Ez utóbbi pedig idén jan. 18-án lejárt. Utána jan. 21-től a körzeti orvosom kiírt táppénzre /45nap/, amire a TB még nem reagált. Ugyanakkor a napokban a munkaügyi központban azt mondták, hogy a GYES után nem vagyok jogosult erre a passzívjogú táppénzre, tehát a TB vissza fog utasítani. Ez igaz?
Várom szíves válaszukat!
Tisztelt Olvasónk!

A táppénzalapot valóban a munkabér képezi, a fedezetét pedig a bérjárulékok jelentik. Valóban az a helyzet, hogy nem tudnak Önnek táppénzalapot
megállapítani, - sőt a GyES lejártával - amennyiben nem lép munkaviszonyba - az egészségügyi szolgáltatási járulékot is fizetnie kell ahhoz, hogy
ingyenesen jogosult legyen az eü. Ellátásokra.

Tisztelettel:
Déri Tamás
Tanár, szaktanácsadó

(13.03.2008)  Kedves Déri úr!

Már több mint 2 éve vagyok egy cégnél, s végre úgy néz ki ápr. 1-től hivatalosan is náluk fogok dolgozni. A 2 év ellenére a 3 hónap próbaidővel "viccelődnek". Próbaidő mindenképpen szükséges? Vagy csak kicsinyeskednek, s próbálják kitolni a nem pénzbeli juttatások odaadását?
A másik kérdésem az lenne, hogyha én start kártyával rendelkezem, milyen fizetési kötelezettségei vannak a cégnek utánam? Ha jól olvastam csak a bruttó bérem 15%-át kell fizetnie az első évben, a másodikban pedig 25%-át!? Semmi mást?


Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelt Olvasónk!

Engem az érdekelne, hogy Ön milyen jogcímen töltött el 2 évet a cégnél?
A próbaidő ebben a formában valóban "vicces", vagy éppen bosszantó lenne, - de nem
ismerem a körülményeket.
A START - kártyával rendelkező fiatalokat foglalkoztató munkáltatók jelentős
járulék-kedvezményben részesülhetnek a foglalkoztatás ideje alatt, ami komoly
ösztönző erővel bír. A foglalkoztatóknak az egyébként 32%-os (3 százalék munkaadói
járulék és 29 százalék társadalombiztosítási) járulék helyett havonta mindössze a
kedvezménnyel csökkentett közteher összegét kell leróniuk az alábbiak szerint:

az első évben: a bruttó kereset 15%-át fizeti be járulékként (a kedvezmény a bruttó
kereset 17%-a),
a második évben: a bruttó kereset 25%-át fizeti be járulékként (a kedvezmény a
bruttó kereset 7%-a),


Tisztelettel:
Déri Tamás
tanár, szaktanácsadó


(20.02.2008) 
Tisztelt Szakértő!

A munkáltatónak kártérítés címén átlagkeresetet kell fizetnie az Mt. alapján. Az Mt. 182. § a) pontja alapján a kártérítésből le kell vonni az elmaradt munkabérre eső nyugdíjjárulékot.

Ez mit jelent pontosan? Kétszer kell megfizetni a nyugdíjjárulékot, hiszen az így számított és kifizetett kártérítés bruttó bérnek minősül. Vagy ilyen esetben a kiszámított kártérítésből már nem kell nyugdíjjárulékot fizetni csak szja-t és egészségbiztosítási járulékot?

Hogyan van ez pontosan?
Köszönettel várom válaszát:

Tamás

Kedves Tamás!

Az teljesen egyértelmű, hogy az elmaradt jövedelem után a járulékokat ki kell fizetni, amely fizetési kötelezettség a munkaadót terheli, - azaz az Önnek járó bruttó összegből le kell ezt vonni.
Az más kérdés, hogy a kifejezetten "kártalanítás" jogcímen megítélt összeg adó és járulék mentes. A jogcím tehát nem mellékes.

Tisztelettel:
Déri Tamás
tanár, szaktanácsadó


(12.02.2008) 
Tisztelt Déri Úr!

Megszakítás nélküli munkarendben dolgozom, ami úgy néz ki, hogy hétközben 8 óra, ez délelötti, délutáni illetve éjszakai munkavégzést is jelent. Valamint minden második hétvégén 12 órában.
Kérdésem a távolléti díj kiszámítása. Órabéres fizetésem van, 633 Ft.- (De. pótlék 10%, Du. pótlék 25%, éjszakára 50% pótlék jár, hétvégére 50%.)
A munkáltatóm 9115 Ft-ot állapított meg távolléti díjként (12 óra x 633 Ft.- x 1.2 )
Ha olyan napra veszek ki szabadságot amikor 8 órát dolgoznék akkor is ez az összeg illet meg vagy csak rész arányos része?
Januárban betegszabadságon voltam 4 napot (8 órákat dolgoztam volna) és azt szeretném megtudni, hogy hogyan kell kiszámítani az erre járó bért?
Ha túlórázom, akkor a túlórára csak a túlóra pótlék jár vagy jár a rendes műszak pótlék is?
Mivel folyamatos műszakban dolgozom, így munkaszüneti napokon is dolgoznom kell. Ha azonban ilyen napra veszek ki szabadságot akkor a munkáltatómnak mit kell fizetnie? Kétszer a távolléti díjat vagy csak a szabadságra járó távolléti díjat?

Köszönettel:
M. Judit

Kedves Judit!

A szabadság idejére alapfizetés jár, függetlenül attól, hogy órabérben, vagy teljesítmény bérben, vagy hagyományos időkeretben van foglalkoztatva.
Amennyiben délután és éjszaka túlórázik, akkor véleményem szerint jár a túlóra pótlék is és a műszak pótlék is.

Tisztelettel:
Déri Tamás
tanár, szaktanácsadó


(12.02.2008)  Tisztelt Tanácsadó!

Hugom 2005 novemberetol kiskonyvel dolgozott egeszen 2006-07-03-ig, ezen a napon lett bejelentve, munkaszerzodese ettol a naptol szol. Fonoke egy bizonyos tamogatast kapott azert amiert ott alkalmazta.
2008-02-01-vel ment utoljara dolgozni, kozos megegyezesben allapodtak meg, azonban papirjara megis az lett rairva hogy o mondott fel. Mint kesobb kiderult azert, mert ha kozos megegyezes kerul a papirra akkor a fonoknek nagyon sok penzt kell visszafizetnie, valoszinuleg a tamogatas arat. Tehat most az a helyzet, hogy hugom harom honapig nem kap tamogatast a munkaugyi kozponttol. Hivta fonoket hogy javitsa at a papirt kozos megegyezesre, de a valasz az volt ra, hogy nem lehet nagyon draga lenne neki. A fonok azt allitja, hogy egy ev amig o a tamogatast kapja es azonfelul meg egy ev, amit ott kellene dolgoznia ahhoz hogy kozos megegyezes johessen letre. Mi eddig csak az egy evrol tudtunk plusz egyrol meg nem hallottunk soha.
A kerdesem az lenne, hogy valoban igy van-e, es hogy ebben az esetben milyen kilatasaink vannak erre a harom honapra?
Kedves Csilla!

Amennyiben aláírta a papírt, - akkor gyakorlatilag esélytelen. Sokszor leírtam már, hogy TILOS olyan tartalmú iratnak, szerződésnek az elfogadása, aláírása, - amelynek a tartalma nem egyezik meg a valósággal, illetve az Önök érdekeivel ellentétes.
A munkaadójának abban igaza van, hogy valószínűleg komoly büntetésre számíthatna, amennyiben elismerné, illetve bizonyítható lenne, hogy támogatott munkahelyet megszüntetett.
De. Ismereteim alapján - a konkrét konstrukció feltételeit tudni kellene-, megengedhető a munkaviszony közös megegyezéses megszüntetése, és új munkavállaló alkalmazása a támogatás hátralévő részében. A szigorúbb feltételrendszer szerint, Ön kifejezetten védett pozícióban volt, és Önt meghatározott ideig kifejezetten foglalkoztatni kellett volna.

A következőt tudom javasolni: Szólítsák fel ajánlott tértivevényes levélben a munkaadót arra, hogy a MUNKAVISZONY MEGSZŰNÉSÉNEK MÓDJÁT A VALÓSÁGNAK MEGFELELŐ JOGCÍMEN SZÜNTESSE MEG, ELLENKEZŐLEG ÖN KÉRNI FOGJA A MUNKAÜGYI KÖZPONTTÓL, ILLETVE AZ ORSZÁGOS MUNKABIZTONSÁGI ÉS MUNKAÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉGTŐL A TÖRTÉNTEK KIVIZSGÁLÁSÁT.

Emellett sokat nyomna a latba, ha húga tanúkkal tudná igazolni, hogy milyen körülmények vezettek a dokumentum aláírására, - igazolni azt kellene, hogy a húgát megtévesztették. (Amennyiben ez valóban is így történt.)

Egyébként érdemes lenne tisztázni, hogy a megszűnés jogcíme közös megegyezés (ebben az esetben azonnal jogosult a munkanélküli járadékra), vagy munkavállalói felmondás. (ebebn az esetben van a 3 hónapos kivárás.)

Tisztelettel:
Déri Tamás
tanár, szaktanácsadó

(07.02.2008) 
Tisztelt Tanácsadó!

Egy informatikai cégnél dolgoztam lassan 2 éve, amikoris a mai nap rendkívüli felmondással elbocsájtottak.
Az előzményekről:
- előfordult többször, hogy sürgős elintéznivalóm akadt és aznap, vagy az előtti nap tudtam csak szólni a munkaadónak,
- a 2 év alatt 2 esetben előfordult, hogy a teendők között elfelejtettem szólni, hogy az adott nap nem tudok bemenni a munkahelyre, de ebből anyagi hátrány nem érte a céget,
- idén januárban ezért írásbeli figyelmeztetést kaptam,
- mivel a munka mellett levelező hallgató vagyok a Szent István Egyetemen, ezért az órarend kézhezvételekor jeleztem e-mailban (közvetlem felettesemnek, HR részlegnek), hogy mikor lenne a 2 hét konzultáció, mire a HR-től azt a választ kaptam, hogy ezt egyeztessem főnökömmel. Ez az egyeztetés szóban meg is történt, olyan részletekre is kitérve, hogy túlnyomórészt előadásaim vannak, tehát ha van sürgős munka, akkor szóljanak és bemegyek dolgozni.
Ehhez képest, mai nap bementem dolgozni és rendkívüli felmondással elbocsájtottak munkahelyemről olyan címszóval, hogy a távollétemet előre is tényként közöltem, és nem egyeztettem.

A felmondó levél továbbá tartalmaz egy olyan pontot, hogy a munkáltató az Mt. 96./2 bekezdésben foglaltak szerint biztosított számomra egy egyeztetést illetve védekezési lehetőséget, ahol én nem tudtam -szerintük- megmagyarázni tettemet. Ilyen alakalom viszont nem történt meg, és erről nincs is semmilyen dokumentum.

Arról érdeklődnék, hogy ilyenkor mi a teendő? Törődjek bele, vagy esetleg forduljak szembe volt munkáltatómmal?

Köszönettel!

Tisztelt Olvasónk!

Jelen helyzetben nem sokat tud tenni. Munkaügyi Bíróságon lehetne megtámadni a munkaadó intézkedését - ám a munkaügyi eljárások ingyenessége megszűnt, mostantól a vesztes félnek ki kell fizetnie a bírósági eljárás illetékét, - az ellenérdekű fél ügyvédi munkadíján, és a Bíróság által kirótt egyéb szankciókon felül.

Erről az esetről azt gondolom, hogy nem minden alap nélküli a munkaadó intézkedése. Arról valószínűleg hosszan lehetne vitatkozni, hogy mi hangzott el szóban, és miért nem készült ezekről az egyeztetésekről írásos emlékeztető. Mivel volt egy írásbeli figyelmeztetés előzmény, szinte kizártnak tartom, hogy Ön felperesként eredményes pert tudna lefolytatni a munkaadóval szemben.

Tisztelettel:
Déri Tamás
tanár, szaktanácsadó


(29.01.2008) 
Tisztelt Déri Tamás!

Szeretném a segítségét kérni, mivel tájékozatlan vagyok ebben a témában.
A munkahelyemről közös megegyezéssel jöttem el, mivel 5 évet dolgoztam a cégnél, így megkaptam a 2 hónap fizetésemet (adó+tb kötelezettségek levonva, ) a dátum szerint 2008.01.25. napjával szünt meg a munkaviszony.

Természetesen szeretnék elhelyezkedni, minél hamarabb, viszont gondoltam, amíg keresgélek munkahelyet, néhány aktuális szűrővizsgálatot, és néhány egészségügyi problémámat elintézem,tehát elmegyek az orvoshoz.

A kérdésem az lenne, hogy ezt megtehetem (mivel 2 hónapi fizetésből levonták a járulékot is) vagy ezért fizetnem kell, és ha fizetnem kell, azt hol, és hogyan.

Köszönettel: Éva

Kedves Éva!

A "vas" szigor valamennyire felpuhult az elmúlt időben. Ellátás nélkül senki sem maradhat. Ugyanakkor úgynevezett egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot kell fizetnie, amennyiben más jogviszonya nincs, amely a biztosításra feljogosítaná.
A feltételekről http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,40979&_dad=portal&_schema=PORTAL linken tájékozódhat.

Tisztelettel:
Déri Tamás
tanár, szaktanácsadó


(29.01.2008) 
Tisztelt Tanácsasdó Úr!

A munkaszerődésem szerint a kötelező munkaidőm heti 40 óra, havibéres vagyok, folyamatos munkarendben dolgozok, havi beosztás szerint. Bérkifizetések körüli problémák miatt viszont arra hivatkoznak szóban, hogy a mi munkakörünk időkeretes. Igaz az is elhangzott hogy a munkaidőnk havi 174 óra és amit ez felett dolgozunk mindig átvívődik a következő hónapra és majd egyszer kiegyenlítődik.
Az én véleményem szerint az a jogszerű, amit a munkaszerződésben aláírtunk. Kérném Önöket ebben erősítsenek meg vagy cáfoljanak, ha tévedek.
Minden további vélt követelésem ettől függne. Ha nem tévedek, akkor ha a munkaidőmet nem használják ki, a munkaadónak attól még a havi béremet ki kellene fizetnie. Illetve, ha azt túllépem akkor túlóraként kellene elszámolni. Szabadságot, fiz. ünnepen történő munkát sima havibérrel számolják, a fiz. ünnep 8 órájával nem csökkentik a kötelező munkaidőt és hasonló ilyen problémák miatt lenne szükségem tanácsukra.

Köszönöm.

Tisztelt Olvasónk!

Önnek igaza van, - a munkaszerződésben foglaltak a perdöntőek. Annak a szóbeli felülírása - különösen egyoldalúan nem lehetséges.
Válaszaimban gyakran írom, hogy senkit nem szeretnék arra buzdítani, hogy lépjen bele egy munkahelyi konfliktusba, vagy mélyítse el a konfliktust. A viták sokszor munkahelyvesztéshez vezethetnek, így mindig mérlegelni kell a dolog kimenetelét. Még arra sem szeretnék senkit bátorítani, hogy a munkaadója minden apróbb (foglalkoztatási) szabálytalanságát jelentse be a különböző szakhatóságokhoz. A munkavállaló lehet lojális, bizonyos mértékig akár a túlórákat tekintve is lehet elnéző. Azonban a durva, sorozatos, egyoldalú jogsértésekkel szemben fel kell lépni. Ha lehet tárgyalással, ha kell a törvény erejével. Magyarországon a törvények alkalmasak a munkavállalók jogbiztonságának garantálására, - legalábbis a foglalkoztatási, munkabiztonsági, balesetvédelmi és antidiszkriminációs kérdésekben. Az Ön esetében az OMMF-hez lehet fordulni panasszal, - amennyiben általános jelenség a munkaadójánál a havi munkaidőkeret jogszerűtlen alkalmazása, úgy fontolják meg több munkavállaló közös fellépését.

Tisztelettel:
Déri Tamás
tanár, szaktanácsadó


(28.01.2008) 
Tisztelt Szakértő!

Közalkalmazott vagyok. A munkáltatónak több telephelye van azonos településen belül. Én az \"A\" jelűbe vagyok kinevezve. A munkáltató azt akarja, hogy a \"B\" jelű telephelyén végezzek időnként munkát. Kérdések:

1. Ez kiküldetésnek, vagy kirendelésnek minősül-e?
2. Köteles-e a munkáltató a helyi közlekedés költségét megtéríteni nekem, ha a \"B\" jelű telephelyen kell munkát végeznem, mivel az \"A\" jelű a lakásom mellett van? Ez többletköltséget okoz nekem.

Ha lehet akkor pontos jogszabályhelyet is legyen szíves megjelölni, hogy hol találom e kérdésre a választ jogszabályban.

Köszönettel:

Tamás

Kedves Tamás!

A juttatást a 78/1993. (V. 12.) számú kormányrendelet szabályozza. A munkáltató köteles megtéríteni a munkába járás költségeit a magánszemélynek oly módon, hogy a bérlet vagy menetjegy árának
- 86 százalékát kell megfizetnie, ha a magánszemély országos közforgalmú vasút 2. osztályán utazik, vagy
- 80 százalékát kell megfizetnie, ha a magánszemély elővárosi vasúton, valamint helyközi díjszabással közlekedő helyi és távolsági autóbuszon
utazik.
A térítés az adott útvonalra szóló bérlettel vagy teljes árú menetjeggyel történő elszámolás ellenében adható.
Szja tv. 1. sz. melléklet 8.34. pontja - adómentes természetbeni juttatásnak minősül a munkáltató által a nevére szóló számlával megvásárolt, munkavállalónak ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott, kizárólag a munkavállaló helyi utazásra szolgáló bérlet formájában megszerzett bevétel az összeg korlátozása nélkül.
Természetesen továbbra is a munkáltató döntésén múlik, hogy ad-e munkavállalóinak - ingyenesen vagy kedvezményesen - helyi utazási bérletet; ugyanis a juttatás nem kötelező.

Tisztelettel:
Déri Tamás
tanár, szaktanácsadó


(24.01.2008)  Tisztelt Tanácsadó!

Szeretnék választ kapni, hogy most jelenleg lejárt már a munkanélkülim is, és szociális segélyben részesültem. de még mindig nincs munkám. És a kérdésem az lenne: hogy most mi a teendő hogy a tb-t fizessék? Merre forduljak?

Előre is köszönöm mihamarabbi válaszát!

Szilvi
Kedves Szilvi!

Ez a kérdés néhány napja már felmerült ezen a fórumon. Ön Egyészségügyi Szolgáltatási Járulék fizetésére kötelezett, amely a minimálbér 9%-a. A Területileg illetékes OEP/MEP ügyfélszolgálati irodán tud érdeklődni arról, hogy mely számlára kell bfizetnie az összeget.
Az ide vonatkozó részeletes szabályokat a http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,40979&_dad=portal&_schema=PORTAL elérhetőségen olvashatja el.

Tisztelettel:
CV Centrum

(25.01.2008) 
Tisztelt Déri tamás Úr!

2006 augusztusától váltam álláskeresővé a közalkalmazotti leépítés kapcsán. Valójában a munkámra továbbra is igényt tartott a foglalkoztatóm, melyet a felmondási idő alatt megbízási szerződéssel, majd további időszakban egészen e hónapig feketén oldott meg.
(Egy vállalkozó ismerősöm számlázott, a pénzt zsebbe kaptam). Visszavenni azért nem tudnak, mert a volt munkahelyem igénybe vette a végkielégítésemmel kapcsolatos állami támogatást, ezért 2008. augusztustól lehet visszavenni, de erre kevés esély van. (Projekt kifutás).

E hótól május 31.-ig ismét megbízási jogviszony keretében akar foglalkoztatni, de én jelenleg is álláskereső vagyok, igaz már nem kapok ellátást. Jelenleg az EÜ hozzájárulást magam után fizetem.
Lehetséges-e munkanélkülit ilyen módon foglalkoztatni? Ez szolgálati időnek minősül? (PTK rendelkezik a megbízási jogviszonyról úgy tudom...) Lehet-e ez látszatfoglalkoztatás, és ez milyen következményekkel járhat? Kiszolgáltatott helyzetben vagyok, a felajánlott összegek (havi rendszerességgel) kedvezőek. Mit tegyek?
Tisztelettel: sajt64

Kedves István!

Amennyiben már nem kapja az álláskeresési támogatást, úgy semmi akadálya annak, hogy Önt Megbízási Szerződés alapján foglalkoztassák. Ez nyugdíj szempontjából jogszerző (szolgálati), de természetesen nem közszolgálati időnek minősül.

A látszatfoglalkoztatásra vonatkozó utalását nem értem, ez vállalkozók munkarend szerinti foglalkoztatása esetében merülhet fel.

A megbízási szerződések számfejtésének speciális szabályai vannak, a járulékokat természetesen a munkaadónak kell fizetnie.

Tisztelettel:
Déri Tamás
tanár, szaktanácsadó


(24.01.2008) 
Jó napot kívánok!

Nincs munkahelyem, semmiféle juttatást nem kapok és nincs jövedelmem. Hogy tudnék TB-t fizetni és hol?

Előre is köszönöm.

Kedves Tímea!

Ez a kérdés néhány napja már felmerült ezen a fórumon. Ön Egyészségügyi Szolgáltatási Járulék fizetésére kötelezett, amely a minimálbér 9%-a. A Területileg illetékes OEP/MEP ügyfélszolgálati irodán tud érdeklődni arról, hogy mely számlára kell bfizetnie az összeget.
Az ide vonatkozó részeletes szabályokat a http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,40979&_dad=portal&_schema=PORTAL elérhetőségen olvashatja el.

Tisztelettel:
Déri Tamás
tanár, szaktanácsadó


(17.01.2008) 
Tisztelt Déri Tamás!

Pedagógus vagyok. Egy középiskolai kollégiumban dolgoztam nevelőtanárként. 2007 május 22-én közölték velem (és egy másik kollegámmal ), hogy június 1-től közalkalkalmazotti jogviszonyom megszünt:
"a megyei x város közgyülésének döntése pedagógus álláshely megszüntetését rendelte el, így a továbbiakban nem áll módunkban alkalmazni".
12 éves jogviszony után felmentési idő, végkielégítés, stb. Pár nappal utána a helyi hirdető újságban megjelent egy pályázat; női nevelőtanári állást hirdettek(?!).
Amikor elbocsájtottak, tanácsolták, hogyha meg szeretném kapni a végkielégítést, ne pályázzak addig, ameddig a felmentési időm le nem jár. De - ha a kollégiumban már akkor tudták hogy szükség lessz nevelőtanárra, miért küldtek el?
Felvettek egy kolleganőmet határozott időre. December végén a kolléganőm felköltözött Budapestre és közölte ezt az igazgatóval is. Mivel én is tudtam a dologról, személyesen kerestem fel az igazgatót és megkérdeztem, hogy nem alkalmaznának-e? (Pályázatott nem irtak ki!!!)
Válasza röviden: NEM, nem áll módjában alkalmazni. A város oktatási osztályvezetője azzal indokolta, hogy van egy központi rendelet, miszerint: akit végkielégítéssel küldtek el, nem vehető vissza ugyanazon munkahelyre. Ezzel kapcsolatosan szerettem volna Öntöl tanácsot kérni.
Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelettel,

Klára

Kedves Klára!

Azt tudom tanácsolni, hogy ezt a levelet küldje meg az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak, valamint az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségnek. Kérje az ügy részletes kivizsgálását. Mindezek mellett Ön egyben a Munkaügy Bírósághoz is fordulhat, amennyiben a felmentésében a munkaadó a munkakör megszűnésére hivatkozott, és/ vagy ez a munkakör betöltésre került, illetve erre pályázatot írtak ki.
Volt munkaadója kifogásai közül annyi igaz, hogy amennyiben Ön pályázatot nyújt be, és elnyeri az állást, akkor esetleg a végkielégítését, illetve a felmentési idő arányos részét vissza kell fizetnie. Az Ön helyében beadnám a pályázatot, - amit nagy valószínűséggel úgyis el fognak utasítani, - ám ez újabb bizonyíték lehet az Ön kezében.
Részletesebb háttérismeretek nélkül ennél pontosabb választ nem tudok adni, de az Ön által leírtak alapján van fantázia a hatóság előtti fellépésben. - A hivatalos lépések megtételét ne halogassa.

Tisztelettel:
Déri Tamás
tanár, szaktanácsadó


(16.01.2008) 
Tisztelt Déri Tamás!

Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy én felmondtam a munkahelyemen és már csak két nap hiányzik, hogy leteljen a felmondásom. A hétvégén felfáztam és a doktor kiírt engem erre az időre táppénzre. A főnök ezt meghallván közölte, hogy addig nem adja ki a papírjaimat, amíg én le nem dolgozom ezt a két napot. Kérdésem, hogy jogos-e ez illetve tényleg kötelező vagyok ledolgozni mind a harminc napot, ez a két nap táppénz nem számít bele a felmondási időbe?
Illetve mit tudok csinálni, ha mégsem adja ki a papírokat? Megteheti-e, hogy kifogást talál, mert hogy táppénzen voltam?
Amennyiben megoldható, a mai nap kérném válaszát, hiszen a mai és a holnapi napomról van szó.
Előre is köszönöm
Krisztina

Kedves Krisztina!

Kérje meg a főnökét, hogy adja ki az Ön számára az elszámolást tartalmazó
igazolásokat, és egyéb iratokat átadni, - ellenkező esetben Ön kénytelen
lesz bejelentést tenni az OMMF-hez (www.ommf.hu) és az Adóhivatalhoz. Emiatt
valószínűleg jelentős büntetést kell fizetnie, különösen, ha Önnek ezzel még
kárt is okoz.

Táppénzre Ön természetesen a felmondás ideje alatt is jogosult, és a táppénz
ideje beleszámít a felmondásba. (Más kérdés, hogy Ön passzív jogon veszi
igénybe a táppénzes ellátást.)

Tisztelettel:
Déri Tamás
tanár, szaktanácsadó


(05.12.2007) 
Üdvözlöm!

19 éves leendő vállalkozó vagyok.
Azzal a problémával fordulok Önökhöz, hogy vállalkozásom jelenleg elindítás alatt van, önálló keresetem még nincs, és 5 hónapos terhes vagyok.
Azt szeretném megtudni, milyen lehetőségeim vannak GYED-GYES terén?
Olvastam már ezügyben sokmindent, de nem értem igazán, hogy kaphatok-e vagy sem juttatásokat.
Erről kérnék némi felvilágosítást.
Köszönettel:

Horváth Tímea

Kedves Tímea!

Az egyéni vállalkozás nem túl szerencsés a szociális juttatások igénylésére. A fő gond az, hogy tevékenységet szüneteltetni nem lehet. Más részről a GyED igénylése kizár minden munkavégzést, -tehát ha a GyED-et Ön igényli, akkor a vállalkozását nem működtötheti, illetve abban közvetlenül munkát nem végezhet.
GyES meleltt szabadon vállalhat munkát, akár a saját vállalkozásában is, - természetesen a járulékokat meg kell fizetnie, - elméletileg a minimálbér duplája után. Javaslom ezzel kapcsolatban az APEH ügyfélszolgálaton kérjen tanácsot, illetve kérjen akár hivatalos írásbeli állásfoglalást arra vonatkozóan, hogyan kell eljárnia ebben az esetben.

Tisztelettel:
Déri Tamás
tanár, szaktanácsadó


(26.11.2007) 
Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szertnék.
Kaptam egy olyan ájánlatot a lakóhelyemen, hogy a folyósókat kellene takarítani, de vállalkozói igazolványt kellene kiváltanom hozzá.
Jelenleg 18 hónapos fiammal vagyok itthon, és mellette meg tudnám ezt csinálni. De a kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy GYEDen, GYESen lévő anyukák, ha kiváltják a vállakozói igazolványt, akkor ugyan úgy kell-e adózniuk, mint a vállakozóknak? Vagy van valamilyen törvény erre?

Előre is köszönöm válaszukat!
Tisztelettel:

Sné Liptai Edina

Kedves Edina!

A vállalkozói igazolvány kiváltását nem tartom jó ötletenek. Vállalkozóként - hacsak nincsenek Önnek alkalmazottai - személyes közreműködésre kötelezett, - ilyen módon a minimálbér kétszerese után járulékokat is kell fizetnie.
Ugyanakkor a jogszabály megengedi a GyES mellett történő munkavégzést.
Szerencsésebb lenne alkalmi munkavállalói igazolvánnyal, - vagy egy ismerős társas válllalkozás alkalmazottaként elvállalni ezt a feladatot. - Esetleg alapítson olyan betéti társaságot, amelynek Ön kültagja, a beltag pedig főállású munkaviszonnyal rendelkezik.

Tisztelettel:
Déri Tamás
tanár, szaktanácsadó


 1 2 3 4 5 6 

Kérdezzen tőlünk!
 

Ha kérdezni szeretne a CV Centrumtól, lépjen be felhasználónevével és jelszavával oldalunkra! Ha már regisztrált felhasználó vagy szeretné magát regisztrálni használja az alább található linkeket!

 
Belépés munkáltatóknak