Álláshirdetések száma: 2 717 Create CV
FőoldalKarriercentrum Munkahely Országos Távmunka Konferencia
 

Országos Távmunka Konferencia (4)

Gazdálkodj okosan: távmunkával!

Mindenki számára kedvező lehetőségeket nyújt a Magyarországon még gyermekcipőben járó távmunka alkalmazása. Eddig csak a kismamák és a csökkent munkaképességűek foglalkoztatásának receptjeként beszéltek róla, a Konferencián viszont egészen más megvilágításba került a munkavégzésnek ez a formája.

Online interjú Gelencsér Andrással a CV Centrum állásközvetítő portál Vezető Ügyintézőjével2006. november 25-én tartotta „Okos gazdálkodás humán erőforrásokkal – a távmunka vállalkozói szemmel” elnevezésű első országos konferenciáját a Magyar Távmunka Szövetség (MTSZ). A Szövetség célja egy olyan összefogás megteremtése, amely jogi, és minőségi garanciákat nyújt mind a távmunkásokat foglalkoztató munkaadóknak, mind a távoli helyről dolgozó munkavállalóknak. Célja továbbá a nem tipikus foglalkoztatási formák alkalmazásának ösztönzésén túl a töredék munkaidős foglalkoztatás és az önfoglalkoztatás jogi kereteinek megteremtése, valamint egy START rendszerhez hasonló kedvezményrendszer kidolgozása a távmunkát alkalmazó közösségek számára. A Magyar Távmunka Szövetség a távmunkához kapcsolódó fogalmak és értékek megfelelő, egységes értelmezéséhez is segítséget kíván nyújtani.

A rendezvényen elhangzott előadások és információk szerint Magyarországon minden 9-10. vállalkozásban, intézményben alkalmazzák a távmunkát, mely a munkavállalók 4,5-5,5 százalékát érinti. Magas azoknak a száma, akik kiegészítő tevékenységként, vagy részmunkaidőben végeznek ilyen jellegű tevékenységet. De nemzetközi összehasonlításban csak sereghajtók vagyunk, nem beszélve az igényekről: az MTSZ internetes felmérésére válaszolók 92 százaléka szívesen dolgozna távmunkában.

A magyarországi távmunka alacsony száma azért is furcsa, mert az ilyen formában szervezett tevékenység egyértelműen pozitív hatással lehet a vállalkozások és intézmények gazdálkodására, a gazdálkodó szervezet fejlődésére. A módszertan megfelelő alkalmazása mellett akár a harmadával is csökkenhetnek a munkavégzés, és a foglalkoztatás költségei. Egyébként nem csak a vállalatok, hanem a nemzetgazdaság számára is előnyös. Csökkentheti a foglalkoztatás regionális egyenlőtlenségeit, mérsékelheti a közlekedés káros hatásait, gazdagítja az informatikai alapműveltséget, és növeli az esélyegyenlőséget. Ráadásul a nemzetközi távmunkában megcsípett állásokkal javul a foglalkoztatottsági arány.

A magyar cégek mégis fenntartással fogadják a távmunka előnyeit taglaló beszámolókat, mivel a távmunkahely létesítése komoly jogi és technikai problémákat vet fel: hogyan lehet a dolgozó teljesítményét ellenőrizni, illetve hogyan biztosítják a cég számára fontos adatok biztonságát. Az előbbire megoldás jelent, ha a feladatokat nem munkaidőre, hanem határidőre elvégzendő projektekre bontják. E mellett a munkaadókat a kapcsolattartás nehézsége is riasztja, a munkavállalókat pedig az elszigetelődés veszélye aggasztja. Mindezek ellenére a gazdasági megtakarítás, illetve a munka és a magánélet jobb összhangja vonzó lehetőséget kínál mind a munkaadó, mind a foglalkoztatott számára.

A vállalatoknak az ingatlan bérleti és rezsiköltségei, valamint az utazási költségek csökkenése hozhat megtakarítást. Továbbá a vonzó, kötetlenebb munkaidő-gazdálkodás lehetősége miatt a munkaerő megtartására is kevesebbet kell fordítaniuk. A vezetőknek a távmunka során nem kell külön foglalkozniuk a dolgozók ellátásával, és munkaidejük hatékony beosztásával. A hangsúly áttevődik a szakmai vezetésre és a projektmenedzsmentre.

Az MTSZ számításai szerint, ha az otthoni távmunkahely kiépítését tervszerűen végzik, s a dolgozó számára a munkájához szükséges összes kelléket biztosítják, valamint oktatási és biztosítási költségekkel is számolnak, akkor az otthoni iroda berendezésének a költsége 18 százalékkal magasabb, viszont éves fenntartása 20 százalékkal alacsonyabb, mintha a munkahelyén dolgozna. A mobil távmunkánál (kereskedők és üzletemberek) a megtakarítás 21 százalékra becsülhető.

A konferencián a bemutatásra került néhány távmunkát támogató program. Örkény községben megkezdődött egy távmunka ház kialakítása, amely mintaprojekt kíván lenni a vidéki foglalkoztatást elősegítő távmunka gyakorlati alkalmazására. Aztán megújul a MTSZ honlapja, amely ezen túl portál rendszerben, több információs tartalommal, és interaktív szolgáltatásokkal áll majd az érdeklődők szolgálatába. Továbbá ismertették a MASZ hamarosan megjelenő pályázati felhívását. A pályázatot az ICT eszközök használatával rugalmasan, távoli helyről történő atipikus munkavégzés fejlesztésének ösztönzésére, a távmunka, és a telekooperáció népszerűsítésére, a nem tipikus munkahelyek kialakításával kapcsolatos ismeretek terjesztésére, a családbarát munkahelyek kialakításának ösztönzésére, valamint a munkavégzés hatékonyságának növelésének céljából hirdeti meg stratégiai partnereivel együtt a Magyar Távmunka Szövetség. A pályázattal kapcsolatos részleteket a Szövetség weboldalán teszik közzé.

Dörgő Benedek

Article ratings:
Összesen: 5  |  Középérték: 3.4
Értékelni:

Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg