Álláshirdetések száma: 2 711 Create CV
FőoldalKarriercentrum Munkahely Nem a pénz számít
 

Nem a pénz számít

Kiégés, férfi a gép előtt unott arccalHa az ember egy adott munkakört figyelembe véve elkezd hosszú távon gondolkozni, akkor rájön, hogy egyáltalán nem az számít, hogy mennyi pénzt keres, hanem az, hogy belsőleg mennyire tud azonosulni az általa végzett tevékenységgel. A pénz, mint motivátor egy idő után már nem elegendő egy bizonyos munkakör lelkesedéssel teli elvégzéséhez, ha a munkát végző személy feladatait csak kényszerből látja el és azok számára már egyáltalán nem jelentenek kihívást.

Egy ilyen módon történő hosszú távú munkakör eredményezheti a burnout-jelenséget, amelynek során az egyén kedvetlenül és közönyösen viszonyul munkájához és környezetéhez egyaránt. A pszichés betegség kialakulásáért maga a dolgozó, valamint az őt foglalkoztató cég egyaránt felelős. Az egyén hagyja önmagát sodródni az eseményekkel és egy idő után már nem is akarja megoldani az őt akadályozó problémákat, amelyek kilátástalanná teszik helyzetét, a cég puszta nemtörődömsége pedig még elő is segíti a dolgozó motiválatlan állapotának megteremtését.

FekvőbetegSzámos vállalatnál fellelhető az egyoldalú kommunikáció, amely során csak az adott feladat kiosztása számít, a munkaerő véleménye azonban nem. A gyanúsan nagy összegeket ígérő cégek bizonyos munkakörei csábítóak lehetnek, azonban a legtöbb esetben embert próbáló szituációkkal találkozhatunk az ily módon betöltendő munkakörök során. Ha jobban belegondolunk, nem is éri meg hosszú távon több pénzért olyan pozícióban dolgozni, ami emberileg tönkretesz minket, hiszen a bérünk gyakorlatilag „amortizációs költséggé” manifesztálódik, amely a későbbiekben bennünket ápoló orvosok zsebébe vándorol.

ÉbresztőElsősorban az önmagunkkal és a közegünkkel való folyamatos kommunikáció sokat segíthet az alábbiak megelőzésében. Ha rendelkezünk kellő önismerettel és tudjuk azokat az apró dolgokat, hogy miben leljük örömünket és hogy mi okoz számunkra sikerélményt, akkor könnyen megtalálhatjuk azt a számunkra alkalmas munkakört, amelyet mindenféle kényszerérzet nélkül végezhetünk. Mindenki tisztában van azzal, hogy életünk során a jó 40 évnyi munkában nagyon nehéz folyamatos kihívásokat találni, ellenben ha még a munkakör választás elején vagyunk, akkor ne sajnáljuk az időt arra, hogy realizáljuk lehetőségeinket hosszabb távon is.

Dénes András

Article ratings:
Összesen: 0  |  Középérték: 0
Értékelni:

Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg