Önkéntes (1)

Önként vállaltam

Ha valaki egy évvel ezelőtt azt mondta volna, hogy nemsokára egy spanyol kamaszokból álló, nem túl lelkes csapatot kell koordinálnom, valószínű kinevetem. Ha most megkérdeznék, elégedett vagyok-e, a válaszom igen lenne, de azért mesélnék egy-két negatívumot is.

Amikor egy évvel ezelőtt átolvastam a spanyol fogadó szervezet által küldött szerződésemet, halvány fogalmam nem volt arról, hogy mi lesz idekint a feladatom. Annyit értettem, hogy egy kooperáció nevű projektben veszek majd részt, ami passzol az újságírói végzettségemhez.
Szorgalmasan írtam az e-maileket a külföldi mentoromnak, hogy ha lehet, írják le nekem részletesen a munkát, végül is csak kilenc hónapig kell egy levegőt szívnom a kollégákkal. A válasz szerint – és ez már némi rálátást nyújtott a spanyol mentalitásra – nem kell aggódnom, az első két hónap tanulással fog telni, bemutatnak a szervezet tagjainak, megismertetnek a projekt részleteivel, a feladatkörökkel, és, amikor már jobban beszélem a nyelvet, nekiláthatok a munkámnak.

Az első két hónapban először is nem túl szoros „barátságot” kötöttem a főnökömmel, Cristinaval, megismertem a helyi spanyol, tizenéves önkénteseket, akik ebben a projektben vesznek részt, és magát a „munkát”: „hogyan tegyük szebbé-jobbá a bevándorlók életét”. A csapat eddigi legnagyobb missziója, egy Guinea - Bissau-i tapasztalatszerző kirándulás volt, 2003-ban. Ezen kívül a helyi immigráns közösségeknek szerveznek teadélutánokat, kurzusokat a jogaikról, lehetőségeikről, és külön figyelmet fordítanak a szegény családokból származó gyerekekre. Ugyanakkor a helyi fiatalok felvilágosítása is céljuk: hogyan fogadják el a bevándorlókat, milyen hátrányokkal küzdenek ők, hogyan lépjenek túl a sztereotípiákon…stb.
Nemes célok, de sajnos úgy látom, nem sok kézzelfogható dolgot tartalmaznak.
Az egyetlen értékelhető momentum az ifjúsági rádió, ahol ezzel a témával kapcsolatos aktuális híreket gyűjtünk össze, interjúkat készítünk bevándorlókkal, helyi „aktivistákkal”.

Ami a koordinálás részét illeti, egy, a gyerekek jogairól szóló ifjúsági rajz-, és mese pályázatot kellett levezényelnem a helyiek közreműködésével. Talán ha kétszer sikerült „összegyűlnünk” megbeszélésre, egyszerűen képtelenség volt összeszervezni a csapatot. Mivel ők is önkéntesek, sajnos úgy gondolják, hogy egy - két grátisz kiránduláson kívül nincs kedvük más elfoglaltsághoz. Így az egész feladat rám hárult.
Pozitívum viszont, hogy nincs meghatározott munkaidőm, időbeosztásom. Ez amúgy maximum hetente 30-35 óra lehet. Páran közülünk ifjúsági centrumokban felügyelnek gyerekekre minden délután, vagy adminisztrációs munkát látnak el délelőttönként az ifjúsági irodában.

Jut persze kellemes élményekből is. Februárban egy három napos tréningen vehettem részt Valenciában, amelyen Spanyolország minden régiója képviseltette magát. Ezen kívül ingyen látogathatom a helyi egyetemen tartott, immigrációval kapcsolatos kurzusokat, kiállításokat, bár ez utóbbi szervezésébe engem is bevonnak.

Az önkéntes szolgálat alapvető kritériuma, hogy nem pótolhatunk fizetett munkaerőt. A fogadó szervezet köteles zsebpénzt biztosítani minden hónapban, ennek összege országonként és szervezetenként változó. Köteles megfelelő szállást és étkezést nyújtani, valamint biztosítani az önkéntes közlekedését a projekttel összefüggésben.
A „kötelesség” szó valószínű nem ugyanazt jelenti itt, mint Magyarországon. Amikor októberben, 200 Euroval a zsebemben megérkeztem, megnyugtattak, hogy már az első héten megkapjuk a „fizetésünket”, vagy legalább egy részét. Ennek ellenére sajnos négy hetet ki kellett húznom a pénzemmel. Egészen november közepéig, amikor részt vettünk egy sajtótájékoztatón, nem kaptunk semmit, csak ígéreteket, de azt sokat! Ezen a sajtótájékoztatón viszont jelen volt a helyi, ifjúsági ügyekért felelős önkormányzati képviselő is, aki kedvesen érdeklődött, hogy érezzük magunkat. Remekül, leszámítva, hogy hétvégére meg kell hívnunk a madridi önkénteseket egy tipikus helyi étterembe, és nincs miből. A „főnök” összeráncolta a szemöldökét. Másnap a számlánkon volt a 350 Euro.

Sokan kérdezték, hogyan lehet megélni ebből a pénzből. A válasz: nehezen. Pontosabban, ha valaki nem akar utazgatni, moziba járni, hétvégenként szórakozni, akkor probléma nélkül. De nyilván egy önkéntesnek valahol célja, hogy olyan dolgot csinálhasson kintléte során, amit odahaza nem, vagy nem úgy tehet meg. Itt elsősorban az utazásra gondolok, amit szerencsére sokszor megkönnyít maga a program.

A fogadó szervezetnek ugyanis minden országban kötelessége szervezni egy érkezés utáni tréninget, illetve egy félidős találkozót, ráadásul teljesen ingyen. Ez azt jelenti, hogy októberben Castellónban töltöttünk öt napot, ezt követően a vonatjegyünket felhasználva tovább utaztunk Valenciába és Barcelonába, ahol már a kapcsolatok révén ingyen szállást is kaptunk. Ugyanígy márciusban, a malagai tréninget követően bejártuk Sevillát, Granadát és Córdobát. A szervezetek által biztosított, engedményekre jogosító Euro26 ifjúsági kártyával kedvezményesen utazhatunk, vagy foglalhatunk szállást; múzeumokat, kulturális rendezvényeket olcsóbban látogathatunk.

A lakásunk megfelelő, egy görög és egy francia önkéntes társammal lakom, mindenkinek külön szobája van, valamint két fürdőszoba, és egy hatalmas terasz. De a szállás is a szervezetektől függ. A castellóni önkéntesek hatan laknak egy három szobás lakásban, Madridban viszont az önkénteseknek maguknak kellett lakást keresni, de a bérleti díjat a zsebpénzük magában foglalja.

A nyelvoktatást szintén a fogadó szervezetnek kell biztosítania. Nekünk szerencsére a helyi egyetemen tartják a nyelvórákat, mint egyetemi órát, erasmusos diákokkal. Sok helyen viszont az önkéntesnek magának kell nyelviskola után kutatnia.

Összegzésként annyit mondhatok, hogy számomra nem is annyira a munkám az, amivel a jövőmet megalapozva hasznos tapasztalatokat szerezhetek. Sokkal inkább értékelem, hogy megismertem egy másik kultúrát, egy, a miénktől teljesen eltérő mentalitást, életfelfogást.

Nagy Anikó

Article ratings:
Összesen: 4  |  Középérték: 4.5
Értékelni:

Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg