Álláshirdetések száma: 2 689 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Volt egy Női Expo…
 

Volt egy Női Expo…

…és remélhetően lesz is.

Volt, van, lesz egy alapítvány: a Partners Hungary, amely Magyarországon évek óta foglalkozik azzal, hogy a nők vezetői kompetenciáit, társadalmi- közéleti szerepvállalását, egymás közti együttműködését hatékonyabbá tegye. Képzésekkel és egy „miniprojekt” megvalósítására biztosított pénzeszközökkel segíti a résztvevőket. Így alakult meg a Hannakör is, melynek tagjaként vettem részt magam is egy igazi Női Expo, a „Keresd a Nőt!„ tervezésében, szervezésében, megrendezésében. Miért ezt választottuk? Ezt a projekt alcíme - Nőként harmóniában önmagunkkal, eredményesen a társadalomban - árulja el: amellyel a női értékek sokféleségét, a nőként létezés egymással összefüggő (sokszor mesterségesen elválasztott) területeit szerettük volna megmutatni úgy, hogy a nőket képviselő szervezetekből is minél többet megismerhessenek a látogatók. Inkább vágyott, mint hivatalosan kitűzött cél volt az is, hogy az elkülönülten működő alapítványok egymásra találva közösen is dolgozhassanak a jövőben. Látogatóként különösen a kisgyermekes anyukákra és a fiatal vállalkozó-, illetve karrierjét építő nőkre gondoltunk.

Ami megvalósult: előadások, workshopok, személyes tanácsadás, szórakoztató műsorok: hastánc, Tai Chi bemutató, smink-, szín- és stílustanácsadás, Kriston Andrea intimtornája.
Hivatásos óvónőkkel működött a gyermekmegőrző is.
Kiállítóként megjelentek különböző női szervezetek, a Szívbarát Program dietetikusai, a női vállalkozók útját egyengető SEED Alapítvány, előadóként a gender téma szakértői.


- Dr. C. Molnár Emma arról tartott előadást: vajon mennyire feltételezi, egészíti ki egymást a két nem? Tudunk–e igazi nők lenni férfi nélkül, milyenek ma a nő- és férfiképek és értékek? Pszichológiai oldalról milyen, egymással össze nem mosható különbségek vannak nő és férfi között? Miért veszélyes, ha a nő mindkét szerepet be akarja tölteni?
- Déri Tamás, aki a CV Centrum állandó tanácsadója és a távmunka specialistája is, számos olyan munkajogi kérdést járt körbe hallgatóival, amelyek a munkavállalásról, a GYES-en lévő kismamák visszaintegrálódásáról szóltak.
- Bényei Judit, projektvezető a Kismama Reintegrációs Központ EU-s programját ismertette.
- Tóth Herta, szervezetkutató az „atipikus foglalkoztatás” szervezeti formáit boncolgatta, különösen annak tükrében: vajon attól, hogy ezek a lehetőségek adottak, mennyire használhatóak a nők szempontjából? Több, látszólag ideális foglalkoztatási forma (távmunka, részmunka) a napi közösségi élet hiányában még rá is erősíthet az elkülönülés, az egyedüllét érzésére.
- Szabó Illés, HR szakember az „ügyeletes szörny” cégek szempontjait mutatta be: hogyan teljesítünk a célok és elvárt eredmények alapján működő gazdaságban; a hátrányos helyzetűeknek hogyan adhatunk külön segítséget anélkül, hogy valaki mást - aki csak határozott munkaidőre alkalmazható a GYES-en lévő munkaerő ideiglenes pótlásaként - ne hozzunk szintén nehéz helyzetbe? Mi, a fogyasztók döntéseinkkel befolyásoljuk a versenyt, az árak leszorítására késztetve a gyártókat, szolgáltatókat, ugyanakkor - joggal persze- elvárjuk azt is tőlük, hogy a szociális oldalon is mindent a saját költségükön oldjanak meg.

Úgy tűnt, a kismamák gondjai, nehézségei az anyai és a munkavállalói szerepek összeegyeztetésében központi szerepet kaptak (magában a Hannakörben is három 4 gyermekes anyuka vett részt teljes erőbedobással. A dolog tehát nem reménytelen!).
- Sokakat késztetett további kérdésekre Dr. Gerber Gábor előadása arról, vajon a „férfi agy-női agy” különbözősége fiziológiai indíttatású-e (Az előadó egyértelműen erre mondott igent!) vagy csupán a különböző nevelés, a gyermekkorunktól tapasztalt magatartások követése mutatkozik meg ebben?
- Fabriciusz Gábor, reklámszakember a reklámokból felénk sugárzó nőképeket elemezte: vajon akar(hat)unk-e ennek megfelelni? (személy szerint én pl. nem…)
- Több előadó részvételével kerekasztal beszélgetéseken vetettük egybe a különböző álláspontokat a magánélet- munka egyensúlyáról, a nők érvényesülési lehetőségeiről.
- Nagy sikerű workshopot tartott Herman Judit (NANE - Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) a jól működő párkapcsolatról, a torz működés jeleiről.
- A várandósággal, anyasággal foglalkozó programjairól már jól ismert TAVAM mellett egy kisebb miskolci alapítvány, a Szávitri is megjelent ugyanilyen témában, s a két alapítvány között megindult az ismerkedés, ami talán közös projekteket is jelent majd.
- Dr. Parádi József, pszichoterapeuta, akinek playback színháza nem csupán terápiás, hanem különböző cégek számára tréning lehetőséget is nyújt, fellépésében a „Nők dícséretét” zengte a hallgatóságnak- azaz, csupa nőnek!
Mi, „hannakörösök” a lebonyolítás mellett tanácsadói vagy moderátori szerepekben is tündököltünk!
S a látogatók? A visszajelzésekből ítélve jól érezték magukat. A szakmai színvonalat európai mércével is magasra értékelték (hasonlóan nyilatkoztak a meghívott szakemberek is). A kedvező benyomásokat nyilván a rendkívül kultúrált, ízléses környezetnek is köszönhettük. A Csiki-Bege Konferenciaközpont, amelyet támogatásuk jeléül térítésmentesen kaptunk meg, egyszerűen csodás.

Üzenem: ezt a színvonalat tartva a Hannakör ismét beindul – jövőre, veletek, hogy hol, az majd elválik!

Juci


Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg