Álláshirdetések száma: 2 583 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Újoncok a kispadon -
 

Újoncok a kispadon - (1)

pályakezdők a munkaerőpiacon

kezdők - foci - gyerekekAz ember fia, pláne, ha a labdát a lábára teremtették, talán még kisgyermek, amikor arra az elhatározásra jut, hogy futballra adja fejét. Valószínűleg mindannyian így vagyunk ezzel, abban különbözünk talán, hogy mindenkinek „megvan a maga labdája”. Kinek a számítógép, kinek a festőecset, az orvosi szike, vagy éppen a ceruza. Persze sorolhatnánk még. Mindannyian kiválasztunk magunknak valamit, amiben aztán megpróbálunk a legjobbak lenni, legalábbis amennyire csak tőlünk telik. E célt szolgálva aztán éveket töltünk el az iskolapadban, hogy a szívünknek oly kedves szakma minden részletével behatóan megismerkedjünk.

Így van ezzel a pályakezdő munkavállaló is, aki tanulóévei alatt szakmája csínját-bínját már kitanulta – tekintve a sajnálatos hazai viszonyokat – többnyire még elméletben. Nem is lenne ez gond, hiszen igazi kincse szakmájának, a probléma mindössze a gyakorlat hiánya. Nem is olyan régen még azt gondolhatta az ember, hogy a munkahely maga a gyakorlat. Ahol azért helyezkedünk el, hogy gyakorlati tudás birtokosaivá váljunk. De be kell látnunk, mára a helyzet megváltozott. Helyezésünk a munkaerőpiac igen erős versenyében ma már nem növekszik egyenes arányosságban a diplomák, szakképesítéseket igazoló oklevelek számával. Lassacskán a dobogóra feljutáshoz sem lesz elegendő a „magasban lobogtatott szakképesítés”. Futballnyelven szólva: könnyen alulmaradhatunk a csatárposztért folytatott küzdelemben. S ha már felállt a jól bevált kezdő csapat, élén a csatársorral, nem marad más hely számunkra, mint a hozzánk hasonlóak által kényelmetlenre koptatott kispadon ücsörgés. Közben egyre csak azon gondolkodunk, mi a jobb: örülni, hogy a tanulás eredményeképpen a lelátóról már a kispadra kerültünk, vagy bosszankodni, amiért még melegíteni sem küldenek el bennünket.

karrier - újonc - ül a férfi a pálya szélénTermészetesen azért azt az egyszeri pályakezdő sem gondolja, hogy kárba vesztek volna az évek, amelyeket kemény tanulással töltött. Lehet, hogy felmerül benne, ma már talán más szakmát választana, lehetőleg egy olyat, ahol egy álláshelyre kétszáz helyett csak ötven jelentkező van. Arra is rájön, hogy még ezt a számot is lehet csökkenteni, ha már a tanulóévek alatt lehetősége nyílik bedolgoznia magát a szakma valamely területén. Ha mindez az elhatározás már megvan, csak a körülményeknek kell hasonló irányba változást produkálniuk.

Első lépésként nem ártana egy asztalhoz ültetni „elméletet” a „gyakorlattal”. Mondjuk a „munkaerő-piac” melletti kis sarki kávézóban. No de mire is gondolok? A felsőfokú intézmények sajnos még mindig féltve őrzik diákjaikat az élet gyakorlati részétől. A munkahelyek viszont zsigerből jövő ellenállással tekintenek az „Elmélet Akadémia” frissen végzett hallgatóira. Az első lépés talán a felek közeledése lehetne. Bár még nagyon gyerekcipőben jár hazánkban ennek a gyakorlata, de azért már vannak példák arra, hogy egyes cégek munkalehetőséget biztosítanak a diákoknak a tanulóévek alatt is. Nem ritkán bennük látják cégük jövőbeni munkatársát, így a szerencsésebbek a gyakornoki évek letelte után diplomájuk mellé még munkakönyvet is kaphatnak. De ha nem, csüggedni akkor sem kell, hiszen valamivel mindenképpen gazdagodtunk: ez pedig nem más, mint a diplomával abszolút egyenértékű referencia. Ennek birtokában bizakodóbban vághatunk neki a munkakeresésnek. Reméljük, hogy a tendencia csak növekedni fog, és egyre több felsőoktatási intézmény „gyakorlatosítja” az oktatást, s megpróbálja egészséges egyensúlyba hozni az elméleti és a gyakorlati képzést. A nagy futballcsapatokhoz hasonlóan a munkaerőpiac „kispadján” is igazi kiválóságok ülnek. A tények ismeretében lehetetlennek tűnik, hogy a rendszer hibája miatt pont az ő tehetségük ne mutatkozzék meg!

CsK

Article ratings:
Összesen: 1  |  Középérték: 5
Értékelni:

Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg