Álláshirdetések száma: 2 583 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Siker és hajlandóság
 

Siker és hajlandóság

Csak akkor teljes a siker, ha a hajlandóság megvan

   Amennyiben két vagy akár több ember között létrejön a kommunikáció, akkor adott a megnyilvánulás lehetősége. A kibontakozás folyamata az egyén részéről csak akkor lehet teljes, ha képes minden figyelmét a szóban forgó témára irányítani, korábbi tapasztalatait felhasználva véleményt alkotni és lereagálni a pillanatnyi szituációt.

   A megnyilvánulás utáni reakciókról a testbeszéd árulkodik, amely magába foglalja azt, hogy mit gondol az illető a vele kommunikáló személy gondolatairól. Amennyiben valaki véleményt alkot, akkor ahhoz a másik, kommunikációban részt vevő féltől szintén tartozik egy reakció. Ennek a reakciónak a pillanatnyi hajlandóság függvényében három változata lehet:

Lelkes ember   Lelkesedés

   Ez esetben a hajlandóság teljes mértékben megmutatkozik az egyénen, aki minden erejével azon van, hogy minél több információt begyűjtsön az adott témával kapcsolatban. A hajlandóság ez esetben igen magas, az adott téma iránt minden tekintetben motiváltnak érzi magát az egyén.
Testbeszédben való megmutatkozása: leengedett, nem pedig keresztbetett kar, a hallgató felé néző lábfejek, nyitott tenyér (nyitottság, érdeklődés), a szemöldök homlok felé ívelése (befogadás, nyitottság).

Közönyös emberTeljes közöny

   Az egyén számára teljesen mindegy, hogy mi történik, igazából elvárások nélkül áll a jövőbeni dolgokhoz, ilyenkor tipikusan a „majd lesz valami” állapot áll fenn. A hajlandóság ez esetben akkor jön csak elő, ha sikerül az illető érdeklődését felkelteni valamilyen téma iránt, azonban alapesetben ez a külső közegen múlik, hiszen az egyén érzelmileg semleges állapotban van.
Testbeszédben való megmutatkozása
: keresztbe tett kar (esetleges védekezés), ülő helyzetben keresztbe tett láb.

Elutasítás - fityisz   Elutasítás

   Az egyén részéről egy negatív állapot áll fenn, az adott téma iránt elhanyagolható az érdeklődése. Hajlandósága az olyan dolgok szóba hozatalára irányul, amelyek negatív szemléletét erősítenék.
Testbeszédben való megmutatkozása: keresztbe tett kar, az alsó részen lévő kar tenyere függőleges helyzetben van (negatív állásfoglalás), a szemöldök szem felé vonása (védekezés).

   Tehát a fentiek tükrében a megoldás: mutassunk hajlandóságot, keltsük fel elsősorban saját, majd mások érdeklődését azon témák felé, amelyek előrejutásunkat szolgálják. Alapvetően ha láttatjuk önmagunkról az érdeklődést, akkor már nyert ügyünk van, hiszen maga a közeg motiváltnak és szimpatikusnak fog látni bennünket és ezáltal könnyebben elérjük azon céljainkat, amelyeknél más személyek döntése kulcstényezőnek számít.

Dénes András

Article ratings:
Összesen: 1  |  Középérték: 5
Értékelni:

Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg