Álláshirdetések száma: 2 614 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Pedagógusból vezető kereskedő
 

Pedagógusból vezető kereskedő (7)

Manapság egyre sűrűbben lehet hallani arról, hogy a pedagógusok: óvónők, tanítók, tanárok otthagyják szakmájukat, és más területen próbálnak szerencsét. Van, aki azért, mert rájön ez nem neki való, van, aki azért, mert fásult lesz, és a legtöbben azért, mert egyszerűen nem tudnak elhelyezkedni. Igaz, hogy több pedagógust képeznek, mint amennyire szükség van. Kérdés, hogy mit lehet tenni. Lehet- e változtatni, mi az ára, milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a pedagógus pálya elhagyása. A következő történet jó példája annak, hogy ha az ember akarja, lehet boldogulni, meg lehet tanulni egy másik szakmát, nincs szükség másra, csak erős akaratra.

Beszélgetés Ágival, aki pedagógus, de most vezetői munkakörben dolgozik egy külföldi kereskedelmi üzletláncnál.

- Mi az eredeti végzettséged?
- Óvónői és tanítónői végzettséggel rendelkezem.
- Mindig is pedagógus szerettél volna lenni?
- Igen mindaddig, míg egy olyan munkahelyen nem dolgoztam, ahol halmozottan hátrányos helyzetű, és nehezen kezelhető, nevelhető gyermekekkel töltöttem két évet.
- Ez volt az első munkahelyed?
- Nem, előtte már dolgoztam pedagógusként, mint óvónő.
- És azzal meg voltál elégedve?
- Igen, de amikor az öcsém általános iskolás lett, bementem a nyílt napra, és nagyon megtetszett, ahogyan tanították az elsősöket. Onnantól kezdve erős vágyat éreztem a tanítói pálya iránt, ezért elvégeztem a tanítóképző főiskolát is.
- Teljesült a vágyad? Végül tanítottál alsó tagozatban?
- Nem, még nem. Egy héttel később, ahogy a másoddiplomámat megszereztem, munkanélküli lettem. Pár hónap próbálkozás után pedig feladtam a pedagógus pályán való elhelyezkedést.
- Miért adtad fel?
- Egyrészt, mert nem volt lehetőség abban a városban és környékén, ahol éltem, másrészt a diákotthonban töltött évek alatt, mint ember nagyon megsajnáltam a gyerekeket a családi hátterük miatt, de mindez kezelhetetlenné tette is őket, ami pedagógusként viselt meg.
- Miért pont a kereskedelmi vonalon indultál?
- Mert közel állt az is hozzám, ugyanis gyerekkoromban gyümölcsösünk volt, és a termés
mennyisége megkívánta, hogy a piacon értékesítsük, és nagyon szerettem eladni azt, amit megtermeltünk.
- Hogyan jött az első lehetőség a kereskedelmi vonalon?
- Akkor nyílt egy új üzlet, és folyamatosan hirdették újságokban és a munkaügyi központban az álláslehetőségeket. Jelentkeztem, és felvettek hat órás dolgozónak.
- Milyen feladatot kaptál?
-Kasszázás, árufeltöltés.
- Milyen volt ez a pedagógus pálya után, hogy élted meg?
- Tetszett, de fizikailag nagyon megviselt, főleg az első két hét. Teljesen a nulláról indultam. -Miben mutatkozott ez meg?
(Ági mosolyog.)
-Előtte nem tudtam mi az a béka, a box, vagy a non-food.
- Légy szíves, oszd meg velem is, mert én sem ismerem ezeket a kifejezéseket!
- A béka a raklapok mozgatására, a boksz pedig a fagyasztott áru szállítására szolgál, hogy ne olvadjon ki. A non-food kategóriába minden más beletartozik, ami nem élelmiszer.
- Mennyi idő kellett, hogy beletanulj?
- Mivel elég erős akaraterővel rendelkezem, és ambiciózus vagyok, viszonylag gyorsan, két-három hónap alatt megszereztem az alapokat. Simán túlteljesítettem azt, akinek eredetileg is ilyen végzettsége volt fizikailag, és szakmai tudást tekintve is, hiszen 6 hónap leteltével már lehetőséget kaptam arra, hogy feljebb kerüljek. Miután átkerültem egy másik üzletbe, már magasabb pozícióból indultam.
- Minek volt köszönhető ez a gyors fejlődés?
- Túlnyomórészt magamnak köszönhetem, viszont olyan vezetők álltak mellettem, akik nagyon segítőkészek voltak. Látták rajtam, hogy nyitott vagyok az új dolgokra, és tanulni akarok.
- Milyen nehézségekkel szembesültél az új beosztásban? Mivel bővült a feladatkör?
- A bolt irányítása önállóan, nyitás, zárás, a napközben felmerülő problémák elhárítása, áruátvétel, kasszakiadás, kasszások elszámoltatása. Mindez a legjobb tudásom szerint.
- Gondolom, örültél az új pozíciónak?
- Igen, mert többre vágytam. Számomra a kasszázás és árufeltöltés, már nem volt kihívás, és meg is tettem mindent, hogy többre vigyem.
- És sikerült…
- Igen sikerült, bár nem volt egyszerű.
- Milyen hátrányai vannak a munkádnak?
- Háttérbe szorul a magánéletem, késő estébe nyúló munkavégzés, és mindez nagyfokú fizikai leterheltséggel jár.
- Mindezek ellenére úgy látom, nagyon szereted. Nyugodtan mondhatom, sikertörténet a tiéd. Már csak egy kérdésem van: visszamennél még pedagógusnak?
- Erre nem tudok egyértelmű választ adni. Jelenleg úgy érzem, nem. Bár ez a munka fizikailag megterhelő, a pedagógus pálya viszont idegölő. Végülis, egyik sem jobb a másiknál. Az egyik fizikailag, a másik pedig inkább idegileg visel meg.

A történet alátámasztja, hogy megfelelő kitartással, és lelkesedéssel még egy másik-ismeretlen pályán is lehet sikeres az ember. A kitartáson kívül azonban van még egy dolog, ami nélkülözhetetlen: a bátorság, ha itt az idő, hogy megtedd!

Tóth Boglárka

Article ratings:
Összesen: 4  |  Középérték: 4
Értékelni:

Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg