Álláshirdetések száma: 2 624 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Öt millió és az EU
 

Öt millió és az EU

Ötmillióan vállalhatnak majd munkát az EU jelenlegi államaiban

Erősen eltúlzottak a csatlakozó országból várható bevándorlásra vonatkozó brüsszeli becslések, mely szerint a népesség 4-6 százaléka, ötmillió munkavállaló jelenhet meg 2020-ig a jelenlegi tagállamokban.

A németek olyannyira tartanak a keletről érkező konkurenciától, hogy alacsonyabb bérszintű övezetek kialakítását tervezik keleti tartományokban, hogy védjék a munkahelyeket az olcsó munkaerő beáramlásától az unióhoz újonnan csatlakozó országokból.

Ellentmondanak a félelmeknek a munkanélküliségi adatok. Magyarországon 5,5 százalékos volt a munkanélküiségi ráta tavaly, ezzel szemben az uniós államokra a tíz százalékos arány jellemző. Nem elhanyagolható ugyanakkor a bérek színvonala közötti különbség, hiszen a felmérések szerint a csatlakozó országok állampolgárai átlagban 50 év múlva számíthatnak az uniós szintet elérő bérekre.

Németországban a munkanélküliség a keleti tartományokban 18,2 százalék volt idén márciusban, a nyugati országrész 8,4 százalékával szemben. Ennek ellenére például a Németországba áttelepülők számát a szakemberek évi 15 ezer és negyedmillió közé teszik, ugyanakkor az országban a régi és új tartományok közötti migráció legalább ilyen erős. A német újraegyesítés óta egymilliónál is több, nagyrészt fiatal keletnémet költözött nyugatra a jobb munka- és karrierlehetőségek reményében. Az Európai Bizottság megbízásából készült felmérés 220 ezer bevándorlóval számol évente.

A felmérések szerint a hazai munkavállalalók aránylag kis hányada próbál szerencsét az Unió országaiban. A szakmunkások migrációs hajlandósága a legnagyobb, legkevésbé a diplomás lakosság számol külföldi munkavállalással. Végleges kitelepedésen is csak a külföldi munkát tervezők 2 százaléka gondolkodik. A megkérdezettek fele szeretne valamelyik tagállamban dolgozni egy-két évig, negyedük néhány hónapig, 15 százalékuk 5 évig.

A tényekhez tartozik, hogy jó munkalehetőségre, amelyért valóban érdemes "héthatáron" átkelni, csak kevesek számíthatnak, vélik a szakemberek. A hiányszakmák, illetve a magas képzettséget igénylő foglalkozások művelői - mint például az orvosok, nővérek, informatikusok - akik mehetnek, rájuk ellenben van kereslet, így a félelmekkel ellentétben senkinek nem fogják elvenni az EU-ban a munkáját.

(Menedzsment Fórum)

Forrás: Internet