Álláshirdetések száma: 2 583 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Munkahelytobzódás
 

Munkahelytobzódás

Ma hallottam valamit, amin felhúztam a szemöldököm. Egy már a nyugdíját élvező, de közben aktívan dolgozó, vezető beosztású ember kijelentette, hogy nem érti azokat a fiatalokat, akik 25-30 évesen, több diplomával, nyelvvizsgával a kezükben a munkaerő hivatalok folyosóján ücsörögnek. Nem érti, miért nem találnak munkát.

Nagyon bennem volt a kisördög, hogy megsúgjam neki: az olyan emberek miatt, akik telhetetlenségükben az amúgy is „jól fizető” nyugdíj mellett teljes foglalkoztatásban vállalnak munkát, sőt több beosztást is különböző bizottságokban és egyéb helyeken. Aztán még a szemem is elkerekedett, amikor megtudtam, hogy vannak olyanok, akiknek egyszerre 12 (!) beosztásuk van. Igaz, ebből „csak” öt az, amellyel jár honorárium.

Ma pedig azt hallottam a rádióban, hogy Magyarországon kevés az önkéntes, akik vannak, azok a 30-40 éves korosztályból kerülnek ki.

Természetesen megértem azt, hogy az egész életükben aktív embereknek szükségük van továbbra is arra, hogy munkát végezzenek, hogy érezzék, hogy fontosak. Tegyék, ha tehetik, de kérem, ne a fiatalok rovására! Hiszen abból a 12 beosztásból hány fiatal kezdhetné meg a munkát? Mennyien várnak a lehetőségre, hogy megszerezzék az oly annyira kikötött szakmai tapasztalatot? Miért van szükség arra, hogy az 5 honoráriummal járó munka ne legyen 100 százalékosan elvégezve? Mert ne mondja nekem senki azt, hogy akinek ennyi elfoglaltsága van, annak még marad ideje minden kötelességét maradéktalanul elvégezni.

Az megérthető, hogy mindenki törekszik minél jobban élni, minél több anyagi támogatást nyújtani saját családjának, minél magasabb életszínvonalat elérni és meg is tartani azt. Bár ha kötekedős kedvemben vagyok, akkor egy bizonyos szint felett már ez is megkérdőjelezhető…

Hmm, úgy látszik igen megértő vagyok mostanában, mert még azt is elfogadom, hogy akinek megvan a biztos egzisztenciája, az nem érti azokat a kétségbeesett álláskeresőket, akik kilátástalannak látják helyzetüket, a sok tanulással és bizakodással eltöltött év ellenére is.

Jó. Legyen mindenkinek annyi munkahelye, amennyit szeretne, amennyivel megbirkózik, amennyit becsülettel el tud végezni. De legyen legalább egy köztük, amely által oktat, amely által példát mutat, amellyel a közösséget szolgálja. És ha van energiája több munkahelyre, legyen energiája arra is, hogy másokat – idegeneket, akiknek szüksége van rá – segítsen.

Tudom, egy online állásközvetítéssel foglalkozó honlapon, nem feltétlenül olyan cikkeket várnak a látogatók, mint amilyeneket írok. De talán mégis akad 1-2 olvasó, akiben megragad valami ezekből az írásokból. Ha annyit elértem, hogy valaki felkiált: igen, ez ismerős! vagy – én is voltam ilyen helyzetben! vagy – erre érdemes odafigyelni… akkor már elértem valamit.

És hogy szerezzünk szert több munkahelyre? Hogy legyünk álláshalmozók? Csak ismételhetek: kapcsolatok, kapcsolatok. Ne legyünk rest elmenni eseményekre, előadásokra. Olyanokra, amik utat mutatnak akár a mindennapi életben, akár a karrierben. De nem tudhatjuk hol akadunk új ismerősre: egy véletlen folytán egy színházi előadás szünetében, vagy egy kiállítás megnyitóján. Egy jótékonysági rendezvény svédasztalánál, vagy egy segélyt gyűjtő ládánál.

De mielőtt nekifognánk az újabb munka megkezdéséhez, gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e rá, valóban nekünk van-e szükségünk rá, nem válik-e a családi életünk kárára, mit szeretnénk vele elérni…

És ha már nem mertem szólni, így ezúton üzenem annak – és minden más – felelős és vezető beosztású embernek, hogy a munkaerő hivatalokat azért látogatják a magasan kvalifikált diplomások is, mert vannak, akik nem adják át a helyüket, vannak akik értetlenül állnak afölött, hogy az idő múlik és a természet rendje, hogy minden változik. Élvezzék a pihenés lehetőségét, élvezzék a nyugalmat, az addigi munkájuk gyümölcsét. Ne akarják eltartani a családot minden unokával együtt, hiszen nekik is felelősséget kell vállalni, nekik kell megváltoztatni a szemléletet, nekik kell folytatni a munkát.

[Misu]
mvasas@wnet.hu

Kaptam egy e-mailt>>