Álláshirdetések száma: 2 626 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Mit tegyünk, hogy sikeresek legyünk.
 

Mit tegyünk, hogy sikeresek legyünk.

Szókratészt idézve: "a cél nélküli élet nem méltó élet".

A karrierépítés lényegét a legegyszerűbben úgy fogalmazhatjuk meg, hogy pontosan tudjuk, mit szeretnénk csinálni, honnan hová szeretnénk eljutni. A karrier-tervezésünk során nem biztos, hogy magasabb pozícióba szeretnénk kerülni, hiszen nem mindenki vállalja a magasabb beosztással járó elfoglaltságokat. Sok esetben a munkát keresők szakmai fejlődésük miatt váltanak. Nem ritka, hogy egyesek új kihívásokat keresnek, mert jelenlegi foglalkozásukat már nem tartják elég érdekesnek, izgalmasnak. Teljesebb, kiegyensúlyozottabb életet élhetünk, ha tudatosan próbáljuk irányítani a munkaerőpiaci helyzetünket.

Az első lépés, hogy fel kell mérnünk saját képességeinket, és lehetőségeinket. Fontos, hogy reális képet alakítsunk ki magunkról. Gondoljuk végig, hogy korábban miben voltunk eredményesek, mire lehetünk büszkék, valamint, korábbi kudarcainkat mi váltotta ki. Amennyiben meg tudjuk határozni erősségeinket és gyengeségeinket, könnyebben tudunk sikereket elérni. Tudnunk kell, hogy miben kell még a jövőben fejlődnünk. Ez elengedhetetlen feltétel a helyes célkitűzéshez.

Ezek után vegyük számba elképzeléseinket, vágyainkat. Milyen munkakör betöltése jelent örömet? Milyen kihívások vonzanak? Sok pénzt szeretnék keresni, vagy inkább több szabadidővel szeretnék rendelkezni.? Magánéletünkre milyen hatással van döntésünk? Költözni szeretnénk, vagy családot alapítani? Mind-mind olyan kérdés, amit számba kell vennünk. Őszintének kell lennünk, mert ha rosszul döntünk, éveket dobunk ki az ablakon, úgy, hogy boldogtalanok és elégedetlenek leszünk. (Munkánk minőségén is nyomot hagy!) Nagyon fontos, hogy karriertervezésünk során, annak bármely szakaszában számbavegyük ellenségeinket és partnereinket. Törekedni kell, hogy minél szélesebb körben jó kapcsolatokat alakítsunk ki - ezeket a kapcsolatokat a továbbiakban ápolni kell. Komoly hátrányunk lesz azokkal szemben, akik ezt az íratlan szabályt betartják.

Figyelembe kell vennünk lehetőleg mindent körülményt, amelyek segítenek, netán akadályoznak célunk elérésében. Szem előtt kell tartanunk, hogy bizonyos célokat csak hosszú, fáradságos út megtétele után érünk el, esetleg kerülő utakat kell bejárnunk. De ha mindezzel tisztában vagyunk, könnyebben éljük meg ezeket az időszakokat. Legyünk akár pályakezdők, állástalanok vagy karriermódosítók.

S mindezek után tájékozodjunk, akár hirdetések, akár ismerősök révén, hogy milyen álláslehetőségek vannak.

A pályakezdők az iskolát elhagyva komoly problémával szembesülnek. A munkáltatók jelentős része igyekszik legalább 1-2 éves tapasztalattal rendelkező fiatalokat keresni. Azok a fiatalok akik főiskolai, egyetemi évek alatt szorgalmasan keresték a gyakorlati munka lehetőségét, nagy előnyt élveznek társaikhoz képest. Az első évek nem mindig nyújtanak izgalmas és kreatív munkát, sok fiatalnak nincs reális képe a kezdők jövedelméről. Több esetben azért nem sikerül elhelyezkedniük, mert a felkínált munkabért alacsonynak tartják. Minden munkavállalónak „túl kell élnie“ ezt az időszakot, s ha komolyan végiggondolt és felépített karriertervvel rendelkezik, tudja, hogy ez átmeneti állapot.

Az édesanyák helyzete sem egyszerű a GYES vagy GYED után. Több gyermek vállalása esetén hosszú évekre kikerülnek a munkaerőpiacról. Helyzetük speciális, miután a gyermekes édesanyáknak nem lehet sablonok alapján tanácsot adni, minden egyes élethelyzet más és más. Kevés szerencsés szülő van, akinek a család szinte teljeskörű segítséget tud nyújtani. Azok az édesanyák, akik gyermekeik születése előtt már előre terveztek, azok tudják, hogy helyes döntésekkel a továbbiakban is lehet karriert építeni. A lehetőségeiknek és vágyaiknak megfelelő állást kell keresniük.

Minden karrierút során számolni kell azzal, hogy ismét tanulni kell, akár több éven keresztül. Pályakorrekció esetén is rugalmasan kell a változásokat kezelni. A karrierépítés során nagy jelentősége van az akaratnak és a kitartásnak. Általánosan is igaz, de jelen gazdasági körülmények csak megerősítik, hogy nincs olyan állás, amely egész életünkben megélhetést biztosítana. A karrierépítés olyan folyamat, amelyet rendszeresen felül kell vizsgálnunk, amennyiben szükséges kerülő utakon járva érjük el célunkat. Azok az emberek akik előre terveztek, meghozták a szükséges áldozatokat, sikeresek, boldogok és elégedettek - bárhol is helyezkedjenek el a munkaerőpiacon.

Okolicsányi-Kuthy Hajnalka

Article ratings:
Összesen: 3  |  Középérték: 3.67
Értékelni:

Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg