Álláshirdetések száma: 2 583 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Lehetőségek munkavállalásra itthon, és külföldön
 

Lehetőségek munkavállalásra itthon, és külföldön

A foglalkoztatás javítása, és az esélyegyenlőség minél szélesebb körű biztosítása érdekében egyre nagyobb szakmai és társadalmi szándék mutatkozik a foglalkoztatás növelésére, valamint a legálisan végezhető tevékenységi formák kiszélesítésére.

 

Az alapvető kérdés továbbra is azonban az, hogy mely területeken, és milyen eséllyel lehet munkát találni?

 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a legkeresettebb szakmák az informatikusok, fejlesztő mérnökök, értékesítők, marketingesek, logisztikai, minőségbiztosítási szakemberek voltak.

 

A vállalatok egyre inkább rákényszerülnek a költséghatékony gazdálkodásra, így a tervezés, ellenőrzés, stratégia területén alkalmazott kontrollerek száma folyamatosan növekszik, de a Pénzügyi kontrollerek iránti igény is bővülhet – akinek tehát pénzügyi szakirányú végzettsége van, érdemes azt tovább fejleszteni, kibővíteni, hogy nagyobb eséllyel induljon el a gyermekvállalás után az álláskeresés útján.

 

A gazdasági diplomák "gyártására" szakosodott felsőoktatási intézmények száma azonban annyira megnőtt az utóbbi időben, hogy a vállalatvezetőknél egyre többet nyom a latban az új munkaerő kiválasztásakor egy jó közgazdász diploma. Hasonló a helyzet a mérnöki diplomák esetében is. Akinek diplomája van, az valamivel nagyobb eséllyel juthat még munkához, mint azok, akik nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel. Legyen szó azonban bármilyen diplomáról, soha nem látott mértékben avulnak el az egyetemen megszerzett ismeretek.

 

Egy adott állás betöltésénél nem is a diploma a legfontosabb, hanem az, hogy a munkavállaló képes-e az állandó tanulásra, a folyamatos önképzésre. Ez nem azt jelenti, hogy a versenyszférában dolgozóknak állandóan újabb és újabb iskolákat kell elvégezniük,- sokkal inkább azt, hogy figyelniük kell azokat az eseményeket, amelyek a gazdasági és szűkebb értelemben vett szakmai életüket meghatározzák. Ezzel együtt egyre inkább felértékelődik a speciális szakképesítések, illetve a szakmák iránti kereslet.

 

Hatalmas lehetőség rejlik az önfoglalkoztatás különböző formáiban is. A hagyományos foglalkoztatási formák világszerte csökkenést mutatnak, helyettük egyre inkább előtérbe kerülnek az eddig nem megszokott, atipikus foglalkoztatási módok, például a munkaerő-kölcsönzés, a részmunkaidős foglalkoztatás, vagy a távmunka – hazánkban ez a két utóbbi munkavégzési forma még nem annyira elterjedt, mint Nyugat-Európában vagy a tengerentúlon.

 

A foglalkoztatás esélyének megteremtésére számos kezdeményezés van, ilyen a munkaügyi központok által meghirdetett "Pályakezdő diplomások tranzitfoglalkoztatási programja", a "Diplomásokat a közigazgatásba" című kísérleti program, amely ösztöndíj-támogatást ad az államigazgatási szerveknél elhelyezkedő fiatalok munkavállalásához.

 

A 2004. évi CXXIII. törvény a pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását, illetve a családtag ápolását követően munkát keresők foglalkoztatásának elősegítéséről, továbbá az ösztöndíjas foglalkoztatásról arról rendelkezik, hogy a felsorolt kedvezményezettek köréből kikerülő munkavállalókat foglalkoztató cégek, vagy intézmények jelentős járulék -fizetési kedvezményben részesülhetnek.

 

Az Európai Unióhoz történt csatlakozás után előtérbe kerülhet a külföldön történő munkavállalás, vagy a külföldre történő munkavégzés is. Az EU- és az EGT-országokban minden uniós polgár az adott tagállam állampolgáraival egyenlő feltételek mellett vállalhat munkát, illetve alapíthat vállalkozást, tehát nem kell munkavállalási engedélyt kérnie. Ez alól kivételt képeznek azonban a korábban felsorolt nyolc új tagállam munkavállalói, akiknek munkavállalási engedélyre lesz szükségük a munkavállaláshoz az EGT országaiban. Nem kell viszont munkavállalási engedély két tagállamban, az Egyesült Királyságban és Írországban, amelyek bejelentették, hogy az új tagállamok állampolgárainak is szabad munkavállalást biztosítanak.

 

Automatikusan jár a tartózkodási engedély - a fentebb említett korlátok kivételével - a közösségi munkavállalóknak és a vállalkozóknak. Az engedély öt évre szól, amit a tagállami hatóságok kérelem esetén automatikusan meghosszabbítanak. A szezonális munkavállalók és ingázók esetén nincs szükség tartózkodási engedélyre.

 

Nem kell külön engedély az EU tagállamokba (távoli helyről, pl. Magyarországról) történő munkavégzés esetében. Érdemes tudni, hogy az itthonról külföldre végzett munkavégzésért járó juttatást külföldről származó jövedelemként lehet az SZJA bevallásban szerepeltetni. Egyes tevékenységek elvégzéséhez tehát nem feltétlenül szükséges a vállalkozói adószám kiváltása sem.

 

Az uniós állásvadászat, vagy munkalehetőség -keresésének kötelező eleme -csakúgy, mint honi álláskeresési helyzetben, -a legfeljebb egyoldalas motivációs levél megírása. A kísérőlevélben (motivációs levél) mindenképp előnyös a személyes megszólítás, vagyis a címzettnél a legjobb elkerülni az általános alanyt.

 

E levél szövegében pedig az önéletrajz azon elemeit kell kiemelni, amelyek az álláshirdetés elvárásainak teljesítésében fontosak.

 

Az angol, francia vagy német nyelvű önéletrajzot szintén csatolni kell az elektronikus levélhez.

 

Az elküldés után a pályázó szinte biztosan számíthat válaszra, ami, ha elutasító is, legalább figyelemfelkeltésre kiváló, hiszen ezek után biztos lehet benne, hogy az adott osztálynál számon fogják tartani.

 

 

 

Petrényi Szilvia, tanácsadó - Déri Tamás, szakértő