Álláshirdetések száma: 2 584 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Központi program az ötven év felettiek foglalkoztatására
 

Központi program az ötven év felettiek foglalkoztatására

Az elsőként tavaly elindított ötven év felettiek foglalkoztatását elősegítő program ugyanis a munkaügyi központok szerint sikeresnek minősült. 2005-ben országosan több mint 43 ezer fő kapcsolódott be a programba az idősebb álláskeresők köréből. Ennek segítségével közel 27 ezer ötven év feletti munkanélküli foglalkoztatása valósult meg. A legsikeresebb elem a kísérletképpen bevezetett "munkakipróbálás" támogatása volt.

Ez azt jelenti, hogy az ötven éven felüli munkanélküli foglalkoztatására vállalkozó munkáltató támogatásként három hónapig megkaphatta a kifizetett munkabérnek és járulékainak teljes összegét, képzettségi szinttől függően, legfeljebb 90 ezer forintig. A "munkakipróbálás" folyamatában a munkáltató lehetőséget kap arra, hogy megismerje a személy munkavégző-képességét, munkabírását. Az egyén pedig bebizonyíthatja, hogy tud dolgozni, alkalmas a munkakör betöltésére, és ezáltal tartós munkára. A munkaadók többsége a "munkakipróbálás" időszaka alatt elégedett volt a munkavállalókkal. Ennek köszönhetően a továbbfoglalkoztatásra magas arányban (70-80 százalékban) került sor.

Az ötven évesnél idősebb munkanélküliek elhelyezkedésének elősegítését szolgáló központi programtól továbbra is azt várja a munkaügyi minisztérium, hogy segítse elő az ötven év feletti munkanélküliek elhelyezkedését, és járuljon hozzá a tartós foglalkoztatás megvalósulásához.

Forrás: Helloinfo