Álláshirdetések száma: 2 583 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Kismamák szülés utáni visszatérése a munkaerőpiacra
 

Kismamák szülés utáni visszatérése a munkaerőpiacra

kismama Ha egy munkaviszonyban álló nő gyereket szül, akkor a jogszabályok szerint joga van a munkahely megtartása mellett egy három évig tartó szülési szabadságra. A három évre szóló időszakban a járandóság igényelhetősége ellenére a legújabb felmérések szerint egyre több nő dönt már az első év után a munka újrafelvétele mellett. Főképp vezető szerepben tevékeny nők tartanak az egy éven felüli kimaradástól, mert két vagy három éves kiesés nagyban megnehezíti a szakmai reintegrációt.

A munkaadók szkepticizmusa a kismamák újrafoglalkoztatásával szemben

A munkáltatók egy része szkeptikusan látja az újra dolgozni kívánó kisgyerekes anyák foglalkoztatását. E mögött elsősorban az a félelem rejlik, hogy a fiatal anyák esetén a gyerek megbetegedése gyakoribb munkahelyi hiányzáshoz vezethet. Másodsorban pedig a munkaadó attól tart, hogy a kettős teher következtében korlátozódik a dolgozó nők szakmai tevékenységre való koncentrációja. A félelem a legtöbb esetben teljesen alaptalan, hisz a fiatal anyák kitűnően teljesítik az új elvárásokat. A valóságban sokkal hatékonyabban szállnak szembe a munka, a család és a gyermekgondozás közös kihívásaival, mint ahogy a munkaadó azt általában előfeltételezi. A kisgyerekek megbetegedése sem jelent a legtöbb esetben problémát a munkára nézve, mert a család vagy a bébiszitter segítségével a gyermek ápolása egyszerűen megoldható.

A munkaviszony elősegítéséhez a munkáltató feladatához viszont a rugalmas munkaidőmodellek létrehozásának lehetővé tétele tartozna. Számos más családbarát intézkedés is létezik a kismamák támogatására, mint például az adott vállalat által gyermekfelügyeleti szolgáltatás létrehozása a dolgozó édesanyák gyerekei számára. Továbbá mivel sok nő részmunkaidőben kívánna dolgozni, a cégek megteremthetik egy munkahely két alkalmazottal való betöltésének lehetőséget. Azonos képesítéssel rendelkező félmunkaidőben beosztott kismamáknak az adott cég szabad kezet adhat a munkaidő tervezésére. Ez a gyermekgondozás szempontjából előnyös, mert egy gyerek betegségénél az egyik kismama otthon maradhat, amíg a kolleganője helyettesítheti az adott napokban. A helyettesítés ideje alatt gyűjtött túlórákat pedig kihasználhatja a másik kismama a saját gyereke esetleges betegsége esetén.

Új munkamodellek könnyítik meg a szervezést a dolgozó anyák számára

Cégek és szervezetek multimédiás hálózattal való összekapcsolása csökkenti, vagy teljes mértékben szükségtelenné teszi a térbeli jelenlét szükségességét, hisz a tevékenységek nagy része videokonferencia segítségével virtuális módon is lebonyolítható. Továbbá a foglalkoztatott édesanyák előnyére szolgál az is, hogy a modern cégeknél a hét egy két napján számos feladat távmunkás módszerrel is lebonyolítható otthoni irodából. A szervezési szabadságnak köszönhetően a munkáltatók versenyképes munkaerőt foglalkoztathatnak a motivált gyerekes kismamák személyében, mert a színvonalas képzettség a rövid szülési szabadság alatt nem tud elveszni. Mindezért indokolt az a megállapítás, miszerint a munkaadók szkepticizmusa túlnyomó részben teljesen alaptalan a kismamák újrafoglalkoztatását illetően.

Forrás: Regus tanulmány

Article ratings:
Összesen: 2  |  Középérték: 5
Értékelni:

Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg