Álláshirdetések száma: 2 583 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Kisgyermekkel munkában II.
 

Kisgyermekkel munkában II. (1)

Sokszor hallom,hogy vannak családbarát munkahelyek. Meg azt is, hogy kevés van belőlük.
Egy magyar reklámügynökség vezetője mesélte: amikor külföldi partner-ügynökségüknél jártak - ugyanannak a nemzetközi szervezetnek tagjaiként -, megmutatták nekik a cég kertjének végében azt a kis házikót, ami hosszú évekig óvodaként szolgált, a cég által fizetett óvónőkkel. Rájöttek, jobban dolgoznak a munkába visszatért anyukák, ha tudják, közel vannak a gyerekek és ha akarják, többször velük is lehetnek napközben, ebédidőben, felébredéskor, játszásidőben. Később a gyerekek iskolába mentek, ám a dolgozók maradtak. Ez az igazi bizonyíték arra, hogy milyen megtartó erő volt ez. Az óvodára már nem volt szükség, most fitnessz és rekreációs helyiségek vannak benne. A reklámszakma, tudvalevőleg, nehezen bírja a rész-munkaidőt.
Tudom: ez pénzkérdés is!

Más oldalról: ma a humán erőforrás menedzsment legnagyobb problémája nem a megfelelő emberek felkutatása (hja, a fejvadászok aranykora lejárt!) hanem a megtartásuk.
Nem kevés az elnőiesedett szakma. A jelentős számú női munkaerő megtartása múlik tehát azon: VALÓBAN családbarát-e egy vállalat?

Számomra mégis az az igazán családbarát munkahely:
ahol nem gátolják meg a hatékonyságot azért, mert más nem siet haza.
Ahol nem az a jó munkaerő mércéje, hogy konkrétan hány órát tölt odabent az alkalmazott.
Ahol inkább ösztönöznek a gyors munkavégzésre, mintsem arra, hogy látványosan széthúzza valaki a munkaidejét, így demonstrálva: ő az igazi, akire a cégnek szüksége van.
Ahol azzal segítik tudatosan az anyukákat, hogy időben kiadják nekik a feladatokat. Nem pedig este 6-kor kérnek egy kimutatást másnap reggelre.
Mellesleg, ez nem csupán család- hanem emberbarát is lenne. Meggyőződésem, hogy nem csupán a kisgyermekes anyák örülnének ennek. Annál is inkább, mert hogyan lesz gyermekük, ha folyton a munkahelyükön csücsülnek? Szeretnék egyszer egy kismama - munkáltató brainstromingot összehozni arról, hogy a fentieken túlmenően vajon milyen módon lehetne még kölcsönös elégedettséggel dolgozni/dolgoztatni? Jövőre pedig annak adnám a családbarát munkahely fődíját, aki az összejövetelen kitalált megoldások közül a legtöbbet valósítja meg.

Kisgyermekkel munkában I.
Kisgyermekkel munkában III.

Article ratings:
Összesen: 5  |  Középérték: 5
Értékelni:

Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg