Álláshirdetések száma: 2 584 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Kilenc megoldás
 

Kilenc megoldás

Az új évben mindenki megpróbálja másként alakítani az életét. Sokan vannak, akik a karrierjükben szeretnének véghezvinni változtatásokat. Ehhez fel kell mérni, hogy hol is tart a karrierépítésben, mit ért el idáig és, mit szeretne elérni a jövőben? Az alábbiakban egy rövid felsorolást talál arról, hogy mire kellene figyelni a karrierépítés során.

1. Tekintse át karrierjét! Ez legyen az első lépés. Mielőtt nekiáll változtatni karrierjén, üljön le és gondolja át karrierjének jelenlegi helyzetét. A karrierje során Ön folyamatosan fejlődik így hasznos időszakokra bontva is áttekinteni, hol is tart. Ahhoz, hogy megtudja, mi tenné boldoggá, szakítson időt Önmagára és próbálja megismerni Önmagát. Mérje fel tudását, képességeit, az ezekből adódó előnyöket és hátrányokat.

2. Folyamatosan fejlessze tudását! A tanulás, ismeretek elsajátítása nem fejeződik be a középiskolában vagy egyetemen; egész életen át tart. Fordítson rá időt, és gondolja végig, milyen téren szeretné tudását csiszolni. Lehet, hogy egy könyvelői tanfolyam segítségére lenne a feladatok professzionálisabb elvégzésében? Vagy szeretne művészeti továbbképzésen részt venni, hogy harmóniát tudjon teremteni a magánélet és a munka között? Használja ki a lehetőségeket. A továbbképzések nélkül egy helyben kezd el toporogni és nem lesz boldog sem a magán sem a munkahelyi élete. Ne hagyja magát eltunyulni!

3. Tervezze meg időbeosztását! A munka effektívebb végzéséhez, segítségére lehet egy jó időbeosztás. Mindenképpen érdemes átgondolni, hogyan lehet az idővel spórolni és hogyan lehet ez segítségére a munkában. Próbáljon meg mindig gyorsabb és eredményesebb megoldást keresni egy-egy probléma elhárítására. Ha ez sikerül, akkor harmóniát találhat a magánélet és munkahelyi élet között.

4. Legyen aktív munkahelyén! Nagyon egyszerű a „nyolctól-négyig“ tartó munka rutinjába beleszokni. De ez nemcsak, hogy nem megnyugtató Önnek, de egy idő után a munkáltató is észreveszi ezt. Mutasson lelkesedést munkája a feladatok iránt. Legyen aktív, ne várjon addig, amíg az új feladatok elérnek Önhöz, hanem a régi befejezése után menjen a dolgok elébe, és kérjen magának újat. Ilyen hozzállás biztosan felkelti mások figyelmét is, odafigyelnek Önre és esetleg előléptetéssel is járhat az aktivitás.

5. Hallgassa meg mások véleményét! Hallgassa, meg, hogy mit mondanak munkatársai. Sok mindnet meg lehet tudni beszélgetések során, hogy mások miként vélekednek Önről. Így dolgozhat a szükséges változtatásokon – vagy, ha a visszacsatolás pozitív, tudja hogyan folytassa ugyanabba az irányba. Tanulja meg elfogadni mások véleményét, ami nem is olyan egyszerű. Ha pozitív értékelést kap, természetesen köszönje ezt meg.
Mit tegyen negatív vélemény esetén? Soha ne vegyen fel védelmi pozíciót. Hallgassa meg a váleményeket, nyugodtan. Ha úgy érzi, hogy nem pontos az, amit Önről formáltak, kérjen további magyarázatot, példát. Ha egyetért a véleménnyel, mondja el, hogy értékeli kritikát és megpróbál változtatni egy jobb irányba. Ha nem ért ezzel együtt, akkor nyugodtan és biztosan fejtse ki válaszát. Soha ne kezdjen el vitatkozni és ne produkáljon kirohanást.

6. Legyen naprakész a tevékenységének újításaival! A munkájának technikai fejlődéseivel való lépéstartás a karrier fejlesztésében életbevágó fontosságú és ezt gyakran elfelejtjük. Olvasson a munkaköréhez tartozó cikkeket, kiadványokat, járjon koferencián vagy workshopon. Figyelje az újságok, havilapok különszámait, amik tele vannak a munkakör fejlődésének lépéseivel. Ha az újításokkal kapcsolatban részt tud venni beszélgetésekben, ki tudja fejteni véleményét, ez javítja a pozícióját és az előbbre jutási lehetőségét, mivel mutatja, hogy figyelemmel kíséri a mindennapi változásokat. Ha tudja, hogy mi történik a saját munkakörének fejlődésében, akkor tudja azt is, mikor lépjen tovább.

7. Legyen tisztában a saját értékével! Ezen érdemes elgondolkozni pár hónaponként. Ha ezt elvégzi, akkor meg tudja mondani a saját értékének változását és a szükséges lépéseket is meg tudja tenni ezen érték növelésének érdekében. Áttekintés a jelenlegi cégénél betöltött pozíciókról megmutatja az Ön financiális értékét. Gyakran növeli az értéket a cégnél eltöltött idő. Az idő múltával az alkalmazott egyre értékesebbé válik, méginkább, ha Ön állandóan továbbképzi magát. Ha úgy érzi, hogy az Ön értéke a munkáltató szemében is szépen fénylik, akkor esetleg szóbajöhetnek megbeszélések a fizetésemelésről vagy előléptetésről.

8. Építsen ki megfelelő kapcsolatot más specialistákkal! Legyen nyitott a munkatársaival szemben és soha ne pletykáljon. Tegyen róla, hogy Önt megbízható és egyenes tartású dolgozóként tartsák számon.

9. Találjon mindig időt Önmaga számára! Foglalkozzon Önmagával, senki nem teszi meg ezt Ön helyett. Ritkán fordul elő, hogy a munkáltató kéri meg arra, hogy pihenjen, tehát ezt Önnek kell megtennie magáért. Tervezze be a mindennapjaiba a regenerálódást is. Vigye el barátját ebédelni, olvasson könyvet, járjon edzeni, moziba, masszázsra vagy kiállításra. Tegyen meg bármit azért, hogy pihenjen és ismét feltöltődjön. Csak így lehet eredményes.