Álláshirdetések száma: 2 584 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Hogyan használjuk ki a korunkat az állásinterjún
 

Hogyan használjuk ki a korunkat az állásinterjún


T már több, mint egy hónapja csak állásinterjúkra jár. Minden beszélgetésen kihangsúlyozta 25 éves munkahelyi tapasztalatát és még sem kapott munkát. Eszébe jutott, hogy esetleg diszkriminálják. A nyugdíjig már csak 10 éve maradt hátra, és addig is szeretne dolgozni, de valami csendesebb, kényelmesebb munkát, mint korábban. A sok próbálkozás után T.-nek előítéletei alakúltak ki a munkaadókkal szemben.

Egy ilyen jelenetet nem nehéz elképzelni, mindennapos dolog. A kor alapján történő diszkriminációt nem lehet teljesen kiirtani. A kor gyakran nem kizáró ok a kiválasztásban, viszont a munkaadó szeretne az alkalmazott kiválasztásakor biztosra menni. Ha a munkáltatónak úgy tűnik, hogy a jelentkező esetleg nem szeretne teljes gőzzel dolgozni; nincs felkészülve új ötletek vagy dolgok betanulására; nincs felkészülve a csapatmunkára; nem tud összpontosítani a cég céljaira; egyszerűen csak munkát akar, mivel pénzre van szüksége, akkor nagyon egyszerűen a másik pályázóra fogja fordítani a figyelmét.

Az életben gyakran változtatjuk nézeteinket. Egyszer a karrier fontos, aztán a család, később magunk és végül a nyugdíjat tartjuk szem előtt. Gyakran - ám nem mindig - öszpontosítanak a karrierre fiatal korban, így álláskeresés folyamán fontos ezt a fiatal energiát újra a felszínre hívni és a munkaadó elé tárni.

Tekintsük meg a következő példát: ha valamit vásárol, akkor szeretne is valamit kapni a pénzéért. Megvizsgál különböző lehetőségeket, hogy a legjobbat tudja kiválasztani és azzal elégedett is legyen. Az árusító meggyőző kell, hogy legyen. Be kell bizonyítania, hogy amit el szeretne adni az a legjobb, mert ellentétes esetben Ön tovább fog keresni és máshol veszi meg ugyanazt. A munkáltató is vásárol - megfizeti az Ön tudását bizonyos feladatok elvégzéséhez. Az Ön célja tehát az, hogy meggyőzze a munkáltatót arról, hogy Ön nyújtja a feladatra a legjobb szolgáltatást, nem pedig más jelentkezők.

A munkáltató Önt fogja alkalmazni, ha látja, hogy jobban vagy legalább ugyanolyan jól megoldja ugyanazt a feladatatot, mint a többi pályázó. Ön tapasztalt, elkötelezett, stabil munkaerő, emellett rugalmas, jól kijön az Ön körül lévő emberekkel és rendlekezik a munkához kellő energiával.

Amit kerüljön

› Ha nemleges választ kap a munkáltatótól, ne higgye, hogy ez a kora miatt van. Valószínű, hogy volt egy jobb jelentkező, jobb képesítéssel vagy rátermettebb volt.
› Mindig lehet találni egy objektív és előítéletmentes munkáltatót - ígyhát ne próbáljon hízelegni inkább örüljön, hogy nem kell ilyen főnök keze alatt dolgoznia.
› Mindig frissítse a kommunikációs és táragyaló készségét. Nem minden esetben a legmegfelelőbb ember kapja meg a munkát, hanem az, aki el tudja magát adni, mint a legrátermettebb.

Amit tudni kell

› A CV-be az utolsó 10-15 év tapasztalatiait írja be.
› Az interjú előtt összpontosítson, gyűjtsön energiát, legyen magabiztos! Hitesse el a munkáltatóval (természetesen kimondatalnul), hogy Ön ugyanannyi energiával rendlekezik ehhez a munkához, mint a húsz éves jelentkezők.
› Legyen nyitott új ötletekre és munkafolyamatokra! Adja a munkáltató tudtára, hogy kész új dolgokat tanulni. Ne csak a tapasztalatairól beszéljen. Hangsúlyozza, hogyan lehet az új munkáltató hasznára az új helyen, és hogy a régi megszokásokat kész egy újabbra leváltani.
› Mindneki annyira fiatal, amilyen fiatalnak érzi magát. A fiatalság megörzésének egyik lehetősége, fiatalos hobbik választása.
› Állítson össze egy listát tudásáról, eredményeiről, tapasztalatairól, amit elsajátított a munkában és az életben. Fussa át őket minden nap!