Álláshirdetések száma: 2 583 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Gyermek vagy karrier?
 

Gyermek vagy karrier?

Nők helyzete a munkaerőpiacon

Egyelőre úgy tűnik, hogy a babázás és a munkavállalás problémáktól mentes együttes jelenléte a nők életében a kisgyermekkor elmúltával véget is ér. A nők többsége bizonyára még emlékszik, milyen mulatságos időtöltés volt gondoskodni a kedvenc játék babáról, miközben nyugodtan lehetett az ember boltos, tanár, vagy éppen orvos, attól függően milyen foglalkozás típusokat végeztek a szülők. Az évek során aztán a babákat, pénztárgépeket, műanyag sztetoszkópokat felváltották a könyvek, a hangszerek, számítógép, valódi sztetoszkópok, sportoláshoz használt eszközök stb. Kinek-kinek kedve, érdeklődése, és tehetsége szerint. Később pedig – ahogyan azt a társadalmi elvárás diktálja – családok születtek, s a nők egy új szereppel: az anyasággal lehettek gazdagabbak.

Az elmúlt években a gyermekvállalás időpontja rohamosan tolódni kezdett. Ma már átlagosnak számít az, ha egy nő harmincas éveiben ad életet első gyermekének. Ekkorra jó esetben már bejáratott munkahelye és megbecsült pozíciója van, vagy egyszerűen csak maga mögött tudhat jó néhány év gyakorlatot. Ennek megfelelően nyugodtnak kellene éreznie magát, hiszen megalapozta a jövőjét, s remélhetően később – ha nem is onnan, ahol abbahagyta – különösebb nehézségek nélkül folytatni tudja majd munkáját. Aztán hamarosan be kell látnia, hogy sajnos a dolog nem ilyen egyszerű. Arra talán már nem is emlékszik, hogy akkor is kísértetiesen hasonló helyzetben volt, amikor még csak fel sem merült benne a családalapítás gondolata.

Elmondhatjuk tehát, hogy a „gyermek vagy karrier” kérdés már jóval a terhesség és szülés előtt jelentkezik a nők életében. Valamivel azután, hogy az iskola kapui bezárultak mögöttük. Az állásközvetítő irodák, a munkáltatók szinte mindegyike arra az egyébként tiltott (!) kérdésre adott választól teszi függővé az új női munkatárs felvételét, amely nagyjából így hangzik: „mikor szeretne gyermeket vállalni?”. Mi erre a jó válasz? Hány évet mondjon az ember, ha nagyon tetszik a munka, és szeretne bekerülni? Nem árt esetleg nehéz helyzetbe hozni a kérdezőt, s visszafelé irányítani a kérdőjelet: „mennyiben lesz hatással a válasz a későbbi munkavégzésre?”.

Aztán néhány év elteltével, a nemektől függetlenül felállított elvárásoknak való példás megfelelés, a kemény munka után a nők többségében felmerül a gyermekvállalás gondolata. Persze ez sem megy mindenki esetében könnyen. Sajnálatos tény, hogy hazánkban mára már minden ötödik pár szembe kell, hogy nézzen a meddőség problémájával. Bár korszerű meddőségi centrumok várják a gyermekre vágyókat, s rendelet védi a mesterséges megtermékenyítésen részt vevő nőket munkáltatóikkal szemben, közel sem zökkenőmentes a procedúra. Kiskapuk itt is vannak, s bár rendes felmondással nem lehet eltávolítani a munkavállalót, a találékony főnökök számára akadhat más megoldás erre. Áthelyeztetheti beosztottját alacsonyabb pozícióba, vagy akár el is távolíthatja elkerülhetetlen leépítésre hivatkozva.

Ha mégis zökkenőmentes az átmeneti „elválás”, jöhet végre a régóta várt pillanat. a család létszámának bővülése. Az otthon eltöltött idő természetesen változó, függ a gyermekek számától, s persze az anyagi helyzettől. Nagyon sok kismama próbálja ezt az időszakot kihasználni arra, hogy „szinten tartsa” magát, újabb és újabb végzettségeket szerez, nyelvet tanul, képezi magát. A lehetőségeik ebben a tekintetben a tavalyi évtől ismét szűkösebbek, tekintve, hogy már nem részesülnek ingyenes oktatásban a kismamák a GYES ideje alatt. Lehetőség van azonban a gyermek egyéves kora után a GYES megtartása mellett akár napi nyolc órában is munkát vállalni. A korai munkába állásnak többnyire anyagi okai vannak, ritkább esetben, pedig a régi munkakör megtartásának lehetősége magyarázza. Persze rengeteg kompromisszummal és szervezéssel járó feladat, hiszen a kisgyermeket gondos, vigyázó kezekben kell hagyni a munka idején, a bölcsődék helyenként pedig túlzsúfoltak. Többnyire azért még az az általános, hogy a munkába való visszatérés időzítése egybeesik az óvoda megkezdésének időpontjával. Csakhogy a helyzet megváltozott, hiszen a régi munkahelyre nehézkes a visszakerülés, az újaknál pedig ismét kérdésekkel bombázzák az embert: „hány gyereke van?”, „meddig volt otthon?”, „az óvoda meddig tart?”, „ugye beér nyolcra?”. Ha a válaszok alapján megfelelt az anyuka, s munkába is áll, egészen addig gondtalannak érezheti magát, amíg a gyermeke meg nem betegedik, s kénytelen kivenni néhány mumusnak tartott „anya-napot”, hogy otthon maradhasson vele.

Némiképp más a helyzet, ha a munkába állás részmunkaidő, vagy távmunka keretein belül történik. Ugyan még igen csekély az ilyen munkákat végzők száma, csekély, de határozottnak mondható növekedésre bizakodásra adhat okot.

Mindenesetre annyi bizonyos: a nők munkaerőpiaci-helyzete nem éppen fényes. Bár a két szerepkör, a dolgozó nő és a példás családanya egyaránt nagy társadalmi megbecsülésnek örvend, többnyire a dolog sajnos ennyiben ki is merül. Hazaérve aztán a gyerekszobába pillantva, a gondosan betakargatott játék baba és a rongyosra használt határidőnapló láttán mosolyoghatunk egyet, s bátran nyugtázhatjuk magunkban, remény azért még van!

CsK

Article ratings:
Összesen: 3  |  Középérték: 4.67
Értékelni:

Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg