Álláshirdetések száma: 2 583 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Európai munkavállalói mobilitás
 

Európai munkavállalói mobilitás

Irány Európa!

Az Európai Bizottság 2006-ot a munkavállalói mobilitás Európai Évének nyilvánította, melynek célja, hogy a téma iránt felkeltse a figyelmet, és tudatosítsa a külföldi munkavállalásból és munkahelyváltásból származó előnyöket. Az európaiaknak ugyanis csupán 1,5 százaléka él és dolgozik más tagállamban, mint ahol született (földrajzi mobilitás), és csak átlagosan 10,6 évente vált szakmát (foglalkozási mobilitás), amely jelentős munkaerő-piaci versenyhátrányt jelent az amerikai és az ázsiai gazdasággal szemben.

A viszonylag gyenge földrajzi mobilitás részben abból adódik, hogy egy ismeretlen munkaerőpiacon nehéz állást találni. Ebben nyújt segítséget az EURES hálózata az ingyenes szolgáltatásaival, tanácsadó hálózatával és internetes portáljával. Az álláskeresés mellett problémaként jelentkezhet a megfelelő végzettség és nyelvismeret hiánya, vagy a képzési rendszerek különbözősége miatt a végzettség elismertetése. Emellett sokan figyelmen kívül hagyják az úgynevezett „kulturális sokk” keltette elidegenedést, melyet többek között a család, a baráti kör hiánya, a házastárs, illetve partner elhelyezkedésének nehézsége okozhat.

EURES hálózat célja, hogy olyan szolgáltatást nyújtson, amely mind a munkavállalók, mind a munkáltatók, valamint minden olyan polgár számára hasznos, aki ki szeretné használni a személyek szabad áramlásának elve által nyújtott lehetőségeket.

Az Európai Év megrendezésének egyik apropója - a nyugdíjjogosultság hordozhatóságán javítani kívánó irányelvjavaslat, és az Európai Egészségbiztosítási Kártya mellett – a 7 éves átmeneti időszak első két évének letelte. Mint várható volt, a kezdeti, megalapozatlan félelmek után számos európai ország megnyitotta munkaerőpiacát, vagy adminisztratív könnyítéseket vezetett be, elsősorban a munkaerőhiányos szakmák esetében.

A munkavállalói mobilitás sok mindent jelent, így például azt, hogy a munkavállalók is igazodjanak a piaci igényekhez az állandó továbbképzés, ha szükséges a szakmaváltás vállalásával. A mobilitást szolgálja az is, hogy az Európai Unió tagországaiban a más tagországok állampolgárainak biztosított szabad munkavállalás a célkitűzés. Azonban bizonyos korlátozások ellenére az európai állampolgárokat megilleti a szabad mozgáshoz, munkavállaláshoz és tartózkodáshoz való jog. Minden EU polgár, nemzetiségétől függetlenül az Unió területén belül bárhol kereshet munkát. A nemzetiség alapú megkülönböztetés tilos.

Az EU irányelvek harmonizálták a szabadfoglalkozású munkavállalást szabályozó jogszabályokat az Unió területén belül, azért, hogy az orvosok, ügyvédek, ápolónők, állatorvosok, kémikusok, építészek, biztosítási ügynökök, stb. képesítéseit az EU bármely országában elfogadják. Azonban még mindig számos olyan tevékenység maradt, melyek a különböző tagállamokban, különböző jogszabályok alá tartoztak. Ezért 1998. december 21-én, az uniós tagállamok elfogadtak egy olyan irányelvet, mely létrehozta a felsőoktatási oklevelek kölcsönös elismerési rendszerét. Ez az irányelv érvényes minden legalább három éven át tartó egyetemi képzésre és a nemzeti oktatási és képzési rendszerek közötti kölcsönös bizalomra épít.

Az európai polgárnak joga van az Unió tagországába utazni, ott tartózkodni, letelepedni, munkát vállalni, tanulni. (Három hónapot meghaladó tartózkodás esetén azonban tartózkodási engedélyt kell kérni.) Egy uniós állampolgár belépése (illetve kiutasítása) egy másik tagország területére csak indokolt biztonsági vagy közegészségügyi okból tagadható meg. Így az európai polgárok legelső joga tehát az Unió területén belül a szabad mozgáshoz, munkavállaláshoz és tartózkodáshoz való jog.

Érdemes szerencsét próbálni más országban, hiszen nagyon sok tapasztalatot lehet gyűjteni egy akár rövid ideig tartó külföldi munkával. Szakmai gyakorlatot szerzünk, megismerünk egy másik országot, egy másik kultúrát, és talán ami a legfontosabb, nyelvet tanulunk. A jó nyelvtudás pedig itthon kamatozik majd. Nem beszélve arról, hogy magasabbak a fizetések, és persze a nyugdíjunk is két országból érkezhet majd.

Dörgő Benedek

Article ratings:
Összesen: 0  |  Középérték: 0
Értékelni:

Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg