Álláshirdetések száma: 2 623 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Előbb az álláshirdetés, majd utána a tanulás?
 

Előbb az álláshirdetés, majd utána a tanulás?

Help me! Nem kevés olyan emberről hallottunk már, aki elvégzett egy adott képzést valamelyik felsőoktatási intézményben, majd azt követően hónapokig, évekig, vagy egyáltalán nem talált munkát. Az egyén képzettsége ugyanis nem felelt meg az aktuális piaci követelményeknek. Sajnálatos tény azon ismeret hiánya, mely szerint a piac az, ami diktál és elsődlegesen ezt kell figyelembe venni, mielőtt egy adott szakma iránt valaki elkötelezné magát.

Az ember korai éveinek legnehezebb momentuma, hogy érettségi után egy olyan pályát válasszon, amit lehetőleg 30-40 évig folyamatosan fog csinálni. Egy felsőoktatási intézmény már többnyire specializált tudást ad az adott területre a leendő munkavállalóknak és ekkor már rég tudniuk kéne a hallgatóknak, hogy milyenek az elhelyezkedési lehetőségeik.
Aki bármely szakon megkezdi tanulmányait, azonnal, vagy még előbb fel kell mérnie, hogy arra az adott szakmára mekkora társadalmi és piaci igény van, hogy a későbbiekben ne küszködjön elhelyezkedési és megélhetési problémákkal.
Hogy manapság mi a kelendő szakma, arról az újságokból és az internetes portálokról egyaránt lehet tájékozódni. Na de honnan tudná ezt a leendő munkavállaló ilyen fiatalon, ha nem tájékoztatja őt senki?

Férfi háttal Ezért kéne bevezetni egy ehhez szükséges tantárgyat vagy tájékoztató órát az intézményekben. A változó piaci helyzet miatt folyamatosan aktualizálni kell ezt a – ha úgy tetszik – munkaügyi felvilágosító órát, ahol a munkaerő piac minőségi és keresleti követelményeiről egyaránt szólna a felvilágosítás. Ennek ismeretében opcionálissá válhat a továbbtanuláshoz választott intézmény teljes oktatási anyaga. Erre a folyamatos tájékoztatóra meg lehetne hívni szakembereket, akik elmondják a tapasztalatukat az adott szakmáról.
Az állandó egyetemi állásbörzék sajnos leginkább a munkát keresők érdeklődését keltik fel, a továbbtanulók figyelmét kevésbé. Pedig nagy részben ez is egy munkaügyi tájékoztató, azonban itt inkább az adott cégek bemutatásán van hangsúly.Hölgy üvölt
Nem ritka, hogy a fiatal pályakezdőt kellemetlen meglepetés éri az új munkahelyen, hiszen a munkakörén kívül rengeteg más dolgot is elintéztetnek vele. Persze ez is cégfüggő, viszont ha több oldalról kap felvilágosítást egy adott munkakörről még a tanulmányai folytatása során, akkor könnyebben boldogulhat a későbbiekben. Ez esetben a felkészültségének köszönhetően az imént említett pluszmunkáról pontosan tudja, hogy ez általában kis cégeknél jellemző, ahol kevesebben dolgoznak és ezáltal nagyobb az egy személyre eső feladatkiosztás.

A fiatalok folyamatos tájékoztatása a munkaerőpiacról és az adott szakmák kelendőségéről lehetővé teszi számukra az aktuális szakmák iránti tájékozottságot, valamint az elhelyezkedési lehetőségek felmérését.

Dénes András

Article ratings:
Összesen: 5  |  Középérték: 4
Értékelni:

Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg