Álláshirdetések száma: 2 583 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Diploma, vagy tapasztalat, esetleg mindkettő
 

Diploma, vagy tapasztalat, esetleg mindkettő (4)

Az álláskeresés dilemmái

Bizonyára hasonlóképpen érezhette magát a szegény ember lánya, akit a király nagy feladat elé állított, amikor azt kérte tőle, látogassa meg, de úgy, hogy közben vigyen is neki ajándékot, meg ne is. Ismerjük a mesét, vagy ha nem, azt bizonyosan tudjuk, hogy a meséknek többnyire jó a vége.

A jelenben ez a történet talán így festene.

Az egyszeri álláskereső már órák óta bámulja tanácstalanul számítógépe képernyőjét, esetleg elcsigázottan ücsörög rongyosra hajtogatott napilapja felett. A lényeget tekintve mindegy. Egy azonban bizonyos: messze van még attól, hogy ujjongva araszoljon az öregecske ló hátán a király felé, annak biztos tudatában, hogy rájött a megoldásra. No de miről is van szó?

Napjaink álláskeresője természetesen jobban jár, ha galamb helyett inkább a következőket tudhatja birtokában: diplomát, illetve egyéb szakirányú végzettséget, tapasztalatot az adott területen, ideális esetben mindkettőt. Diploma és tapasztalat, két igazán értékes „ajándék”. Akkor miért van az, hogy mégis úgy gondolja: könnyebb dolga volt a szegény ember lányának azzal a bizonyos galambbal? Napjaink álláskeresője sok más társához hasonlóan valószínűleg már óvodás korában kijelentette, mi is akar lenni, ha egyszer felnőtt lesz: bohóc, varázsló, űrhajós, jó harcos, stb. Aztán az évek során legtöbbjüknek sikerült jót mosolyognia gyermekkori álmain, majd sokan közülük később azon kapták magukat, hogy kopogtatnak az egyetemek, főiskolák kapuin. Ki azért, mert még nem unta meg a kényelmetlen iskolapadot, ki azért, mert jó buli, de általában, mert valami cél lebegett a szemük előtt. Aztán a következő három, négy, öt év az ismeretek megszerzésével telt. Sok mindent megtanultak, többnyire elméletben, de részben a gyakorlatban is. Az igazán tehetségesek szakmájuk kiválóságai lettek. S amikor ők is úgy gondolták, hogy most már tényleg kényelmetlen az iskolapad, s a záróvizsga, meg a két, három nyelvvizsga is meglett, nekiláthattak a tanultak gyakorlati alkalmazásához. Nekiláthattak volna sebtében, ám kezdeti lelkesedésüket némileg lelombozta az álláshirdetések azon sorának többszöri elolvasása, amelyből megtudhatták, a munkára való jelentkezés feltétele a hasonló munkakörben szerzett néhány éves tapasztalat. Némi bosszankodás után aztán fogták magukat, kikeresték a „P” betűt, s tallóztak a pályakezdők részére meghirdetett ajánlatok között. Megállapították, a választék eléggé szegényes. Részben ennek köszönhetően számuk az aktív álláskeresők között igen magas.

Hasonló cipőben járnak a több éves gyakorlattal, ámde diplomával nem rendelkező álláskeresők is. Találkoztam már kiváló szakemberekkel, akik ugyan „csak” annyit tudnának írni a felsőfokú végzettséget firtató sorokba, hogy É.L.E.T., mégis igazi kincsek a szakmájukban, mert sok évig tartó kemény munkával olyan szintű gyakorlatot szereztek, hogy szakmájuk kiválóságaivá váltak. Gyakran Ők azok, akik a diplomás kezdő kollégáknak átadják tudásukat, tapasztalataikat. Csak mondjuk nem volt szerencséjük, mert megszűnt a cég, leépítés volt, s fókuszba kerültek a diplomások. Hiába a kiépült kapcsolatrendszer, a kiváló szakmai referencia, az önmagáért beszélő önéletrajz, esetenként nyelvtudás, ha nem lapul a kabátzsebben felsőfokú oklevél.

Azt pedig végképp nem hinné az ember, hogy az is gond lehet olykor, ha a jelentkező az iskolapad fényesre koptatása után – vagy közben – még jelentős szakmai tapasztalatot is szerzett. Sajnos vannak olyan munkáltatók, akik ránéznek az önéletrajzra, szemrevételezik annak terjedelmét, s ha túl hosszúnak találják azt, minden tétovázás nélkül rányomják a jelentkezőre a „túlképzett”-ség bélyegét. Aztán egy fél mondatban közlik, hogy nem vagy motiválható, s udvariasan elköszönnek.

Persze mindhárom esetben megnyugtatnak, hogy ugyan most nem téged választottak, de elrakják az önéletrajzodat, s ha valami esetleg adódik, azonnal hívnak. Napjaink álláskeresője tehát tanácstalan.

Tovább bámulja a képernyőt, hajtogatja az újságot, megiszik egy kávét, s szórakozásképpen két interjúidőpont-egyeztető telefonbeszélgetés közben talán beírja a számítógép keresőjébe: „szegény ember lánya”. Neki talán akad valami használható ötlete…

CsK

Article ratings:
Összesen: 7  |  Középérték: 3.29
Értékelni:

Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg