Álláshirdetések száma: 2 583 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Diploma utáni reménytelenség
 

Diploma utáni reménytelenség

végzősök helyzeteA diplomaosztó fáradalmai utáni pihenést, mint lázálom zavarja meg az a rövid kérdés, hogyan tovább. S válaszként, megjelenik a diplomás munkanélküliség lidérce. Valljuk meg őszintén ez egy reális lehetőség, s az átmeneti munkanélküliség kereszttűzén szinte minden friss diplomás átesik.

Ennek elkerülése végett gyors ütemben megkezdődik a stratégiai tervezés a probléma megoldására, az élelmesebbek még a végzés előtt jelentkeznek egy másik szakra, elodázva ezáltal a munkaerő-piacra történő kilépést, s további ismereteket szereznek, melyeket reményeik szerint a későbbiekben tudnak majd hasznosítani az elhelyezkedésnél.

A friss diplomások másik része megpróbál bejutni a munkaerőpiacra, s elhelyezkedni a tanult szakmájában. Azonban pár álláshirdetés elolvasása után elfogja őket a pánik, mivel minden hirdetésben kikötésként szerepel a „minimum két éves tapasztalat”. Egy frissen végzett számára szinte lehetetlen ennek a feltételnek megfelelni, hiszen az egyetem nem biztosít elegendő szakmai gyakorlatot.
Tehát az álláskereső fiataloknak mára már 20-22 hónapot jelentő várakozási idővel kell számolniuk, amíg találnak a végzettségüknek megfelelő állást. Így nem lehet csodálkozni, hogy a pályakezdők körében 2004 után már állandósult a 16% körüli friss diplomás munkanélküliség.

A fennemlített csoportra jellemző, hogy a várakozási szakaszban különböző flexibilis és időszakos munkákat vállalnak, vagy esetleg ezek mellett egy szakmát is kitanulnak.
Ebbe a csoportba tartoznak általában az agrár, könnyű ipari, pedagógus és társadalomtudományi diplomával rendelkezők, akik végül szakirányú végzettség nélkül csak adminisztratív munkakörben tudnak elhelyezkedni.

A régi divatszakok, mint a jogász és a közgazdász se biztosítanak már elsőbbséget képviselőiknek a munkaerő-piacon, sőt 2005-ben a Munkaügyi Központokban nyilvántartásba vett kezdő állástalan diplomások 1/6-át közgazdászok alkották.

álláskeresés a diplomások között A másik lehetőség a munkanélküliség mumusának elkerülésére, ami mára már trendé vált a 20-30 évesek között a külföldi szerencsepróbálás, ami mostanában leginkább Angliát és Írországot jelenti. Ebben az esetben a pályázók szinte soha nem a végzettségüknek megfelelő állásokban helyezkednek el. Ez csak egy átmeneti állapotot jelent a számukra, ami a nyelvtanulás mellett a hazaköltözés utáni élet anyagi megalapozásának lehetőségével kecsegtet.

A munka világával foglalkozó szakemberek egybehangzó véleménye szerint mára a diploma csak a karriertervezés egyik építőkövét jelenti, amire specializált tudással és kiváló nyelvismerettel sikeresen tovább lehet építkezni. Ezáltal el is értünk ahhoz, hogy mi teszi ezt a diplomás munkanélküliség jelenségét egy igazi „22-es csapdává”, mivel a diploma alapkövetelménnyé vált a munkaerőpiacon olyan munkakörökhöz is megszabják, amelyeket alacsonyabb végzettséggel rendelkezők is el tudnának látni, de ők kiszorulnak a rendszerből a diplomások miatt. Így megy a folyamat körbe-körbe és termel ki egyre több munkanélkülit a rendszer.

Írta: Gerencsér Vivien

Article ratings:
Összesen: 8  |  Középérték: 4.38
Értékelni:

Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg