Álláshirdetések száma: 2 648 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier CV-k keresése
 

CV-k keresése

Böngészés az önéletrajzok között

Most, hogy a CV Centrumban egyre több hirdetés jelenik meg, egyre nő azoknak a jövendőbeli munkaadóknak a száma, akik az önéletrajzok között "lapozgatnak". CV-ket bújni nem könnyű dolog. Az első néhány mindig izgalmas. A huszon-harmincadiknál csorog a könnyünk, vibrál a képernyő és utáljuk azt is, aki kitalálta….
(Tudom, nagyüzemi méretekben csináltam évekig , most is rendszeresen.)
Innen jut eszembe az örök kérdés: tudjuk-e igazából, miféle tudású, múltú, indíttatású, személyiségű ember lenne jó az adott pozícióra?
Ne csupán előre - más szemmel is fontoljuk meg ezeket!
A sikeres keresés sokszor már akkor eldől, amikor kezünk a „nem „ vagy a „talán” kupacba teszi az anyagot. Mi vezethet ide? Gyakori elvárás, – ahogy megfigyeltem – hogy az új embernek legalább X év tapasztalata legyen AZON a területen, ahová be szeretne lépni, és ráadásul akarja is még csinálni ugyanazt, további Y évig. (Elcserélném Joliot Curie-téri kétszobás, parkra néző lakásomat, Joliot Curie-téri, kétszobás, parkra néző lakásra…:-)))
Ez ritkán jön össze. Ha mégis, nem tart hosszú ideig az öröm.
Miért is szeretne bárki „ugyanaz” lenni még sokáig? Úgy is tűnhet, igen, mert ez a vállalat nagyobb, híresebb, szebb, többet fizet, más a termék vagy az ügyfélkör stb….Mindez gyorsan elmúlik és napról- napra többre vágyunk.
A „több” lehet: nagyobb felelősség, teljesen új terület, akár új szakma, magasabb beosztás, vonzó anyagiak, sőt egy kimagasló személyiségű, szakmailag fantasztikus főnök is.

Én teljes szívvel ajánlom minden munkaadónak az új munkaerő keresésekor, hogy a CV-k megtekintésénél a nagyon hasonló cég, termék, tevékenység keresése helyett, a következő szempontokat gondolja végig:

 • Vajon mi lenne az adott embernek - ismeretlenül is – a következő logikus húzása, amivel tovább léphet? Ha ezek között van a mi ajánlatunk, (szintben, területben) akkor vegyük bele a szűkített csoportba. Ha ő már volt a mi pozíciónk szintjén, a telefonos interjúknál legyünk résen és ne legyen ő a mi befutónk már előre is!
 • Annak sikeres ellátása, amit eddig csinált, (bármi is volt az) milyen képességeket, készségeket, hozzáállást igényel? Közelítenek-e ezek a képességek azokhoz, amelyeket a mi munkakörünk megkíván?
  Ha a válasz igen, ne hagyjuk ki őket sem. Látszólag egész más munkakör betöltése is jó ajánlólevél lehet.
 • Érdemes azokat a pályázókat is benne hagyni a „lehetséges” kalapban, akik valaha a mi területünkön dolgoztak, majd nagy csavarral máshová kerültek, akár magasabb pozícióba is. Sokan jönnek rá később, mennyivel jobb volt az eredeti és boldogok, ha visszakerülhetnek, újra indulva felfelé.

  Mindez elsőre TÖBB cv-t jelent, mint szeretnénk. Mégis megtérül, nem maradnak ki ígéretes emberek. A telefonhívásoknál pedig már hatékonyan szűkíthetünk. És akkor még nem kellett interjúzni – ami a leginkább időigényes….! Legközelebb arról írok, melyek azok a szempontok, csapdák, amelyekre - még mindig a CV-ket tanulmányozva - különösen figyeljünk, és arról is, milyen kérdéseket tegyünk fel mindezek nyomán a telefonos interjúkon? Addig is: sikeres matatást kívánok!

  Juci

  elérhetőség

  Kapcsolódó cikkek:
  2. Juci, Mit kérdezzünk a telefonban? (2.)
  3. Juci, A kiválasztás legizgalmasabb része: az interjú (3.)
  4. Egy csodálatos nap: az AC (4.)
  Oldal tetejére