Álláshirdetések száma: 2 583 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Coworking és más trendek a közösségi munkavégzés terén
 

Coworking és más trendek a közösségi munkavégzés terén

coworking A virtuális hálózatok által létrehozható kapcsolatok rohamos elterjedése és vitathatatlan népszerűsége a modern világ reális igényét tükrözi. A közösségi médiáknak köszönhetően virtuálisan számos magán ismeretséget építünk ki, miért ne tennénk ugyanezt a szakmai életünkben is? A coworking mint aránylag modern munkavégzési forma, szorosan összefügg a digitális világ kialakulásával. Az újszerű közösségi munkavégzés azonban egyben új munkavégzési stílussal, új szemléletmóddal hódít teret, ami idővel elveszíti a hagyományos csoportos irodabérlés klasszikus jelentését.

A hagyományos „iroda-közösség”

A tradicionális közös iroda létrehozásánál kevésbé volt a munkaszellemen a hangsúly, a munkavállalók, vagyis a bérlők fő motivációja a bérleti díjak elosztásán és az ezáltali minimalizálásán alapult. Ez a modell viszont anyagilag csak hosszútávon rentábilis az ügyfelek számára, mert az irodai berendezés magas beruházással jár. További hátrányt a hosszú távú szerződés és az irodahelyiséghez való kötöttség okoz. A hagyományos közösségi munkahelyi megoldás tehát kevésbé párosul a munkavilági kapcsolatok kialakítását elősegítő innovációs atmoszférával.

Modern közösségi munkavégzés, coworking hálózatok

Modern munkahely Az Egyesült Államokból származó és már ott jól bevált coworking koncepció az inspiratív közösségre és munkakörnyezetre épül. Az otthonról végzett munkát nem kedvelő, cégeknél távmunkát vállaló szakemberek, kisvállalkozók, vagy szabadúszóként különböző szakterületeken dolgozók alkotják a modern közösségi munkavégzés hálózatát. Így egy tipikus közösségi irodában webes fejlesztők, grafikusok, fordítók, újságírók, PR ügynökök, mérnökök, jogászok, művészek és egyéb szakemberek találnak megfelelő munkahelyre. A szabad munkaforma mellet az új közösségben kölcsönös motivációnak tekinthető a dolgozók egymás közötti szakmai kapcsolatteremtése, tapasztalatcseréje, tanácsadása. A professzionális közösségi irodákat szolgáltató cégek események rendezésével célszerűen támogatják a kapcsolatok kiépítését. Rendszerint közös használatra alkalmas tárgyalóterem is áll a coworking „community” rendelkezésre. Az internet hozzáférés, és az irodai eszközök, mint nyomtató, szkenner, projektor, fax, stb. a szolgáltatás bázisának tekinthető. A hagyományos irodabérléssel ellentétben a felhasználók számára nem kerül a coworking munkatér nagy beruházásba, a flexibilisen használható közösségi munkahelyiség napi, heti, vagy havi rendszerességgel bérelhető, kikerülve így a felmondási idő kötöttségét. A coworking helyiségek rövidebb projektek és alkalmi használatra is kivallóan megfelelnek.

Rugalmas munkavégzés különböző szolgáltatással

A nemzetközileg ismert Business Center irodarendszerek a munkahely újszerű formáját és az üzleti kapcsolatteremtést modern módszerét reprezentálják. Az irodaházak korszerű munkaterét kedvelők teljes körű irodai és üzleti szolgáltatást vehetnek igénybe. A coworking közösségi irodákkal szemben a Business Centerek nemcsak a teljesen felszerelt irodákkal könnyítik ügyfeleik munkáját, hanem az üzlet lebonyolítását segítő szolgáltatásokat is kínálnak, mint telefon és postaszolgálatot, titkári és más adminisztratív szolgálatot. Konferenciatermek és tárgyalótermek extra használatra bocsátása főképp üzletemberek körében jelent nélkülözhetetlen kapcsolatteremtési eszközt. Vállalkozók sikerét pedig üzleti címmel és virtuális irodamegoldásokkal próbálják támogatni. A Business Center rugalmas munkaterére fordított költségek az igénybe vett szolgáltatások arányától függ. Az ilyen típusú munkahelyre fordított költségek mégis gazdaságosabbak a hagyományos irodahelyiségek bérleti díjaihoz képest.

Habár Magyarországon még gyerekcipőben jár a rugalmas munkastílus elterjedése, az elmúlt évek munkavégzési tendenciája mégis a közösségi környezet népszerűségének növekedését tükrözi. Szakmai irány és az elvégzendő feladatok függvényében előreláthatóan a coworking irodaközösség a fiatal kreatív munkát végző ember részére válik közkedvelté, míg a Business Center és 'start up', a már régóta működő cégek körében fog teret hódítani.


Forrás és további információ:

http://www.deskmag.com/ (közösségi munkavégzéssel kapcsolatos témák angolul)
www.regus.hu (Regus modern munkahelyi megoldásai)

Article ratings:
Összesen: 0  |  Középérték: 0
Értékelni:

Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg