Álláshirdetések száma: 2 704 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Az idősebbek esélyei
 

Az idősebbek esélyei

Idősebbek is újrakezdhetik

Nincsenek egyszerű helyzetben a diplomás, negyven év feletti álláskeresők, bár esélyeik most sokkal jobbak, mint tíz éve. A munkáltatók egyre inkább megbecsülik a tapasztalatot. A multinacionális cégnél gyakorlatot szerzett, negyvenes álláskeresőre már nem igazak azok a korábban hangoztatott hiányosságok, amelyek az idősebb dolgozók ellen szóltak: már beszélnek nyelveket, gond nélkül használják a számítógépet, és kellően rugalmasak.

Harmincöt év felett semmi esély nincs állást találni – így hangzott a fejvadász válasza egy érdeklődő középkorú gazdasági vezető számára. Bár a legtöbb karrierszakértő úgy véli, negyven felett nem egyszerű dolog – főként egyik napról a másikra – jó munkahelyet találni, kompromisszumokkal és sok türelemmel nem kilátástalan a helyzet.

A Drake Beam Morin ügyvezető igazgatója, Juhos Andrea elmondása szerint a cégüktől segítséget kérők átlagéletkora 45 év volt az utóbbi időben, és átlagosan hat hónap alatt sikerült elhelyezkedniük. A féléves keresés nemcsak az életkornak, hanem a lelassult munkaerőpiacnak is köszönhető. Juhos Andrea szerint negyven felett sem kilátástalan a helyzet, csak másként kell állást keresni, mint egy húszévesnek. Az újsághirdetésekben az éppen üres pozícióknak csak töredéke jelenik meg – a rejtett álláspiac ennél jóval nagyobb. A karrier-tanácsadó szerint az idősebb korosztálynak kapcsolati tőkéjén keresztül érdemes próbálkoznia, és nem célszerű egy meghirdetett pozícióért ringbe szállni a jóval fiatalabbakkal. Míg nemzetközi szinten az állást keresők 50-60 százaléka talál munkát ismerősön keresztül, addig ez az arány Magyarországon 60-70 százalék. Sokan nehezen szánják el magukat az efféle telefonra, mert kuncsorgásként élik meg a helyzetet, pedig Juhos Andrea szerint csak megfelelő módon kell kezelni ezt a problémát. – Nem azért kell felhívni az ismerősöket, hogy beprotezsálják valahova az álláskeresőt, hanem hogy ötleteivel segítsék a keresést. Az sem mindegy, ki hogyan éli meg, hogy esetleg évtizedes tapasztalatokkal az utcára került. Ha valaki nyitottan áll az új helyzethez, máris egy lépéssel közelebb került a megoldáshoz. Juhos Andrea szerint nem a kortól függ, hogy valaki flexibilis és dinamikus-e, sokkal inkább a személyiségtől. Találkoztak már teljesen rugalmatlan, motiválatlan 25 évessel és dinamikus, minden újra nyitott ötvenéves álláskeresővel is.

Elmúlt az az idő, amikor mindenhova húszéves titánokat kerestek, az utóbbi néhány évben felértékelődött a tapasztalat. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a fizetés egy bizonyos korig folyamatosan emelkedik, majd stagnál, később csökkenni kezd. Nagyobb eséllyel indul az álláskeresésnek az, aki ezzel tisztában van, és adott esetben megelégszik a korábbinál alacsonyabb bérrel. Az Egyesült Államokban egy aktív dolgozó ideális esetben 6-7-szer vált állást, illetve karriert – azaz helyezkedik el egy teljesen új területen. Juhos Andrea szerint 5-7 évente érdemes állást változtatni, mert jóval nehezebb a váltás annak, aki 20-25 éve ugyanannál a cégnél dolgozik, de az sem mutat jól az önéletrajzban, ha valaki évente új helyen próbálja ki magát.

Pintér Zsoltkarrier-tanácsadó szerint egyre több az olyan pozíció, ahova sokéves tapasztalatot várnak el, amit egy harmincéves nem tud felmutatni. – Pozíciótól is függ, hogy hol rúghat labdába egy negyven feletti álláskereső. Recepciósnak biztosan inkább egy húszévest választanak, mert fontos, hogy a miniszoknyából kilátsszanak a hosszú combok. Pintér Zsolt szerint a legfontosabb, hogy milyen technikákkal keres valaki állást. Tanácsa szerint 25 év alatt és 45 év felett nem szabad az önéletrajzban feltüntetni az életkort, hiszen sok helyen az első rostán kiesnek az ilyen pályázatok. Ha megfelel a tapasztalat és a képzettség, a személyes találkozón már könnyebb bebizonyítani, hogy alkalmas az illető az állásra, még akkor is, ha korábban fiatalabb munkaerő felvételét tervezték. A türelem Pintér szerint is elsődleges fontosságú, tizenöt elküldött önéletrajz még nem elegendő. – Ha valaki már 150 helyre pályázott, akkor mondhatja el, hogy mindent megpróbált.

A 40-45 éves kor az utolsó lehetőség a váltásra. Ha 45 éves korig valaki nem csinált karriert, utána már nem is fog – tartja a fejvadászszakma. Kivételek persze mindig vannak. Pintér Zsolt egy olyan hölgyet említett, akinek 49 éves korában a rendszerváltással szűnt meg a munkahelye, ahol műszaki rajzolóként dolgozott. Kitartó tanulással átképezte magát, társalgási szinten megtanult németül, és mára egy külkereskedelmi cég kulcsfontosságú munkatársává vált. Most könnyebb negyvenévesen vagy afölött elhelyezkedni, mint tíz évvel ezelőtt. Multicégnél szerzett tapasztalattal, a nyugati munkakultúra ismeretével ma már szívesebben alkalmaznak idősebbeket, mint a rendszerváltás utáni években – mondja Pintér Zsolt. Tíz év múlva pedig még könnyebb lesz.

A negyven felettieknek elsősorban a kiválasztók előítéleteivel kell megküzdeniük, hiszen az első benyomás mindennél fontosabb – mondja Csorba Gábor, az Aschroft Kft. illetékese. Pedig az idősebb emberek sokszor ideálisabb munkaerővé válnak, mint a fiatalok, hiszen sok esetben a gyerekek már kirepültek a családi fészekből, miattuk nem kell aggódniuk, motiváltabbak, sokszor lojálisabbak a céghez. A fizetés már nem elsődleges fontosságú, nem azon törik a fejüket naphosszat, hogy a konkurenciánál vajon többet kapnának-e.

Forrás: Internet