Álláshirdetések száma: 2 583 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Anyuka vagyok, dolgozni akarok!
 

Anyuka vagyok, dolgozni akarok!

Sok kismama számára ismerős a változás, amikor az irodát felváltja a baba-mama klub, a határidőnaplót a mesekönyv. Számokban, vagy ha úgy tetszik, években kifejezve lehet ez akár egy, kettő, három, dupla gyermekáldás esetében akár ennél több is. Anyukaként nagyon hamar elszáll, a munkából való kimaradás szempontjából egy örökkévalóságnak is tűnhet.

A nőkkel szemben támasztott társadalmi elvárásnak sikerrel való megfeleléssel egyenes arányosságban alakul ki a kismamákban az a tudat, hogy a munkaerő piacon versenyképességük csökken, vagy elveszítik azt. Sok minden lehet ennek az oka: az elszigetelődés érzése, a munkarutinból való kiesés, annak ellenére, hogy a lendület nem lassul, csak egészen más kihívások, feladatok várnak a szülőre a gyereknevelés napi 8-10-12 – akár ennél több – órás „munkaideje” alatt. Fontosnak tartom megjegyezni, nem egy olyan kismamával találkoztam, aki ezen idő alatt iskolába járt, nyelvet tanult, próbálta szinten tartani önmagát, éberen tartani tájékozottságát.

Hiszem, hogy az anyukák rátermettek, s ahogy a dackorszakot is képesek többször egymásután átvészelni, a munkakeresés nehézségei sem tántorítják el őket az elérendő céltól: a munkába történő visszatéréstől.

Az Internet megszületésével az álláskeresési lehetőségek tárháza eggyel mindenképpen bővült. Azt hiszem, a szülők öröme is, annyiban legalábbis mindenképpen, hogy nem kell újságolvasás közben fél szemmel csemetéjüket vizslatni, mikor készül egy jól irányzott mozdulattal rávetni magát újságukra, majd miután sikeresen megkaparintotta, diadalittasan széttéphesse azt. Manapság már lehetőségek egész sora várja az érdeklődő kismamákat a világhálón. Ez persze csak az első lépés a munkakeresés folyamatában, s nem garancia, de mindenképpen esély a sikerre. Szóval kattintsunk az egérrel, s próbáljuk meg hasznosan kihasználni a gyerek délutáni alvása alatti, bizonyos szempontból ajándék időt!
Naprakésznek lenni sosem árt! Szerencsésnek tartom, hogy a világhálón található baba-mama oldalak legtöbbjének szolgáltatásai között szerepelnek a gyermeknevelési tanácsadás mellett kismamákra vonatkozó munkajogi tájékoztató linkek, illetve rendelkezésre áll szakember, aki felel az érdeklődők kérdéseire.

A szociális-, családügyi témákkal foglalkozó honlapok naprakész információkat tartalmaznak az érvényben lévő, vagy éppen elfogadott törvényekről, rendeletekről. Kérdezni itt is lehet, akár levélben is.

Eljutottunk tehát oda, hogy már tudjuk, mikor, hogyan, milyen feltételekkel állhatunk munkába, ám egy fontos dolog még hiányzik, a munkahely. Abból pedig, mint tudjuk, soha nincs elég. Az elmúlt évek során szerencsére egyre jobban terjed a távmunka, mint lehetőség a munkavégzésre. Ki tudja még, hány évnek kell eltelnie, hogy a munkáltatók is belássák ennek előnyeit, s háttérbe szoruljon az a felfogás, miszerint az dolgozik igazán, aki mindig szem előtt van. Pedig a távmunkában is vannak határidők, elvárások, teljesítménykényszer, csak mondjuk, nem a munkahelyen szenderedsz el néhány pillanatra a gép előtt ebéd után, hanem otthon.

Az Interneten külön honlap tudósít az aktuális távmunka állásajánlatokról, sőt lehet kérni, hogy általunk meghatározott időközönként levélben tájékoztatást kapjunk az aktuális hirdetésekről. Sokan kétkedve, bizalmatlanul állnak a távmunkához, s ez érthető, hiszen rengeteg félrevezető álláshirdetéssel lehet találkozni keresgélés során. Bár nagyon sok visszaélési lehetőség van a hirdetők részéről, a különböző fekete listák tájékoztatnak arról, melyek azok a hirdetések, amelyek mögött nincs munkáltató, azaz „átverés-szaguk” van.

Többek között, pl., amikor tájékoztatnak, milyen szenzációs állást kaphatsz, csak elfelejtik leírni mi is az. Ezeket hívom kimondhatatlanul jó állásnak, merthogy ki bizony nem mondják nyíltan, miről is van szó, megtudhatod, ha megrendeled a tájékoztató füzetet, természetesen csak akkor, ha előre kifizetted. Esetleg kérhetsz bővebb tájékoztatást a megadott emelt díjas telefonszámon. Előfordul az is, hogy magáért a hirdetés megtekintéséért is pénzt kérnek. Nekem az egyik „kedvencem”, a marketing kifejezésbe csomagolt, „hogyan üsd el az időd úgy, hogy ne legyen értelme, és pénzt se keress”. Köztudott, hogy a marketing egyike a kreativitást igénylő szakmáknak, s mint ilyen semmiképpen nem abból áll, hogy egész nap mások által megírt leveleket küldözgetsz cégeknek (nem mindegy mennyinek naponta), majd reménykedsz, hogy lehetőleg csak egyötöde dobja a szemétkosárba, vagy törölje azonnal, pedig ez is kevés, hiszen ha nem vásárolnak, búcsút mondhatsz a „jutalékodnak”. Mindezek ellenére is úgy gondolom, a távmunka, ha végre elfogadottá válik itthon, nagyon nagyban fogja növelni többek között a kismamák elhelyezkedési esélyeit is. A távmunka mellett egyre többször jelennek meg cégek az álláskereső portálokon részmunkaidős álláshirdetésekkel.

A még mindig bizonytalankodó kismamák részt vehetnek tréningeken, tanfolyamokon, akár az Interneten is. Úgyis mondhatnám, barangolhatnak az állásvadászat világában, egyben praktikus tanácsokat is kaphatnak. Gondolok itt az önéletrajzírásra, interjúra való felkészítésre, váratlan helyzetek bemutatására, segítségnyújtásra a kísérőlevelek megírásában stb.

Elmondható, túl vagyunk az első lépésen, s ha ügyesen szörföztünk a neten, még a gyerekek délutáni sziesztájának ideje sem járt le. Jól „kidolgoztuk” magunkat mára, már ami az álláskeresést illeti. Hamarosan mocorgást hallunk majd a gyerekszoba felől. Addig pedig hátradőlhetünk, s álmodozhatunk a munkahelyről, ahová mindig időben beérünk, mert csak egy emelettel kell többet „utazni”, hogy óvodába, bölcsödébe vigyük csemeténket, ahol nincs stressz, feszültség, s a munka „távkapcsolatban” is jól működik. Esetleg láthatjuk magunkat megtestesülve abban az anyamodellben, ami gyermekünk számára, s a család összetartó ereje szempontjából a legideálisabb, tesszük ez utóbbit természetesen férjünk átlagon felüli fizetésének biztos tudatában.

CsK

Article ratings:
Összesen: 13  |  Középérték: 3.77
Értékelni:

Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg