Álláshirdetések száma: 2 625 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier Állásles esernyő nélkül
 

Állásles esernyő nélkül

Csökken az ipari termelés, növekszik a munkanélküliségi ráta. Csökken az átlagkereset, az országot nem csak a belföldi, de a külföldi keresletcsökkenés is sújtja, emelkednek a fogyasztói árak. A GKI előrejelzése szerint 2010-ben is hasonló tendencia várható. Az év végén csupán a villamosenergia-, a gáz-, a gőz-, és a vízszolgáltató szektorban növekedett számottevően az alkalmazottak aránya, a fűtési szezon kezdetével.

Kevés munka, sok munkanélküli. Persze munkalehetőségek ma is akadnak az interneten, minden szektor képviselteti magát, ha nem is jelentős mértékben. A munkájukat elvesztők között arányaiban talán az 50 év feletti korosztály a leginkább érintett, de valójában minden korosztályt egyformán súlyt a válság. A pályakezdők nem kapnak fizető állást, csupán gyakorlatot, de azt is egyre kevésbé. A kismamák, illetve a gyermeket tervező nők sokkal nagyobb hátrányba kerültek a válság hatására, míg a 45 év feletti korosztály helyzete kora, esetleg végzettsége miatt lehetetlenedett el.

Egyre többeket utasítanak vissza koruk, nemük, vagy családalapítási terveik miatt. Nem mondom, hogy ez normális. Talán inkább valahol érthető. A válság kellős közepén a GYES-en lévő kismama, a betegeskedő idős ember, a magas végzettségű, tehát alanyi jogon magasabb fizetést kapó munkaerő nem kifizetődő. Sokszor már a munkaadók sem fáradoznak azzal, hogy álindokokkal utasítsák vissza a „drága” munkaerőt. Valahol meg lehet őket érteni. Őket igen.

De vajon eléggé akar-e munkát, aki feladja? Mindannyian tudjuk, a panaszkodás nem hoz a konyhára, még annyit sem, amiből egyik napról a másikra élhetnénk. Szomorú tény, de mégis úgy tűnik, mégis egyre többen a panaszkodásból próbálnak megélni. Nem állítom, hogy mindenkinek jutna munka, ha akarnánk. De aki hagyja, hogy diszkriminálják, olyasmiért, ami természetes és az élet velejárója – mint a korosodás, vagy a családalapítás –, az nem tett meg mindent. Ha nem járunk nyitott szemmel, nem is tudhatjuk, ha nem akarjuk igazán nem is érhetjük el, de vannak olyan szervezetek, akik a munkavállalási esélyegyenlőségekért küzdenek. Persze nem bűn, ha nem találkoztunk még mondjuk az Egyenlő Bánásmód Hatósággal, a sokadik diszkriminatív elutasítás után.

Csak kérdés, hogy aki szakadó esőben nem visz magával ernyőt, miért panaszkodik, ha vizes lesz.

Nagy Tamara

Article ratings:
Összesen: 8  |  Középérték: 2.63
Értékelni:

Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg