Álláshirdetések száma: 2 583 Create CV
FőoldalKarriercentrum Karrier A jó pap is holtig tanul
 

A jó pap is holtig tanul

Napjainkban, amikor az emberek nagy része nemcsak hogy leérettségizik, de továbbtanul és még tovább, több és még több diplomát szerez, továbbképzéseken vesz részt, és tanfolyamokat végez, a mondás különösképpen aktuális. Miért e nagy buzgóság? Egyre gyorsuló, rohamosan fejlődő világunkban a szakmai ismeretek frissen tartása és bővítése elengedhetetlen, szinte már követelmény. Nem csoda, hiszen fel kell venni a versenyt a többi igyekvővel, állást - méghozzá lehetőleg jó állást - kell keríteni, és persze tőlünk telhetően meg is őrizni azt.

Attól függően, hogy az ember milyen irányban mozdul tovább, több továbbképzési lehetőséget is megkülönböztethetünk. Sokan saját területükön fejlesztik tovább magukat: kiegészítő szakot végeznek vagy továbbképzés(ek)re járnak. Másokat az új feladatok, területek, kihívások vonzanak, közülük sokan egészen más irányt választanak eredeti képzettségükhöz képest. Egyesek pedig - talán éppen ők vannak a legtöbben - szintén változó korunk egy másik követelményét, a nyelvelsajátítást tűzik ki maguk elé célul és iratkoznak be nyelvtanfolyamokra.

Jó ez az önművelés, mivel a lelkiismeretes munkának feltétele, hogy az ember szakterületén megfelelő, pontos és naprakész ismeretekkel rendelkezzen, hiszen ezek a gyors fejlődéssel arányos iramban változnak, bővülnek, és egyáltalán nem biztos, hogy a korábban tanultak megfelelnek a tudomány mai álláspontjának, a legújabb felfedezéseknek, nézeteknek. Vannak persze örökérvényű tények és adatok, ám a legtöbb területen - különösképpen műszaki és orvosi téren - állandó a változás, fejlődés, s így elengedhetetlen az állandó ismeretbővítés is ahhoz, hogy az ember helytállhasson a területén, tovább léphessen, és újat hozhasson valamiben.

Jó az örökös önművelés azért is, mert célokat ad az embernek, felrázza a hétköznapok szürkeségéből, és nem engedi ellustulni, gondolkodását, memóriáját pedig próbára teszi, edzi, karban tartja. Általa új ismeretségeket köthet, új tapasztalatokat, hasznos ismereteket szerezhet, melyeket munkájában aztán sikerrel alkalmazhat.

Mégis, ez az aránylag új jelenség sokakat nyugtalansággal tölt el, és - bizonyos szempontból - joggal. Hiszen hány diploma után mondhatjuk azt, hogy elég? Hol a végső határ? Meddig lehet még ezt az iramot fokozni? A végtelenségig biztosan nem. Ráadásul napjainkban általános tendencia, probléma a túlképzettség, ezzel párhuzamosan pedig a szakképzett munkaerő hiánya.

Jó és fontos, hasznos dolog tehát a "holtig tanulás", és szükség is van rá mindenképpen. Ám, mint a legtöbb dolgot általában, ezt sem kellene túlzásba vinni. Művelődésünk, naprakészségünk eléréséhez nem biztos, hogy több tucat diploma megszerzése szükséges, sok esetben az is elég, ha nyitott szemmel járunk, érdeklődünk a világ dolgai iránt, újságokat, szaklapokat olvasunk, s olykor részt veszünk egy-egy tanfolyamon.

Forrás: www.helloinfo.hu