FőoldalKarriercentrum A karrier kezdete Válas(s)z-úton
 

Válas(s)z-úton

Tavaszodik. A rügyekkel majdnem egy időben az egyetemek és főiskolák is kibocsátják legfrissebb hajtásaikat.

Végzős egyetemistaként szinte észre sem vesszük, és egy napon ott állunk a nagybetűs élet kapuja előtt. Indulni kellene, de vajon merre? Mit kezdjünk az újonnan kézhez kapott diplománkkal?

Diplomát szerezni sokféle szakon, sokféle képesítést követően lehet. Minden évben kikiáltanak egy-két területet a legkeresettebbnek, ahol az anyagi feltételek és a fejlődési lehetőségek is kedvezőek.
Ugyanígy megismerjük a legtelítettebb pályákat is, ahol sok, ugyanolyan képesítéssel rendelkező rivális közül kell kitűnnünk valamivel, amivel elnyerhetjük a meghirdetett állást.

Általában ugyanazokkal az esélyekkel indul mindenki. Ma már a legtöbb diploma megszerzésének feltétele legalább egy középfokú nyelvvizsga, amit általában már középiskolában megszereznek a diákok. Viszont ha valaki folyékonyan kommunikál nemcsak egy, hanem két-három nyelven, az már meglehetősen kedvező fordulat és biztató jel lehet. Ugyanígy az is, ha valakinek van egy kis szakmai tapasztalata, ismeretsége az adott területen, sőt nem utolsó szempont a számítógépes ismeret, saját autó, helyben lakás.

És mit vár el a friss munkaerő? Gyors előrelépési lehetőséget, magas fizetést – nem túl megerőltető munkáért, kényelmet, biztos jövőt. Csupán csak azt felejtik el, hogy friss diplomásként kevés tapasztalattal nem ülhetünk egyből a vezetői székbe.

Sokan a magasabb kereseti lehetőséggel kecsegtető külföldi munkalehetőségeket keresik. Viszont a helyzet külföldön sem egyszerűbb. A jelenlegi - egész világot sújtó - gazdasági válság és az ezzel együtt járó növekvő munkanélküliség arra ösztönzi az országok vezetését, hogy a belföldi munkaerőt részesítsék előnyben a külföldi munkaerő helyett.

Sokan nyelvtanulási céllal utaznak külföldre. A helyzetük viszont nem sokkal lesz könnyebb, miután visszatérnek „külföldi útjukról”, hiszen időközben megjelenhet a munkaerő piacon a következő 1000 friss diplomás, akikkel most egy hajóban, de nagyobb nyelvismerettel evezhet.

Vajon melyik a jobb megoldás? Válasszon mindenki kedve és lehetősége szerint, hiszen valamennyi külföldön eltöltött idő rengeteg tapasztalat-szerzéssel járhat, és csak az előnyünkre válhat.

Viszont tudjuk jól, hogy „mindenhol jó, de a legjobb otthon”. Legyünk tehát mi országunk fiatal, újonc, mindenre elszánt, keresett munkaerői. Sok sikert!

~ KeIra~

Article ratings:
Összesen: 5  |  Középérték: 3
Értékelni:

Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg