FőoldalKarriercentrum A karrier kezdete Felhívás Londonból
 

Felhívás Londonból (9)

Az utóbbi időben számos magyar állampolgár fordult a Magyar Köztársaság londoni nagykövetségéhez azzal, hogy munkavállalás, nagyobb kereset reményében magyar állampolgár közvetítők kicsábították őket az Egyesült Királyságba, legtöbbjüket Londonba. A közvetítői díj, illetve az első egy hónapi szállás fejében sok esetben több száz fontot kifizettetnek velük, azonnali munkaszerződést, jól fizető munkát ígérnek. A pénzösszegek kifizetése után a „munkaközvetítők” eltűnnek, a későbbiekben nem lehet elérni őket, s a károsult magyar állampolgárok munka, szállás és pénz nélkül az utcára kerülnek.

A kelet-magyarországi hirdetési újságokban megjelent ígéretek fő jellemzői: azonnali munkalehetőségek – építőipar, sütőipar területén, szállodai takarítás, stb. -, angol nyelvtudás nem szükséges, szállás biztosítása, szálláshoz közeli munkahely, brit minimálbér feletti fizetések, lehetőség túlórára, kiutazási költség azonnali visszatérítése, 1-2 havonta hazautazási lehetőség.

Az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk óta egyre több tagállamban szabadon vállalhatnak munkát a magyar állampolgárok. Szabad a beutazás és tartózkodás akár munkavállalás, akár – 90 napig - munkalehetőség keresése céljából. Ugyanakkor ezzel a jelentős szabadsággal nagy felelősséggel és körültekintéssel kell élni.

Tanácsaink a külföldön munkát vállalni kívánó magyar állampolgárok számára:

Munkaközvetítő révén ajánlott munkalehetőség esetén győződjenek meg arról, hogy a magyar hatóság munkaközvetítői tevékenység folytatására nyilvántartásba vette-e az illető személyt, vagy szervezetet. Nyomatékosan ajánljuk, hogy ilyen típusú kérdéseikkel az érdeklődők forduljanak az illetékes regionális munkaügyi központhoz, vagy a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalhoz.

A munkaközvetítő általában közvetítői díjat nem kérhet!

A konkrét tapasztalatok azt mutatják: szinte lehetetlen, hogy bármilyen munkakörben szívesen alkalmaznak magyar állampolgárt az angol nyelv - legalább minimális - ismerete nélkül. A külföldön munkát vállalni szándékozó magyar állampolgárok törekedjenek arra, hogy referenciákat tudjanak szerezni. A közlemény megfogalmazása óta újabb károsultak jelentkeztek. Önmagában az a tény, hogy a közvetítő magyar állampolgár, nem jelent garanciát arra, hogy a munkavállalási elképzelés sikerrel jár. Célszerű, hogy a munkavállalás céljából külföldre utazó magyar állampolgárok oda-vissza menetjeggyel és elegendő pénzeszközzel rendelkezzenek.


dr. Takács László
főkonzul, London


Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg