FőoldalKarriercentrum CV készítés Önéletrajz írási tanácsok...
 

Önéletrajz írási tanácsok...

speciális helyzetben lévő álláskeresőknek

A megpályázni kívánt álláshoz alacsony a végzettsége? Szakmájától eltérő területen szeretné magát kipróbálni? Túl fiatalnak, vagy túl idősnek érzi magát az adott állás betöltéséhez? Túl sok, vagy éppen túl kevés munkahelye volt?

Ha látszólag nem felelünk meg a megpályázni kívánt állás kritériumainak, érdemes elgondolkodni, milyen különleges képességekkel, adottságokkal, tapasztalatokkal rendelkezünk, amelyek segíthetnek az adott munkakör sikeres betöltésében.

Az alábbi tippek segítségével lehetőség van, arra, hogy az említett „negatív tulajdonságaink” ellenére, sikeres önéletrajzot készíthessünk.

Ha alacsony a végzettsége:

Érdemes megemlíteni eddigi munkái során szerzett tapasztalatait, sikereit, továbbá a sikeresen elvégzett tanfolyamokat, kurzusokat, melyek szakmailag kapcsolódnak a megpályázott álláshoz. Szinte minden munkához elengedhetetlen a jó kommunikációs és szervező készség, melyet a társadalmi életben szerzett tapasztalatokkal és eredményekkel lehet alátámasztani. (Pl.: társasházi közösség megszervezése, iskolai évek alatt osztálytitkári poszt betöltése, kirándulások szervezése)

Ha a végzettségétől eltérő szakmában szeretne elhelyezkedni:

Hangsúlyozza azokat, a tanulmányai során szerzett ismereteit, melyek kapcsolatban állnak a megpályázni kívánt állással és fontosak lehetnek a kiválasztott területen. Emelje ki az új területre, Ön által átvihetőnek ítélt készségeit és tapasztalatait. Jelezze, hogy szeretné tudását fejleszteni, hajlandó részt venni a vállalat által szervezett továbbképzéseken. (Pl.: Ha egy bölcsész végzettséggel rendelkező frissdiplomás, marketing-kommunikációs területen szeretne elhelyezkedni, akkor érdemes hangsúlyoznia kiváló nyelvtudását, kommunikációs képességeit, kapcsolatteremtő készségeit)

Ha túl sok munkahelye volt:

Érdemes funkcionális önéletrajzot írni, melyben nem a betöltött munkakörök szerepelnek, hanem képességeink, elért eredményeink, tapasztalataink. Korábbi munkahelyek közül, azokat emelje ki, melyek szakmailag kapcsolódnak a megpályázni kívánt álláshoz. Lehetőleg ne említse meg azokat a munkahelyeket, ahol csak rövid időt (pár hónapot) töltött. Ha mégis fel szeretné tüntetni önéletrajzában az összes korábbi munkahelyét, csak évszámokat írjon, hónapokat ne.

Ha túl kevés a tapasztalata, rövid, vagy hiányos a munkaviszonya:

Szintén a funkcionális önéletrajzi forma a nyerő. A hangsúly a megpályázott munkakörhöz elengedhetetlen képességein, készségein, tapasztalatain legyen. Fontos kiemelni ebben a helyzetben, hogy egyes szakterületeken pontosan mennyi időt töltött el. (Pl.: Munkatapasztalattal nem rendelkező frissdiplomások esetében, szakmai gyakorlatokat, nyári munkákat, közösségi tevékenységeket, csapatmunkában való részvételt, versenyeken elért eredményeket érdemes kiemelni.)

Ha az életkora miatt érzi hátrányban magát:

Az önéletrajzában ne említse meg életkorát, ha úgy érzi túl idős a megpályázott álláshoz. Emelje ki továbbképzéseken való sikeres részvételeit, különböző területeken szerzett tapasztalatait. Ha túl fiatal, hangsúlyozza friss végzettségét, tapasztalatait, naprakész tudását, rugalmasságát, terhelhetőségét.

A sikeres álláspályázat kulcsa a tökéletes önéletrajz. A személyzetis szakemberek szerint egy jó önéletrajz, „belépő” az interjúra. A cél: átlátható, strukturált formában, tömören, egyszerűen megfogalmazni, hogy kik vagyunk, miben vagyunk a legjobbak, mennyiben felelünk meg az adott munkakör követelményeinek. Ha látszólag hátrányos helyzetben vagyunk a megpályázott munkakör kritériumaihoz képest, akkor is van lehetőségünk sikeres önéletrajzot készíteni. A lényeg, hogy sose hazudjunk. Olyan tulajdonságokat írjunk le magunkról, melyeket az állásinterjún meg tudunk erősíteni. Előbb-utóbb úgyis kiderül, hogy nem olyan szinten beszéljük az adott idegen nyelvet, vagy nincs annyi munkatapasztalatunk, olyan típusú végzettségünk, mint ahogyan azt az önéletrajzunkban állítottuk. Az interjúztatók fel vannak készülve az önéletrajzban megfogalmazott tények ellenőrzésére.
A helyzet nagyon kellemetlen lehet, ha kiderül az igazság. Fontos, hogy az esetleges hiányosságainkat kompenzálva, tapasztalatainkat, tudásunkat, képességeinket és készségeinket a kívánalmakhoz igazítva „el tudjuk adni”.

Kovács Bernadett

Article ratings:
Összesen: 21  |  Középérték: 4.1
Értékelni:

Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg