FőoldalKarriercentrum CV készítés Miként írjon hatásos CV-t
 

Miként írjon hatásos CV-t

A CV nem kell, hogy alapos jegyzék legyen az eddig elvégzett összes munkájáról. Ez egy eszköz a munkaerőpiacon, aminek a segítségével megpróbálja magát eladni. A célja az, hogy az olvasó hiteles, gyors és figyelemfelkeltő áttekintést nyerjen az Ön tudásáról, hogy honnan jön és hová megy. Ha ez segít Önnek megkapnia a kiválasztott munkahelyet, akkor az önéletrajz betöltötte funkcióját.

Ha azon gondolkozik, mit írjon? Egy jótanács: kevesebb, többet ér. A következőkben egy-két tanács, amelyek segítenek dönteni, hogy mit kéne bemutatni a legjobb hatás eléréséért.

1. Gondosan válassza ki a főbb szavakat, hogy CV-je átlátható legyen, kimutassa a műveltségét és ügyességét. Ha Önnek szerencséje van a jövőbeni főnöke 10 másodperces figyelemre is méltatja az önéletrajzát. Próbálja meg befolyásolni a tekintetét. Néhány hatásos címszó, ami segíthet: gyors beilleszkedési készség, együttműködés, műveltség fejlesztésének képessége, fejlődési készség, céltudatos, analizáló készség, jó kommunikációs készség, megbízható, kitartó.

2. Hagyja ki a semmitmondó kifejezéseket, szavakat, "ez", "ott" és "feleltem érte". Például a "megszerveztem az irodai munkát" sokkal tisztább, egyszerűbb, mint a "felelős voltam az irodai munka megszervezéséért". A CV-ben a hatásos címszavak és a pontosabb fogalmazás jobb benyomást keltenek.

3. Egyszerűen fejezze ki magát. Például az "utilitarizál" helyett irja inkább "használni".

4. Kezdje a mondatokat figyelemfelkeltően!

5. A jelenlegi munkahelyét említve használjon jelen időt, az előző munkahelyeit tekintve múlt időt.

6. A mondatok legyenek rövidek. Ha szakterületet vált, lehetne a magyarázat első mondata "Szeretnék áttérni és elkezdeni a karrierem ....... szakterületen". Ne magyarázzon hosszasan az eredményeiről. Egy rövid hatásos mondat jobb áttekintést ad tudásáról.

7. Képzelje el, hogy Ön a munkaadó. Mit szeretne Ön megtudni?

8. Hogyan tudná a jövőbeni munkahelyén befolyásolni a munkaadó általános sikerét? Ez minden munkaadót érdekel.

9. Miként viselkedne egy "lifteffektusban"? Ha véletlenül egy liftbe kerülne a jövőbeni munkaadójával, képes lenne-e három négy mondatban magáról beszélni, ezáltal jó benyomást kelteni benne? Gondolja ezt végig. Ha ezen gondolkozik, hagyja ki minden mondatból, hogy "én" vagy "szerintem", mert amúgy is Ön beszél.

Forrás: internet