FőoldalKarriercentrum CV készítés Gyakran felmerülő kérdések...
 

Gyakran felmerülő kérdések...

Gyakran felmerülő kérdések a CV megírása közben

Milyen legyen a CV formája?

A CV-nek többféle formája lehet, kronológikus, funkcionális vagy kombinált. Hogy ki, milyen elképzelést használ az teljesen az álláskeresőtől függ.
Kronolólógikus CV-t akkor használjon, ha be szeretné mutatni a munkahelyen szerzett tapasztalatait és ezeket hangsúlyozni is szeretné.  Ebben az esetben a felsorolást kezdje el az utolsó munkahelytől és sorrendben haladjon visszafelé az időben. A funkcionális CV kiemeli az Ön képességeit, készségeit, tudását de nem tükrözi a munkahelyeinek kronológikus rendjét. Ez a CV forma még sem ajánlott, bár ezt szokták használni, ha valaki szeretné a munkával töltött életének egy mozzanatát rejteni. Ez azoknak az álláskeresőknek előnyös, akiknél hiányoznak a tapasztalatok, a munkájában törés történt vagy megváltoztatta a munkakörét.
A legszembetűnőbb még is a kombinált CV, ami összefoglalással kezdődik (hangsúlyozva a tapasztalatokat és eredményeket) és kronológiai jegyzékkel zárul. Ez a CV forma lehetőséget ad arra, hogy mindjárt a kezdetek kezdetén be tudja mutatni az értékes tudását és tapasztalatait.

Miként készítsünk CV-t úgy, hogy az a többi között is szembetűnő legyen?

A legtöbb CV a munka feladataira és a tapasztalatokra koncentrál. Hangsúlyozza az eredményeit, mutassa be a saját munkaetikáját és értékeit a potenciális munkaadónak. De ne azt csinálja, hogy egyszerűen csak felsorolja ezeket - fejtse ki a feltételeket, problémákat és kihívásokat, miként tudná ezeket megoldani, véghez vinni, milyen volt a korábbi tevékenységének eredménye. Milyen hasznot hozott a munkaadójának vagy munkatársainak? Ugyanis a jövőbeni főnöke biztosan így fog gondolkozni: "Ha ez az ember ennyi hasznot hozott más cégeknek, akkor milyen hasznot tudna nekünk hozni".

Milyen gyorsan kell a CV-mnek a munkaadóra hatnia, hogy elhívjon interjúra?

Az önéletrajznak az első 15-30 másodperc alatt kell kifejtenie hatását a munkaadóra. Ha ezen idő alatt nem kelti fel az érdeklődést, akkor nagy valószínűség szerint félre fogják tenni. Itt áljon akkor egy-két tanács, hogyan hason az önéletrajz: biztos eredménnyel jár, ha a CV elején van egy rövid összefoglalás az Ön végzettségéről. Ez gyors áttekintést nyújt a munkaadónak a tapasztalatairól és hozzáértéséről.
Ha a CV-t nyomtatásban, papíron küldi el, akkor úgy alakítsa ki a formát, hogy az első pillanattól kezdve vonza a munkaadó tekintetét, és sugallja "olvass el". Ne tömörítsen túlzottan, ne használjon túl kicsi betűméretet, mert az az áttekinthetőség rovására mehet. A fontosabb pontokat emelje ki és úgy állítsa össze a CV-t, hogy azokat az információkat, amik szükségesek, könnyedén és gyorsan lehessen elérni.

El kell-e férnie a CV-nek egy oldalra?

A CV egyetlen célja, hogy Önt eljuttassa az interjúre. Sokak számára nem elég egy oldalas önéletrajz, hogy az összes készségét és tapasztalatait ki tudja emelni. Ahelyett, hogy a CV hosszúsága miatt aggódik, fektesse a hangsúlyt a minőségre és a felépítés hatásosságára. Manapság a munkaerőpiacon a CV hosszúsága nem mérvadó - ha a munkaadó nem is olvassa végig szóról szóra, azért biztosan akad benne pár pont, ami elég szembetűnő ahhoz, hogy meghívást kapjon interjúra. Ez azt jelenti, hogy a CV lehet két vagy akár három oldalas is, ha ezt indokolja az Ön tapasztalatainak száma. Azon diákok vagy álláskeresők számára, akiknek a tapasztalata nem haladja meg az 5 évet nem fontos szabályszerűen egy oldalas CV-jüknek lenni.

Milyen kulcsszavakat használjak vagy miként találom meg a saját munkakörömnek megfelelő kulcsszavakat?

A kulcsszavak fontosak, mert ezeken keresztül gyorsan le lehet ellenőrizni a hozzáértést egy adott munkakörhöz. Ehhez ismernie kell a munkaköréhez tartozó szükséges tudást, adatokat. Ezáltal biztosan talál hatásos kulcsszavakat a CV-jéhez. Képzelje el magát munkaadóként - milyen álláskeresőt képzelne el az adott munkahelyre?

Különböző munkahelyekre szeretnék pályázni. Megfelel-e mindegyikhez ugyanaz az egy CV?

Ne felejtse el, hogy a CV egy gazdasági munkaeszköz. Ez azt jelenti, hogy különböző munkahelyekre való pályázáshoz különböző irányvonalú CV írása ajánlatos. Így megnövelheti az esélyt, hogy az Ön CV-jét fogják választani. A CV Market rendszerében 5 különböző CV-t készíthet magának.

Engem előléptettek. Hogyan tudom ezt a CV-ben bemutatni?

Sorolja fel az utóbbi/leghatásosabb munkahelyeket külön, amivel megmutathatja hogy felfelé emelkedett a ranglétrán. Minden munkakörhöz hozzáfűzheti a feladatokat és eredményeket röviden. Például:

Kincstár Bt., 1992-

részlegvezető - 1998-

főspecialista - 1995-1998

specialista - 1992-1995

Miként mutathatom be a CV-mben a cég névváltozását átcsoportosítás miatt vagy mert egyesült egy másik céggel?

Például így:

ABC RT. (korábban DEF RT.)

ABC RT. (egyesült 1995-ben DEF RT.-vel)