FőoldalKarriercentrum CV készítés A CV tíz mínuszáról
 

A CV tíz mínuszáról


A CV elküldése előtt gondolja végig, hogy az Ön önéletrajza nem tartalmaz-e néhányat az alábbiakban feltüntetett mínusz pontok közül:

  • Olcsó papír. Soha ne spóroljon az önéletrajz papírján. Legyen rá figyelemmel, hogy ne legyen a CV-ben helyesírási hiba, és a papír ne legyen kávéfoltos. Kérje meg ismerősét, barátját, hogy nézze át a CV-jét, mert négy szem többet lát, mint kettő. Így még nagyobb az esély, hogy a CV nem tartalmaz hibát. 
  • Túl hosszú. Ha az Ön karrierje nem fér el kétoldalas önéletrajzon, akkor inkább olyan dokumentumot készítsen, ami tükrözi az Ön tapasztalatait és eredményeit. Soha ne csökkentse a betűméretet azért, hogy több férjen a CV-be, mert nehézzé teszi az olvasást és nem lesz annyira átlátható.
  • A szépítésnek következményei vannak. Ne hamisítsa meg a CV-jében a dátumokat és munkahely neveket azért, hogy elrejtse a tényt, hogy munkanélküli volt, gyakran váltott állást vagy alacsony fizetésű munkája volt. Ha a jövőbeni munkaadó véletlen utánanéz az adatoknak és észreveszi az ellentmondást, akár szélnek is eresztheti Önt.
  • Rossz kinézet. Ha olyan területen keres munkát, ahonnét előzőleg Önnek hiányoznak a tapasztalatai, ne használja a CV kronológikus megformálását. A funkcionális vagy a tudásra kiélezett CV használatakor előtérbe helyezheti tapasztalatait és ügyességét.
  • Túl egyhangú. Önéletrajz írásakor ne csak a CV megírásának segédanyagából induljon ki. Más pályázokkal szemben előnyt jelent, ha a CV sajátságos arculatot is mutat: írjon az elért különleges eredményeiről, a munkályából fakadó bevétel növekedésének százalékáról, a nyert díjakról stb.
  • Felesleges elnézéskérés. Soha ne magyarázza meg, miért távozott előző munkahelyéről. Teljesen feleslegesek a következő mondatok: "A cég csődbe ment", "A főnök idióta volt" vagy "Eljöttem, mert keveset fizettek".
  • Elévült hír. A CV lehet a megszokottól eltérően egy kicsit hosszabb, de ilyen esetben nem fontos minden eddigi munkahelyet feltüntetni. Általában a munkaadóknak az utolsó tíz évben elsajátított tapasztalatok ébresztenek érdeklődést. Ennek érdekében összpontosítson az utóbbi évek fontosabb munkatapasztalataira.
  • Szerencsekereső CV. Ne küldje el a Cv-jét minden egyes hírdetésre. Ha Ön nem felel meg a kívánt munkahely elvárásai közül legalább egyre, akkor ne küldje el a pályázatát. Olvassa el figyelmesen az állásajánlatot. Ha biztos benne, hogy a választott munkahelyre Önnek megfelelnek a képességei és teljesen biztos benne, hogy ezt a munkát szeretné végezni, akkor küldje el a CV-jét.
  • Túl sok csatolt anyag. Ha eljutott odáig, hogy elküldi a CV-jét, ne küldjön ajánlólevelet vagy diplomáról másolatot vagy elismerést (ha ezt nem kérik Öntől). Csak akkor vigye magával az egész értékes "irathalmazt", ha eljutott az interjúig.
  • Túl személyes adatok. Nehéz gyerekkor, nemi vagy vallási hovatartozás, előny nem téma egy önéletrajzban.


Forrás: internet 

Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg