FőoldalKarriercentrum A padból a munkába Önkéntesnek mentem a tengerhez
 

Önkéntesnek mentem a tengerhez (5)

Szolgálat – A fiatalok zsebpénzt kapnak a munkájukért. Uniós program.

Az Ifjúság 2000-2006 Program kiváló lehetőséget nyújt a fiataloknak. Önkéntes szolgálatot teljesítve kilenc hónapot tölthetek Spanyolországban, mások az unió más országait választják. Gyarapíthatjuk nyelvtudásunkat, megismerkedhetünk a spanyol kultúrával.

„A tipikus magyar azt hiszi magáról, hogy nem európai. Még nem szokta meg, hogy századok óta Európa közepén él...” – vélik azok a Magyarországon tanuló külföldi diákok, akik a Balassi Bálint Intézet által kiírt esszépályázatra jelentkeztek. Az Európai Önkéntes Szolgálat egyike azon uniós ifjúsági programoknak, amelyek segítséget nyújtanak a sztereotípiák felszámolásában, és arra ösztönzik a fiatalokat, hogy merjenek nyitottak lenni Európa felé. A nemzetközi önkéntes szolgálattal az Európai Unió a fiatalok nem formális tanulását támogatja azáltal, hogy közvetlenül és aktívan bevonja őket különféle, társadalmi igényeket kiszolgáló programokba.

Hogyan valósulhat meg mindez a gyakorlatban? Személyes tapasztalataim alapján a legfontosabb, hogy a bátor vállalkozó időben fogjon hozzá pályázata elkészítéséhez. Ehhez szüksége van egy hazai, küldő szervezetre, amely tartja a kapcsolatot a választott ország fogadó szervezetével. Természetesen sok múlik a szerencsén is. Én – a szegedi egyetem végzőseként – egy diák fesztiválon hallottam először erről a programról. Úgy döntöttem szeretném kihasználni a lehetőséget. Egy hónap alatt találtam három dél-spanyolországi várost (Cartagena, Murcia, Elche), illetve fogadó szervezetet, amelyek érdeklődtek az önéletrajzom és motivációs levelem iránt. Ez utóbbi rendkívül fontos a pályázat elbírálásakor. A beadási határidő előtt egy héttel hívtak vissza, a három hely közül csupán Elchéből. A pályázatomat végül kedvezően bírálták el – mint később megtudtam, 278 jelentkező közül -, így tavaly októbertől ez év júliusáig itt tölthetem önkéntes szolgálatomat. Célom elsősorban a nyelv elsajátítása, újságírói végzettségem hasznosítása, a tapasztalatszerzés és természetesen az utazás.

A helyi ifjúsági iroda „Cooperación y Solidaridad” (együttműködés és szolidaritás) nevű projektjén dolgozom helyi önkéntesekkel, a szervezet honlapját, rádiós műsorát és folyóiratát szerkesztjük. Egy francia és egy görög lánnyal lakom együtt, rajtunk kívül még öt egyéb nemzetiségű fiatal vesz részt itt a programban. Mindannyian a helyi egyetemre járunk nyelvórára, cserediákokkal közösen. Három hónap alatt eljutottunk Barcelonába, Castellónba, Valenciába, február végén egy félidős képzésen vettünk részt Malagán. Alicante és Benidorm tengerpartjai pedig mindössze félórányira vannak mindig nyüzsgő városunktól. A „kultúrsokk-hatás” után leginkább a spanyolok mentalitásához, életformájához és az éghajlati adottságokhoz volt nehéz hozzászoknom, de mára már lassan második otthonomnak tekintem ezt a várost.

Magyarok külföldön

Időtartam 1.Rövid távú szolgálat: 3-24 hét 2.Hosszú távú szolgálat: 6-12 hónap

Témák: művészet, kultúra, gyermekprogramok, kulturális örökség megóvása, sport, szabadidős tevékenységek


Nagy Anikó

Article ratings:
Összesen: 0  |  Középérték: 0
Értékelni:

Hozzászólok
* Név
* E-mail
* Szöveg