FőoldalKarriercentrum Tanácsok A szabadság
 

A szabadság

szabadság és tengerpartA szabadság - mint az a nevéből is adódik – a dolgozó emberek számára a pihenést és a feltöltődést jelenti. Egész évben várjuk azt a két nyamvadt hetet, amikor végre kiszabadulhatunk a mókuskerékből, elutazhatunk és tevékenyen, vagy netán különösebb ténykedések nélkül tölthetjük el ezt az időt. Elődeink harcias fellépésének eredményeként a fizetett szabadságot minden cég köteles kiadni az állományba helyezett dolgozóknak.

Alapvetően az életkortól függően nő a szabadságra fordítható napok száma. Az alábbi táblázat az élekor növekedésének függvényében ábrázolja az arányosan növő szabadnapok számát.

Életkor 20 év alatt 25-től 28-tól 31-től 33-tól 35-től 37-től 39-től 41-től 43-tól 45-től
Szabadnapok száma 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Új alkalmazott 3 hónapos próbaideje esetén a nyári szabadság lehetősége általában elmarad, de ez is alku kérdése szokott lenni. A szabadság kikérését már két-három héttel előre célszerű jelezni felettesünknek, ez az idő hivatalosan azonban 30 nap. Sajnálatos módon a kivehető szabadságok átvitelére a tavalyi 2008-as évről idén csak 2009 március 31-ig volt lehetőség, a kijelölt határidőtől kezdve az előző évben maradt szabadságok elvesztek. Az állami alkalmazottak számára az előző évből visszamaradt szabadnapok kivételére január végéig volt lehetőség a márciusi határidővel ellentétben.

Ventillátor a melegbenSzabadságra minden embernek ugyanúgy szüksége van. A kivett szabadnapok számát azonban célszerű a munka mennyiségének függvényében realizálni, vagyis ne akkor éljünk a szabadság lehetőségével, amikor sok a határidő és az összegyűlt tennivaló, hanem akkor, amikor kevesebb munka van. Amennyiben ez nem lehetséges, azaz mindig sok a munka, akkor kérjünk meg valakit, hogy helyettesítsen bennünket az adott tevékenység elvégzésében. Ha ez az illető az egyik kollégánk, akkor vegyük figyelembe azt, hogy a későbbiekben valószínűleg nekünk is eleget kell tennünk az ő kérésének, amikor ő is hasonlóképpen él a szabadság nyújtotta lehetőségekkel.

Dénes András