FőoldalKarriercentrumKarrier
 

Karrier

"Tervezi Ön a jövőjét a saját szakterületén?". A legtöbben nemmel válaszolnak. Az álláskeresők, de még a dolgozók nagy része sem gondol tudatosan arra, hogy hová jut el 10 év alatt a munkájában. Álmodozni lehet, de tudatos tevékenység a magyar emberek között ezen a téren még nem alakult ki teljesen. Ezért van az, hogy a munkaerőpiacon több a szerencselovag, aki a véletlen segítségével próbál magának munkát találni, mint az olyanok, akik már tisztázták magukban a jövőbeni elképzeléseiket. 

Miért van ez így? Sokfajta válasz van erre, de a legkézenfekvőbb a munkaerőpiac labilissága. A munkaadó és a munkavállaló sem tudja biztosítani, hogy egy év múlva is a piacon talpon tudnak maradni. Ezt a szakaszt túl lehet élni, ahol még nem alakult ki a cégen belüli személyzeti politika. Hogy a cég nem fordít kellő figyelmet a jó alkalmazottaira, és azok így háttérben maradnak, ahelyett, hogy máshol esetleg még több hasznot hajtanának. 

A karrier tervezése egy lendület azoknak és leginkább a fiataloknak, akik a magasfokú végzettség megszerzéséért sok pénzt fektettek be az oktatásba és reménykednek ennek visszaszerzésére a jővő megtervezésével. 

Miként kezdjünk hozzá tudatosan a karrier megtervezéséhez? A legegyszerűbb ha leülünk és papírra vetjük a céljainkat, amit a munkaterületünkön el szeretnénk érni. Ha ez kész van, akkor válaszoljunk a kérdésre: hogyan jutok el odáig, mit kéne tennem ehhez? A mostani munkahely kielégíti-e a szükségleteimet teljesen? Ha a válasz igen, akkor Ön eljutott odáig, ahol a tervezés már nem fontos, mert mindent elért, amit szeretett volna. Ha nemmel válaszol, akkor kezdjen arról gondolkozni, miként tudja elérni a céljait. Ez a karrier megtervezése. 

A kérdésre: mit is szeretnék valójában? sokféleképpen lehet válaszolni. Vállalkozó szeretnék lenni? Szeretnék egy nagy cég elnöke lenni? Vagy éppen gazdálkodó? Nem az a fontos, hogy miként képzeli el Önmagát. A fontos az, hogy eltudja magát képzelni valamiként.