FőoldalKarriercentrum Emberek vagyunk Elmúlt 50, ráadásul „fejlődésképtelen”
 

Elmúlt 50, ráadásul „fejlődésképtelen” (1)

Ki foglalkoztatna egy ilyet?

A téma iránt egy kicsit is érdeklődők tapasztalhatják, hogy rengeteg írott és egyéb médium foglalkozik az állástalan 50 felettiek helyzetével. Számos cikk, publikáció, előadás, konferencia tűzte lobogójára ezt a témát, mert bőven akad tennivaló ezen a téren. De az elhangzó szavak, ígéretek milyen módon valósulnak meg a gyakorlati életben?

 • Jól hangzik, hogy a foglalkoztatás elősegítéséért különböző kedvezményeket vehetnek igénybe az ilyen – mondjuk ki – hátrányos helyzetű munkavállaló alkalmazása esetén a munkaadók.
 • Csatlakozva az Európai Unió felhívásához, 2007 az esélyegyenlőség éve lett, külön hangsúlyt helyezve a munkavállalás területén elszenvedett sérelmek orvoslására. (A nemek, az etnikai, faji, világnézeti…stb. megkülönböztetések tilalma)
 • Programok készültek a lemaradó társadalmi réteg megsegítésére, ezáltal teremtve számukra lehetőséget a felzárkózás, majd az állásvállalás megvalósítására

  Össztársadalmi szinten nem szabad félvállról venni ezt a problémát, ugyanis nem a statisztikai adatok (pl. a munkanélküliek növekvő száma) romlása az igazi gond, hanem a kiút keresése, a valódi segítség nyújtás megteremtése gyakorlati, nem pedig elméleti szinten.
  Minden egyes ember személyes sorsát, romló életkörülményeit óriási problémaként éli meg. A kilátástalanság, a reménytelenség réme egyre nehezebbé teszi az egyébként sem könnyű helyzetet. Megindul egy önmagát gerjesztő, negatív folyamat, amelynek a vége nem kevés esetben visszafordíthatatlan tragédia, némely esetben a teljes feladás miatt a halálba menekülnek a jobb sorsra érdemes, segítség nélkül maradt emberek.
  Nincs átfogó, egy csapásra mindent megoldó lehetőség, ugyanis a munkahelyteremtés, a valódi állások száma egyre ritkább. Ha adódik valahol egy új beruházás, néhány betöltetlen munkakör, sokszoros a jelentkezők száma, nagyon rövid időn belül lemarad, aki későn reagál, vagy nem azonnal cselekszik.
  Mit lehet tenni, hogy az ilyen nehéz helyzetben lévők körülményeiben javulás mutatkozzon? A legnyilvánvalóbb dolog az, hogy nem szabad csak a társadalomra hárítani a felelősséget, csak másoktól várni segítséget, tétlenül hagyni, vagy kívülállóként elviselni a folyamatos hanyatlást, az életszínvonal egyre mélyebb szintre történő esése ellen semmit sem tenni.

  Aki most ezt olvassa, talán úgy véli: Itt van megint valaki, aki a partvonal széléről bekiabálva okosságokat mondogat, de fogalma sincs az egészről. Le kell szögeznem, a látszat ellenére nem pusztán légbekiáltott véleményemet osztom meg másokkal, hanem személyes tapasztalataimat, ugyanis érintett voltam én is.
  Amikor valaki elveszíti a munkahelyét, az első döbbenet, majd ijedtség, később a megalázottság és szégyen után a tagadás, kételkedés tölti ki az ember minden gondolatát. A gyászhoz tudnám leginkább hasonlítani ezt a lelki folyamatot, mert hogy valójában sok a hasonlóság. A különböző periódusok követik egymást, mint amikor valaki legkedvesebb szerettét veszíti el. Amikor eljut odáig, hogy már kénytelen belátni, szembe kell néznie a helyzettel, még mindig ott bujkál benne a kérdés: Miért pont ő? Nem lehet igaz, csak valami rossz álom!
  Szerencsés alkat az, aki hamar le tudja futtatni ezeket a fázisokat, majd a megoldások után kutat. Az önsajnálatban elmélyedni a legrosszabb választás, a gyötrő kérdésekre nincs válasz, amelyek megindokolnák, hogy a kialakult helyzet miként jöhetett létre. Van, aki egyedül képes átlátni a lehetőségeit, sokaknak viszont segítség kell. Ideális az lenne, ha legalább a család a bajban lévő mellett állna, támogatná, bátorítaná, nem pedig elmarasztaló, neheztelő magatartással, megjegyzésekkel terhelné. Ahogy mondani szokták, tisztességtelen dolog a földön fekvőbe belerúgni.

  Likóné Kovács Anikó
  (Folyt. köv.)

 • Article ratings:
  Összesen: 7  |  Középérték: 2.29
  Értékelni:
           

  Hozzászólok
  Név *
  E-mail *
  Szöveg *
  Biztonsági kód *
  Kód frissítése
  A hozzászólás létrehozásához, kérjük, gépelje be a képen látható kódot!