Álláshirdetések száma: 4 848 Number of CVs 212 061
Keresés a kérdések közül
 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 

(11.03.2009)  Tisztelt Tanácsadó!

Két kérdésem lenne, az első vázlata miszerint 90 nap elteltével folyósítható az álláskeresési járadék mert munkavállaló rendes felmondással szüntette meg a munkaviszonyt 2008.11.30-án. Na már most az illető december közepén kereste fel a munkaügyi központot ahol megállapították, hogy attól a naptól (december közepe) álláskeresési jogosultsága van, és 2009. február 27-től xxx összegben való folyósítást rendelnek el. De mikortól várható a folyósítás? Mert megfelelő választ nem kapott az ügyintézőnél, hogy mikor utalnak. Február végétől kezdik az utalást mondjuk 10.-ig vagy a február végétől való folyósítás csak április elején várható? Felháborító, hogy ezt a határozatban nem közlik, hogy az ember mikorra várhatja a pénzt, értelmezni meg aztán 2 módban is lehet. Második kérdés, mit jelent a \"félpénz\" és melyik munkanélküli ígényelheti? Köszönettel: Renáta
Kedves Renáta!

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény 27. § (7)-(8) bekezdései választ adnak a kérdéseire.
(7) Az álláskeresőnek a munkaügyi központnál (illetőleg annak kirendeltségénél) történő jelentkezése és az álláskeresési járadék folyósításának az (5) bekezdésben foglaltak szerint megállapított kezdő napja közötti időtartam az álláskeresési járadék idejébe nem számít be.
(8): "félpénz" Ha az álláskeresési járadékban részesülő személy a járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően határozatlan időtartamú, teljes vagy legalább napi négy óra munkaidejű, részmunkaidős munkaviszonyt létesít, kérelmére, a folyósítási időből még fennmaradó időtartamra járó juttatás összegének felét egy összegben ki kell fizetni.A kifizetés további feltétele, hogy az álláskeresési járadékban részesült személy a járadék megszüntetésétőla kifizetés előzőekben meghatározott napjáig folyamatosan munkaviszonyban álljon. A munkaviszony fennállását a munkaadó igazolja. A kérelmet az álláskeresési járadékfolyósítási idejének lejártát követő 30 napon belül kell benyújtani, és a juttatást a kérelem benyújtásától számított 60 napon belül kell kifizetni.

Sz. M-né

(09.03.2009)  Üdvözlöm!

Én az után érdeklődnék, hogy kisfiam november 9-én lesz 2 éves! Most áprilisban mindenképpen beíratom a bölcsibe, hogy legyen helye, de beadni csak január-február körül szeretném, mivel a GYEDet még novemberig kapom, és nem szeretnék egyből visszamenni dolgozni novemberben! Ha már GYESt kapok, dolgozhatok mellette teljes munkaidőben, és akkor is kapom, ha már dolgozom a gyermek 3 éves koráig, jól tudom? Választanom kell, hogy GYES-t kérek, vagy táppénzt a gyerek után? Vagy Gyes alatt is eljöhetek vele táppénzre? Valamint, ha már megigényeltem a GYESt, és kapom is, közben kikérhetem a felhalmozódott szabadságaimat, ha felmondtam a fiz. nélküli szabadságot? Utána ha lejárt a szabadság, visszamennék dolgozni, közben vinném a fiamat beszoktatni! Elvileg más szakoldalakon így olvastam, hogy nem kell közben megszüntetni a GYESt, mert mellette teljes munkaidőben lehet dolgozni, és ha szabin vagyok, az is munkavégzésnek számít, hiszen 3 éves koráig kapom a GYESt, és biztos közben is kell kivennem szabit! Az utolsó kérdésem az lenne, hogy az igaz, hogy amig kapom a GYESt, nem mondhat fel a munkáltató, és még utána is van 30 nap felmondási idő?
Valóban a GYED 2. évére nem jár szabadság?
A pótszabadságokat a rendes szabadságokkal együtt minden kérés nélkül megkapom, mikor kérem a felgyülemlett szabadságaim kiadását?
Elnézést a sok kérdésért, válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Erika
Kedves Erika!

A GYES-ben részesülő személy keresőtevékenységet a gyermek egyéves
kora után időkorlátozás nélkül folytathat. A GYES valóban a gyermek 3.
életévének betöltéséig jár.

(1) Az, aki ugyanazon biztosítási jogviszony alapján egyidejűleg
táppénzre vagy baleseti táppénzre és terhességi-gyermekágyi segélyre,
illetőleg gyermekgondozási díjra is jogosult, választása szerint csak
az egyik ellátást veheti igénybe.
(2) Az, aki egyidejűleg gyermekgondozási segélyre, gyermeknevelési
támogatásra (a továbbiakban együtt: gyermekgondozási támogatás) és az
(1) bekezdés szerinti ellátásokra is jogosult, választása szerint csak
az egyik ellátást veheti igénybe, kivéve azt a személyt, aki
gyermekgondozási támogatás igénybevétele mellett munkát vállal és
keresőképtelenségére tekintettel táppénzre vagy baleseti táppénzre
jogosult.

A felhalmozódott szabadságait a munkába álláskor kell kivennie, még
azelőtt mielőtt munkát végezne.
A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt a
gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli
szabadságnak, illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli
szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély
folyósításának időtartama alatt.
A GYED 2. évére valóban nem jár szabadság. Amennyiben a
gyermeknevelési pótszabadságot igénybe szeretné venni, úgy annak
igénybevételéről a munkáltató felé nyilatkoznia kell.

Üdvözlettel:

Kiss Lúcia
munkajogi tanácsadó

(05.03.2009)  Tisztelt Szakértők!

A feleségemet 5 hónapig határozatlan idejü munkaszerződéssel foglalkoztatta (végig ugyanott és ugyanabban a munkakörben egy gyárban) egy olyan cég amely munkaerő kölcsönzéssel is foglalkozik. Kezdetben azt igérték, hogy a gyár 3 hónap próbaidő után átveszi, de ez folyamatosan eltolódott. Az 5. hónap végén az üzem nehéz anyagi helyzetbe került ezért úgy döntöt, hogy megvállik a külső munkaerőktől, igy a feleségemtől is. A munkaerő kölcsönző cég ezek után közös megegyezést szertne írni a felmondási papirra és nem akar felmondási időt füzetni. Azt mondták, ha a feleségem ragaszkodik a felmondási időhöz és pénzhez és nem írja alá a közös megegyezést akkor nekik vannak embereik egy kommunális cégnél is kihelyezve oda fogják elküldeni ledolgozni (szemetet szedni, söprögetni) a 15 napot. A kérdésem az, hogy a feleségem köteles a felmondási időt a kommunális cégnél ledolgozni (gimnáziumi érttségivel, két szakmával), vagy ha ezt nem akarjuk akkor alá kell írni a közös megegyezést és elvesztjük a felmondási időre járó pénzt.
Válaszukat előre is köszönöm!
Felesége nem köteles elfogadni a képzettségének, végzettségének nem megfelelő munkát a felmentési idő alatti munkavégzés kitöltésére - különösen nem ebben a szituációban, - ahol úgy tűnik fenyegető eszközként alkalmazzák a munkavállaló "jobb belátásra bírására", megfélemlítésére a cég szempontjából anyagilag előnyösebb megoldás végett. A leírtak alapján a cég jogellenes magatartása vitathatatlan.
Tanácsom: nem kell elfogadni a közös megegyezést, - és ezt sürgősen a munkáltató tudomására kell hozni. Ha a munkáltató továbbra is fenntartja az erőszakos "közös megegyezés-re" irányuló akaratát, akkor nyitva áll Önök előtt a jogorvoslati lehetőség.

Sz. M-né

(05.03.2009)  1973 08 13.-án születtem, 2007 07 01-én született harmadik gyermekem. Határozatlan idejű munkaszerződésem van közalkalmazottként. A gyed leteltét követően szeretnék visszamenni dolgozni 4 órában. (korábban 8 órában dolgoztam)
Kérdéseim:
-hány nap szabadságra vagyok jogosult?( 1 vagy másfél évet kell figyelembe venni)
-ha 4 órában megyek vissza a a fenti szabadságot 4 vagy 8 órában adják ki
-felmondási védettségem megmarad e a gyes ideje alatt
-főállású anyaként dolgozhatok e 8 órában ha gyermekem csak 4 órát van közintézményben

Válaszát köszönöm: Ildikó
Kedves Ildikó!

Szabadság jár a szülési szabadság tartamára és a gyermek gondozása
vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére.
A szabadság munkanapra jár. A felhalmozott szabadságai erejéig napi 8
órás jogviszonyban van, utána lehet módosítani a szerződését 4 órásra.
A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmentéssel a jogviszonyt a
gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli
szabadságnak, illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli
szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély
folyósításának időtartama alatt.
"Főállású anyaként" kereső tevékenységet napi 4 órát meg nem haladó
időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés
otthonában történik.
Üdvözlettel:

Kiss Lúcia
munkajogi tanácsadó

(04.03.2009)  Tisztelt Szakértők!

A következő problémávall fordulok Önökhöz:

Jelenleg gyesen lévő anyuka vagyok és tervezzük a második babát,de még nem sikerült teherbe esnem és a határozott idejű munkaszerződésem júliusban lejár és nincs kilátás arra,hogy ebben a gazdasági helyzetben tovább is foglalkoztassanak. Így arra lennék kíváncsi,anyagilag hogyan járnék a legjobban,mert ebből a gyalázatos összegű gyesből nem lehet megélni és sajnos a férjem is munkanélküli lett egy hónapja.

Előzmény:
A szülést megelőzően 3 éves munkaviszonyom volt. Gyermekemet 2006 júliusában szültem,előtte 4 hónapig táppénzen voltam veszélyeztetett terhesként. Minden ellátást (tgyás, gyed,gyes) igénybe vettem.
Ha esetleg gyes időszak alatt teherbe esnék, akkor milyen ellátások illetnének meg engem újra és mi lenne ezen ellátások alapja? Táppénzre is elmehetnék esetleg a terhesség alatt,ha igen akkor ilyenkor mi a táppénz alapja? A munkáltatómat terheli ezen esetben kötelezettség a továbbfoglalkoztatás tekintetében ha a szerződés lejárta előtt terhes leszek?

A következő kérdésem az lenne,ha esetleg nem sikerül júliusig teherbe esnem,akkor gondolom a legjobb megoldás az lenne,ha egy másik munkahelyen újra elkezdenék dolgozni és akkor újra igénybe vehetném a második gyermekkel az összes ellátást. Erre is mutatkozik némi lehetőség,mert egy helyi Bt-nél tudnék esetleg ezen időszaktól munkát vállalni, de mennyi ideig kellene dolgoznom ahhoz,hogy táppénzre mehessek és milyen összegű járulékfizetési kötelezettséget ró ez a cégre, ha onnan megyek táppénzre, majd szülni?
Vagy esetleg jobban járok,ha már gyes mellett elkezdek dolgozni az új munkahelyen?


Válaszukat előre is köszönöm!
Tina
Kedves Tina!

A munkáltatót a határozott időre kötött munkaszerződés esetén nem
kötelezi semmi arra, hogy tovább foglalkoztassa Önt, még akkor sem, ha
közben teherbe esik.
Természetesen a legjobb megoldás az lenne, ha a jelenlegi határozott
idejű munkaszerződése lejárta után rögtön el tudna helyezkedni egy
másik munkáltatónál.

Amennyiben egy újabb gyermek születésekor munkaviszonyban áll, úgy a
továbbiakban minden ellátás megilleti (táppénz, Gyed, Gyed). Táppénzre
a munkaviszony első napjától jogosult. Ha nem áll munkaviszonyban, úgy
a Gyes szintén megilleti, táppénz azonban nem jár, Gyed pedig akkor
jár, ha a szülést megelőzően két éven belül 180 napon át biztosított
volt. (A táppénz és a Gyed számítási módjáról, a munkáltatót terhelő
fizetési kötelezettségekről már korábbi jogesetekben írtam, így azokat
ott meg tudja tekinteni.)

A véleményem az, hogy amennyiben egy másik munkáltató határozatlan
időre kötne Önnel munkaszerződést, akkor minél előbb éljen ezzel a
lehetőséggel.

Üdvözlettel:

Kiss Lúcia
munkajogi tanácsadó

(04.03.2009)  Tisztelt Szakértők!

Kérdésem a következő lenne:
2006 júliusában szültem gyermekem, a szülés előtt táppénzen voltam veszélyeztetett terhesként 4 hónapot. Előtte 3 éves munkaviszonyom volt határozott idejű munkaszerződéssel,mely 2009 júliusában jár le. Igénybe vettem minden ellátást,ami ez idő alatt járt. Jelenleg gyest kapok. A következő gyermekem születéséig saját Bt-nkben fogok tovább dolgozni,mivel munkáltatóm valószínűleg nem tud tovább foglalkoztatni.
Kérdésem az lenne,hogy anyagilag hogyan járnék a legjobban:
- ha gyes alatt dolgoznék vagy csak ennek lejárta után
-mennyi ideig kell dolgoznom ahhoz,hogy újra táppénzre mehessek ha esetleg közben teherbe esek(ugyanis első gyermekem koraszülött lett) és mi lesz a táppénzem alapja
- ha biztosítotti viszonyom nem szűnik meg, akkor újra jogosult leszek tgyas, gyed,gyes ellátásokra
- milyen járulékfizetési kötelezettséget jelent ez a cégnek havi szinten
- és végül mi alapján számolják ki a gyedet ebben az esetben,ha második gyermekemmel leszek otthon?

Remélem nem túl zavaros, amit írtam, válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Tina
Anyagilag jobban járna, ha
- a gyes alatt dolgozna,
- táppénz megállapításához biztosítási jogviszony szüksége (180 nap), alapja az átlagkereset,
- igen, - Tgyás-ra, Gyes-re alanyi jogon - biztosítás nélkül is.
- a Gyed járulék-köteles
- mint első gyermek esetében.

Sz. M-né

(02.03.2009)  Tisztelt Szakértők!

2006 augusztus óta táppénzen voltam, majd TGYÁS-on és GYED-en, ami 2008 december 23.-án lejárt, 24.-től pedig táppénzen vagyok, májusban születik meg második gyerekem. Az a problémám, hogy a munkahelyem nem fizeti ki a 15 nap betegszabadsá­got, mert azt mondják nem jár nekem .Kérdésem az lenne, hogy jár-e a betegszabadság, és ha igen, mi a teendő, ha a munkahelyem nem hajlandó kifizetni? Mi lesz a TGYÁS és a GYED alapja a második gyereknél?Határozatlan idejű a munkaviszonyom.
A választ előre is köszönöm.
Tisztelettel,
Melinda
Kedves Melinda!

Mire hivatkozva mondják ezt Önnek. Táppénz a gyermekgondozási segély folyósításának idejére nem, de annak letelte után jár.
Tanácsolom, hogy kérjen írásos indoklást!

Második kérdésére válaszolva: a gyed alapja a minimálbér kétszerese, a tgyás alapja pedig a szerződédes bére lesz (amennyiben nincs meg a 180 nap munkaviszony)

Tisztelettel:
Szente István
tanácsadó


(25.02.2009)  Üdvözlöm!

Én egy Gyed-en lévő kismama vagyok. Jelenleg várom a második gyermekem.
Helyzetem bonyolult, hiszen 2003 óta dolgozom jelenlegi cégemnél határozatlan idejű szerződéssel 6 órában. 2006 májusában kötöttünk egy határozott idejű szerződést 2 évre egy magasabb pozíció betöltésére egy magasabb bérre, ami 2008 májusáig volt érvényes. A határozott idejű szerződés lejárta után ismét gondolom a határozatlan szerződés lép életbe. Így egyeztünk meg, tehát a munkaviszony nem bomlik fel. Én 2007 júliusában szültem.
Kérdésem az lenne, hogy az idén 2009 augusztus 1-jén szülök, és a tgyást, valmaint a gyed-et mi alapján kapom?
Melyik bér alapján fogják számolni a második szülés után járó tgyást és gyedet?

köszönöm válaszát.
Kedves Felhasználónk!

A Gyed és a Tgyás összegére 2 féle számítási mód érvényesül:

GYED:
1.A szülőnek van 180 napi jövedelme

Ha a jogosult szülő a gyermekgondozási díj kezdő napját megelőző naptári évben, vagy a kezdőnapot közvetlenül megelőzően visszafelé számítva rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, akkor a gyed alapját a táppénzre vonatkozó rendelkezések szerint kell megállapítani (A táppénz összegét több tényező befolyásolja. A táppénz összegét elsődlegesen az a jövedelem határozza meg, amely után a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék megfizetésére kötelezett, hiszen a számítás során a táppénz alapját ezen jövedelem naptári napi átlaga képezi. A táppénz mértéke pedig a biztosításban töltött időtől függően a napi átlagkereset 70, illetve 60%-a.)

2.A szülőnek nincs 180 napi jövedelme

Ha nem lehet a táppénzszabályok alkalmazásával megállapítani a gyermekgondozási díj összegét, akkor a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad része figyelembevételével kell azt megállapítani.

TGYÁS:

1. Ha a kezdőnapot megelőző év január 1-jétől a tgys kezdőnapjáig van 180 napi jövedelem

A terhességi-gyermekágyi segély összegének alapjául szolgáló napi átlagkeresetet a táppénzre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani, ha a biztosítottnak– az ellátásra jogosultsága első napját megelőző naptári év első napjától a terhességi gyermekágyi segélyre való jogosultságot megelőző napig – az ún. irányadó időszakban 180 naptári napi jövedelme van.

2. Ha a szülési szabadság kezdőnapját megelőző január 1-jétől a szülési szabadság kezdetéig nincs 180 napi jövedelem

Ha az anyuka nem rendelkezik a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultságot megelőző évben és a szülési szabadság kezdő napját közvetlenül megelőzően sem 180 naptári napi, figyelembe vehető jövedelemmel, akkor a terhességi-gyermekágyi segély napi összegének alapja a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének (2009-ben 143.000 Ft) harmincad része.

Ha azonban a biztosított – pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező – tényleges jövedelme az irányadó időszakban nem éri el a minimálbér kétszeresét, akkor a terhességi-gyermekágyi segélyt a tényleges, ennek hiányában pedig a szerződés szerinti jövedelem alapján kell megállapítani.

Tisztelettel:
Szente István
tanácsadó


(18.02.2009)  Tisztelt szakértő!

A mi cégünk egy diákokat és felnőtt munkatársakat is kölcsönző vállalkozással áll szerződésben.
A közvetített munkaerőnek 2 év után joga lenne minden olyna juttatáshoz, amit a főállású alkalmazott megkap ha megszakítás nélkül folymatosan 3 műszakban itt dolgozik.

Nos ez a munkerő kölcsönző cég úgy jár el minden évben, hogy amikor egy munkavállaló eléri hogy leteljen a két év / eddig havonta megújított munkaszerződéssel dolgozott folymataosan tehát munkavállaló igazolni tudja a mukaviszony folyamatosságát, akár 3-4 évre visszamenőleg/,
a gyári leállás idejére 1 hétre kirúgja a munkavállalót. S megfenyegeti azzal hogy ha nem írja alá a felmondást, akkor két hét múlva nem veszi vissza, kerehet más munkát.

így ez a munkaerő közvetítő cég nem fizeti ki a dolgoók járandóságát ami a 2 év után megilleti őket. ezen túl a szabadságok sincsenek rendben.

Milyen költségekkel jár a munkaválllalóra nézve az ha ezt a bánásmódot nem tűri és bepereli a munkaerő közvetítő céget.

Az a cég akinek közvetítenek aszisztál a törvénysértéshez. Neki sem érdeke hogy akit eddig félpénzért dolgoztatott az most már saját állomyányba kerüljön vagy úgyan olyan juttatást kafetériát stb kapjon.

A két cég együtt felelős a kialakult helyzetért.
Válaszát előre is köszönöm!
Gondolom sok ember szenved hasonló helyzetben.

Üdvözlettel:
N. Piroska

Kedves Nagy Piroska!

A munkaerőt kölcsönző cégnek azt kell teljesítenie a munkavállalók
felé, ami a munkaszerződésben rögzítésre került.

A munkavégzés időtartama alatt a kölcsönvevő minősül munkáltatónak,
így a munkaidőre és pihenőidőre, szabadságra, illetve ezek
nyilvántartására vonatkozó szabályok betartása az ő feladata.
Amennyiben ezt nem teszi, ezért valóban felelősségre vonható.

A munkáltató köteles a munkavállalókat a munkaviszonyra vonatkozó
szabályok, illetve jogszabályok előírásai szerint foglalkoztatni. Így
amennyiben a határozott időtartamú munkaviszony azonos felek közötti
ismételt létesítésére, illetve meghosszabbítására az ahhoz fűződő
munkáltatói jogos érdek fennállása nélkül kerül sor, és a megállapodás
megkötése a munkavállaló jogos érdekének csorbítására irányul, úgy a
munkaviszonyt határozatlan időtartamúnak kell tekinteni. Úgy gondolom,
hogy főként ezzel lehetne érvelni a bírósághoz címzett
keresetlevélben, és kérni a bíróságot, hogy munkaviszonyukat minősítse
határozatlan idejűvé.

Amennyiben több munkavállalót érint a probléma, javaslom, hogy
alakítsanak pertársaságot, így a munkaügyi per költségei
megoszlanának.


Üdvözlettel

Kiss Lúcia
munkajogi tanácsadó

(17.02.2009)  Tisztelt Tanácsadók!
A következő kérdésem lenne Önökhöz:
Feleségem 2007.05.07-től tgyes-en volt, majd gyed-en (jelenleg is).
Lányunk 2007.06.02-án született.
Munkahelyén határozott idejű szerződése volt, amely 2007.05.09-én lejárt.
A kérdésem az lenne, hogy második gyermek vállalása esetén milyen
juttatásokkal számolhatunk és milyen összegben? A gyed jár ebben az esetben?
Ha nem, akkor esetleg valamilyen tanácsot/tippet tudnak-e adni a helyzet
minél kedvezőbb kezelésére?
Válaszukat előre is nagyon Köszönöm.
M. Krisztián
Tisztelt Krisztián!

Véleményem szerint a második gyermek születése után a felesége csak Gyesre lesz jogosult, hiszen nincs meg a kellő biztosítási ideje se a Gyedhez, se a Tgyáshoz. Sajnos mivel munkaviszonya megszűnt nem sok mozgástere maradt (lehetett volna kombinálni a táppénzzal).
Pontos számokkal nem kívánnék szolgálni, jelenleg is képlékeny, hogy a Kormány milyen változásokat eszközöl a jövőben a gyermeknevelési ellátásokat illetően. Ami talán pozitívum, hogy gyes mellett lehet munkavégzést folytatni, így akár egy részmunkaidős állással is növelni lehet a bevételeket, ha meg tudják a későbbiekben oldani a gyermekek elhelyezését.

Tisztelettel:
Szente István
tanácsadó

(16.02.2009)  Általános iskolai tanárként dolgoztam korábban, főállásban. 3 éve, miután egyetemi kiegészítő diplomát szereztem, középiskolában tanítok , de sajnos csak mellékállásban. Erre volt lehetőség. Kezdetben óraadóként alkalmaztak és számlát adtam, most határozott idejű szerződéssel mellékállásban tanítok 13 órában. A családi vállalkozásba vagyok bejelentve, az a fő állásom, mivel egyébként nyáron fizetésem sem lenne. Jelenlegi munkahelyem egy egyházi iskola, ott senki nem közalkalmazott, gondolom. Szeptembertől nem tudnak itt tovább alkalmazni. Nagyobb esélyem van állást találni nem egyházi iskolában a későbbiekben. Ott esetleg számíthat, hogy hány évet tanítottam eddig közalkalmazottként. Azt olvastam, ha valakit nem teljes állásban alkalmaznak iskolában, de az ottani bére eléri a minimálbért, az ott munkával töltött évek évnek számítanak. Igaz ez rám, ha ez egy egyházi iskola? A három év sehová sem számít majd?
Ebben az iskolában étketési jegy sem jár nekem, pedig a hét három napját náluk töltöm. Jogos ez?
Tisztelt Asszonyom!

Az Ön szakmai gyakorlatába beleszámíthat az óraadóként eltöltött idő is, - a munkaadó mérlegelése alapján. Amennyiben Ön nem a közalkalmazottak jogállására vonatkozó törvény szerint vállal munkát, úgy nincsen jelentősége a fizetési kategóriáknak és fokozatoknak, - megállapodás alapján bármi lehetséges.
A meleg étkezési utalvány adható, de nem kötelező adni, - általában a jogosultsági körről a kollektív szerződés, vagy a kafetéria szabályzat rendelkezik. Az abban leírtak azonban kötelezőek.

Tisztelettel:
Déri Tamás
felnőttképzési és munkaügyi tanácsadó
www.karriertervezes.hu

(10.02.2009)  Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz,hogy Én 2005.12.23.-tol 2008.12.23. gyes-en voltam .Viszont 2008 09. 08.-2009.01. 31. között dolgoztam határozott idejű szerződéssel (8 órás munka) ,de miután lejárt a szerződésem a cég nem hosszabbította meg igy most nincs semmi jövedelmem. A kérdésem az lenne,hogy Én jogosult vagyok-e bármilyen munkanélküli juttatásra?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel :Törökné
Tisztelt Törökné!

Álláskeresési járadék a törvény (foglalkoztatás elősegítéséről és a
munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. tv ) alapján annak
állapítható meg, aki

- a munkanélkülivé válását megelőző négy éven belül legalább 365 nap
munkaviszonnyal rendelkezik,

- rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult, továbbá
táppénzben nem részesül,

- munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett
eredményre, és számára az állami foglalkoztatási szerv sem tud
megfelelő munkahelyet felajánlani.

Egy járadéknapi jogosultsághoz 5 nap munkaviszonyban töltött idő szükséges.

Üdvözlettel:

Kiss Lúcia
munkajogi tanácsadó

(10.02.2009)  Tisztelt Déri Tamás!

Jelenleg Budapest 13. kerületében dolgozom egy óvodában és a 4. kerületben lakom. Sajnos az élet úgy hozta, hogy el kell költöznöm Bp-ről vissza a szülővárosomba. Egyelőre nincs kilátás a diplomámnak megfelelő munkahelyre. Kérdésem az lenne, hogy ha közös megegyezéssel megszüntetjük a munkaviszonyt bp-i munkahelyemmel - ahol 3. éve dolgozom, 1 éves határozott idejű szerződésekkel (most 8 hónapja) - jár-e a munkanélküli segély, amíg nem találok állást? Tisztelettel: Anikó
Kedves Anikó!

Az álláskeresési járadék jár Önnek, amennyiben a munkanélkülivé válását megelőző négy éven belül legalább háromszázhatvanöt nap munkaviszonnyal rendelkezik. A járadék mértékéről és a folyósítás időtartamáról a munkaügyi kirendeltség Határozatot fog hozni.

Tisztelettel:
Déri Tamás
felnőttképzési és munkaügyi tanácsadó
www.karriertervezes.hu

(03.02.2009)  Tisztelt Tanácsadó!
1998. júliusa óta dolgozom közalkalmazottként, határozatlan idejű kinevezéssel. Jelenleg Gyed-en vagyok, 2007.04.09-én született meg a kisfiam. Előtte, 2006.09.06-tól táppénzen voltam. Tudomásom szerint 65 nap szabadság áll még a rendelkezésemre. Terveink szerint kb. 1,5-2 év múlva születne a második gyermekünk. A kérdésem az lenne, hogy a Gyes és a szabadság letelte után járna-e nekem táppénz, illetve Gyed, és mi alapján számolnák k? Valamint a szabadság ideje alatt felmondhatnak-e majd nekem, ha már kismama vagyok?
Áprilistól, a Gyes ideje alatt másodállásban szeretnék elmenni dolgozni. Azt szeretném kérdezni továbbá, hogy ha ezt egyéni vállalkozóként tenném, akkor milyen járulék-, illetve egyéb fizetési kötelezettségem lenne?
Válszát előte is köszönöm!
Tisztelettel: Katalin
Tisztelt Katalin!

Amennyiben továbbra is közalkalmazotti jogviszonyban áll, úgy a GYES és a
szabadság letelte után is jár Önnek táppénz.
Ha még egy gyermeke születik, természetesen ő utána is jár GYED, amennyiben
a törvényi feltételei akkor is fennállnak.

A Munka Törvénykönyve 90. § (1) alapján - ami a közalkalmazottakra is
vonatkozik - a munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmentéssel a
jogviszonyt a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés
nélküli szabadságnak, illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli
szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának
időtartama alatt.

Az egyéni vállalkozók járulékfizetési kötelezettségeit a
társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint
e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. tv. 29. - 29/A §-ban
találja meg.

Üdvözlettel:

Kiss Lúcia
munkajogi tanácsadó

(02.02.2009)  Jelenleg határozott idejű szerződésem van egy szolgáltató cégnél, amely 2009.szeptember 10.-én lejár.
Kérdésem: Ha szeptember 10-e előtt teherbe esek, akkor a cégem köteles fizetni a anyasági táppénzt? Illetve a szerződésem ettől függetlenül lejár, és nem köteles visszavenni 2 év múlva?
Válaszát előre is köszönöm!!!!!
Z.Krisztina
Tisztelt Z. Krisztina!

Amennyiben a munkáltatójával határozott idejű munkaszerződést kötött, úgy a munkáltatónak semmilyen kötelezettsége nincsen arra vonatkozóan, hogy bármennyi idő elteltével újra foglalkoztassa Önt.

Ameddig munkaviszonyban áll a cégnél, addig jogosult táppénzre, amit a munkáltató folyósít.
Amennyiben megszűnik a jogviszonya, és még nem szült, úgy táppénz a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 46. § (1)bek. alapján legfeljebb a biztosítási jogviszony megszűnését követően 45 napon át jár.
Üdvözlettel:
Kiss Lúcia
munkajogi tanácsadó

(30.04.2009)  Tisztelt Déri Úr!

Tanácsát szeretném kérni egy számomra életbevágóan fontos ügyben.
1983 óta dolgozom, dolgoztam tanárként.
Engem - mint számtalan kollégámat is - nagyon nehéz helyzetbe sodort az óraszám megnövelése.
Az iskola vezetése nem küldte el a feleslegessé vált tanárt, hanem többünket részmunkaidőben kevesebb bérért
foglalkoztat már második éve.Megélhetésünk egyre nehezebbé vált, mert kiegészítő munkát nem végezhetünk, mivel
nincs meg a vállalkozóihoz szükséges 36 óránk. Mit tehetünk?
Nekem halmozódtak a családi problémáim is, a halmozódó gondoktól pánikbeteg lettem. Az egyre gyakrabban és erősebben jelentkező rosszullétek miatt tanári munkámat nem tudom ellátni. Hónapok óta betegállományban vagyok.
A tehetetlenséget egyre rosszabbul viselem, talán más területen tudnék dolgozni.
Mitévő legyek ebben a helyzetben?
Lemondani nem szeretnék, mert az hátrányosan érintene.
Ahhoz, hogy egészségi ok miatti alkalmatlanság címén szüntessék meg a közalkalmazotti jogviszonyomat mi szükséges?
Ki igazolhatja ezt, és milyen esetleges tortúrával járhat?
Válaszát köszönöm.

Tisztelettel:

Polka
Tisztelt Polka!

Ahhoz, hogy határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyát egészségügyi alkalmatlanság címén megszüntessék a Kjt. 30. § (1) bekezdés d) pontja és a (4) bekezdés adja meg a választ, amely így szól: A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt ...felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha a közalkalmazott a munkaköri feladatainak ellátására tartósan alkalmatlanná vált vagy munkáját nem végzi megfelelően. Ha az (1) bekezdés d) pontjában meghatározott alkalmatlanság egészségügyo ok következménye, a közalkalmazott akkor menthető fel, ha a munkáltatónál nincs az egészségügyi állapotának megfelelő munkakör vagy, ha az ilyen munkakörbe történő áthelyezéséhez a közalkalmazott nem járul hozzá.

A betegségét orvos-szakorvos igazolhatja. A többi már Önön és munkáltatóján múlik.

Szabó Miklósné

(03.02.2009)  Tisztelt Déri Tamás!
Gyermekem feb 16.-án tölti a 2 évet, szerettünk volna kistesót, de mivel nem jött össze ezért ő megy bölcsibe én meg szerettem volna vissamenni dolgozni. De a munkáltató nem vesz vissza ill. csak a benntmaradt szabi (34 nap) idejére.Ki fogja fizetni a végkielégítést (2000 aug1-től dolgozom ott) ill. ha jól emlékszem a 45 nap felmondási időt is. Kérdésem, hogy a munkáltató így szabályosan járt-e el ill. hogyha a szabi ideje alatt találnék munkát akkor is ki kell fizetnie a végkielégítést vagy ez csak rajta múlik. Hallottam még olyat, hogy a szabi leteltét követő három napon belül elmehetek táppénzre. Ez így van-e, ill ekkor is jár a végkielégítés? Vagy ez is a munkáltatón múlik, mivel még nem írtunka lá semmit.
Kérdésem még, hogy ha én most megigénylem a gyest és mégis teherbe esem, akkor ugye én táppénzre megyek és az apuka átvállalhatja-e időközben a gyest?
Remélem levelem érthető. Válaszait előre is köszönöm!
Tisztelt Kérdező!

A munkáltatónak lehetősége van az ön határozatlan idejű munkaviszonyát
- közös megegyezéssel vagy
- rendkívüli felmondással megszüntetni.

A kérdéseiből az tűnik ki, hogy a munkáltató rendes felmondással vagy közös
megegyezéssel akarja a jogviszonyt megszüntetni.

Mivel a Munka Törvénykönyve 90. § (1) alapján a munkáltató nem szüntetheti
meg rendes felmondással a munkaviszonyt a gyermek ápolása, illetve gondozása
céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve a
gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is
- a gyermekgondozási segély folyósításának időtartama alatt, így amennyiben
Ön beleegyezik, akkor közös megegyezéssel kerülhet sor a munkaviszonya
jogszerű megszüntetésére.

Amíg a jogviszonya fennáll, addig "táppénzre" jogosult.

Végkielégítés akkor illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató rendes
felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg.
Végkielégítés jár attól függetlenül, hogy létesít-e másik munkáltatónál
munkaviszonyt a még fennálló munkaviszonyának megszűnése előtt.

A gyermekgondozási segélyt (GYES) a szülők döntése és nyilatkozata alapján
az apa is igénybe veheti.


Üdvözlettel:

Kiss Lúcia
munkajogi tanácsadó

(03.02.2009)  Tisztelt Tanácsadó!
Szeretném segítségét kérni álláskeresési járdék ügyben.
Éveken keresztül közalkalmazotti jogviszonyban dolgoztam, majd 2007.03.31-ig tartó határozott idejű szerződésemet nem hosszabbították meg. 2007.04.01-től 2007.05.15-ig passzív táppénzt vettem igénybe, majd 2007.05.16-tól 2008.03.31-ig munkanélküli járadékon voltam. Ekkor sikerült elhelyezkednem, így 2008.04.01-jétől 2008.12.31-ig ismét munkaviszonyban álltam. A szerződésemet nem hosszabbították meg, így ez év január 05-én jelentkeztem álláskeresési járadék megállapítására.
Ma tudtam meg, hogy nem vagyok jogosult rá, mert az utóbbi 1 évben 277 nap munkaviszonyban töltött idővel rendelkezem csak.
Én úgy tudtam, hogy a 365 nap munkaviszonynak az utolsó négy évben kell meglennie ahhoz, hogy jogosult legyek az ellátásra.
Szeretném megkérdezni, hogy is van ez valójában?

Üdvözlettel: Tóth Zsuzsanna
Kedves Zsuzsanna!

Mivel tavaly már igénybe vette a támogatást, a 365 nap munkaviszony számítása újrakezdődött. Ezért lehetséges, hogy most csak 277 nappal rendelkezik.

Tisztelettel:
Szente István
tanácsadó


(27.01.2009)  Tisztelt Tanácsadó!

Segítséget szeretnék kérni a következő ügyben:
2009. 06. 30-ig gyeden vagyok. A napokban kaptam egy dokumentumot az illetményváltozásomról, hogy 2009. 01.01-jével elveszik a vezetői pótlékomat, ezt azzal indokolták, hogy gyed alatt nem jár vezetői pótlék. Határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyom van vezetői státuszban.
Kérdésem az lenne, hogy ezt megtehetik-e, milyen törvényi háttere van?
Ezzel együtt megszűnhet a vezetői jogviszonyom?

Előre is köszönöm a segítségét!
Tisztelettel: Ildikó
Kedves Ildikó!

Mindkét levelét megkaptam, és elég zavarosnak tűnik nekem esete. Ha vmi nem jár, akkor miért kell írásban lemondani róla? Milyen papírt írattak Önnel alá pontosan? Az illetményváltoztatás ugyan jogszerű lehet GYED, GYES alatt is (kjt: közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény). Véleményem szerint az indok azonban nem állja meg a helyét (Gyed miatt).
Érdemes lenne az ügyben a fenntartó (önkormányzat) és a munkaügyi hivatal véleményét is kikérnie.

Tisztelettel:
Szente István
tanácsadó

(28.01.2009)  Déri Úrtól szeretnék tanácsot kérni.
Van egy határozott idejü munkaszerződésem egy multinacionális céggel, November 21-től, Január 21-ig. Január 20-án azt mondta a terület vezetőm, hogy pár hétig leállás lesz a részlegünkön, mert nincs megrendelés stb. és, hogy pár hét mulva már lesz munka és akkor jönni kell. Azt mondta, hogy ő kérvényezte a véglegesítésemet és folyamatosan megy tovább a szerződésem, és elöbb utobb felhívnak majd a személyzetire és aláírhatom. Mire számíthatok? Ha behívnak majd dolgozni, szerződés nélkül, akkor igaz, hogy autómatikusan határozatlanra modosul ?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Nagy Mónika
Kedves Mónika!

Szerződés nélkül Ön nem végezhet munkát, illetve szerződés nélkül Önt nem foglalkoztathatják. Pl. egy esetleges munkahelyi baleset, vagy ellenőrzés esetén ennek komoly jogi következményei lehetnek. nem is beszélve arról, hogy visszamenőleg nehéz jogot érvényesíteni.

Kérje írásban utasításba - a cég hivatalos kpviselőjétől -, hogy elrendeli az Ön munkavégzését, valamint kérjen szándéknyilatkozatot arra, hogy Önnel milyen munkakörben, milyen feltételekkel (bér), milyen munkabeosztásban kíván határozatlan időre vonatkozó szerződést kötni.

Tisztelettel:
Déri Tamás
felnőttképzési és munkaügyi tanácsadó